Ízek és kalandok

                                                                                                                                                                                                                                            

Pár szóban az oldalról
 
Hátizsák
 
Mi újság?
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2010-03-18
 
okosságok

 

 
Időjárás

Magyarország időjárása

A részletekért klikk a képre.

 
Ajánlott oldalak

www.utikalauz.hu

www.virageso.gportal.hu

http://blogok.info

 
Kitekintés

Hellasz

"saját levében"

Margit2 honlapja

Gesztenye

Donna

Feje főz

Sissi lapja

Andi konyhája

Molnárka kertje

Édes otthonunk némi sóval

Mary konyhája

Tálaló

Réka naplója

Ami a mi konyhánkól kikerül

 

 

 

Bannerem

 
Ha it jársz néha etesd meg!

 

 
ajánló

 
Virágeső

Virágeső

Promote Your Page Too

 

 

 
widget

Legjobb receptes blogok

 
Krakkó

Krakkó!!

Lengyelország, vagyis a belőle látott kivonat a rövid ott létünk alatt többet nyújtott, mint gondoltam. Kihasználtunk egy hosszú hétvégét és felcuccoltunk.  A mintegy 260 kilométeres szlovákiai szakasz gyönyörű tájakon, helyenként 7-800 m magas hegyek között halad. Röpke 8-9 óra alatt az E77-es úton már Lengyelországon belül voltunk. Krakkó előtt kb. 10 km-es torlódás, szerencsére a városból kifelé. Úgy tűnt, mintha az egész város Zakopane felé tartana. Olyan sokkot okozott, hogy egyből megálltunk egy hamburgert benyomni. (Ajánlom ezt a helyet, pirított hagymát tesznek a hamburgerbe, nagyon finom!)
Krakkóba érve, gyorsan sikerült ráéreznem a város ízére. A zsidónegyed hangulata már akkor elvarázsolt, amikor még csak a szállásunkat kerestük, ami egy hostel volt, vagyis a Momotown hostelhoz tartozó épületben egy kétágyas szoba. Szemben a Remuh zsinagógának. A Szeróka utca 9 szám alatt, egy étterem fölött, az első emeleten. A zsidó negyed utcáiban igazi mediterrán hangulat uralkodik. A sétálóutcák, a kávézók, a teraszok éjjel-nappal tele vannak.
Lepakolásunk után a kíváncsiságunk egyből a főtér fele húzott. Térképpel a kezünkben ballagtunk, de pár utca után már felismertük, hogy kellene inni valamit, amiben van alkohol. Így, egy utcai kiülősben az utcai forgalom zajának az aláfestésében sör és Bloody Mary mellett döntöttünk. Habár az itallapon szerepelt az én koktél ideám, a pincérsrácnak azért el kellett szaladnia a közeli közértben paradicsomléért.
Krakkó főtere Rynek Główny nagyon hangulatos, vidám, nem lehet unatkozni.

Ott jártunkkor is nagyon mozgalmas volt koncertek, utcai zenészek és különféle mutatványosok tarkították. Krakkó hajdanán a Lengyel Királyság (1138–1320) fővárosa volt. 40 000 négyzetméteres főterével évszázadokon át a legnagyobb vásártér és főtér volt Európában. A teret több százéves rendezett paloták veszik körül. Az olvastam, hogy a tér szintje alatt óriási pincerendszer húzódik, melyek közül a leghíresebb a „Bárányhoz címzett pince”. Magához a Posztócsarnokhoz is tartozik egy kevesek által ismert 100 méter széles és 5 méter magas földalatti vásárcsarnok, melyben 2010 októberétől ultramodern múzeum kelti életre a középkori Krakkó városát. A Posztócsarnokban csak egy rövid ideig tettük tiszteletünket, mert mégiscsak a város szimbóluma. Éppen csak átmentünk rajta.

Egy reneszánsz vásárcsarnok sok kis bazárral és jókora tömeggel. A Posztócsarnok közelében, a tér északkeleti sarkában áll a XIV. században épült, felemás tornyú Mária-templom. Egyik tornyából óránként felhangzik az 1241-es tatár támadás emlékét őrző harsonaszóló, a hejnał.


A Wawel-dombra épült várhoz igyekeztünk egy csodálatos parkon a Planty-n keresztül.

Amint felértünk a várba, rögtön jobbra bementünk a sárkány barlangba és azon keresztül el is hagytuk a várat. A belépő a sárkánybarlangba 3PLN.  A rövid barlangtúra végén Krakkó egyik nevezetességének számító Sárkány-szoborhoz lyukadtunk ki, amely időnként még tüzet is okád. Hosszasan ültünk a Visztula-partján és vártuk, hogy a sárkány tüzet okádjon, de ez nem történt meg.

A vár területére alapvetően ingyenes a belépés, de ha látni szeretnénk a különböző kiállításokat, akkor azokért fizetni kell. Királyi palotába és a Waweli székesegyházba sem jutottunk be idő szűke miatt. Mozgalmas volt a vár környéke tele bazár és étel árusokkal. Komoly megpróbáltatást jelentet a páromat meggyőzni arról, hogy ne ott együnk csülköt, állva a tömegben. Mert azért valljuk be, szenzációs látványkonyhát varázsolnak ezek a bódés árusok.
Este a Plac Nowy bolha piacon keresztül tartottunk haza, de már csak a kajások és a kocsmák voltak nyitva, ami akkor nekünk pont elég volt.

Ott lehet megkóstolni a hagyományos lengyel ételeket és szenzációs Zapiekanka-t vettünk az egyik bódénál, a mai napig a számban érzem az ízét. Izgalmasabb is és sokkal olcsóbb volt a piacon zapekiankát enni és a helyiek által preferált kisebb, kevésbé flancos helyen inni. A piactér melletti utcán betértünk egy talponállóba, csak, hogy egy kicsit elvegyüljünk a helyiek között. Nagyon érdekes volt, hogy újságpapírral tapétázták ki a helység belsejét.


A számunkra a helyi specialitások megkóstolása nagyon fontos, ezért nagy erőket mozgatunk meg hogy, megtaláljuk a megfelelő beszerzési forrást. Így volt ez a barszcz-al (ravaszul fűszerezett céklaleves) is. Kazimierzben egy leírás alapján, de a céklaleves okán kerestük az Arielt, egy jó nevű, turistákra specializálódott zsidó éttermet, ahol hagyományos zsidó ételeket szolgálnak fel.

Ezt a helyet híressé tette az is, hogy a Schindler listája című film forgatásakor itt ettek Spielbergék. És itt forgatták annak a fényes ünnepségnek a jeleneteit, amelyet Schindler náci barátainak rendezett, hogy zsidó munkásai számára engedményeket szerezzen tőlük.
Még pár szó Kazimierzről: A zsidónegyed nevét Kazimierz Wielkiről vagyis Nagy Kázmérról kapta. Ide 1303-ban neki köszönhetően költözhettek a zsidók és 300 éven át, falak mögé zárva éltek itt – már akkor sem túl jó körülmények közt. Valaha falak elzárta külön világ, később a lengyel jiddis nyelven beszélő zsidóság egyik legnagyobb központja lett, majd a náci pusztítás után bűnözők tanyája, ma pedig turistaparadicsom. Egykét-épületet átalakítottak korhűnek. Azért viszont kár, hogy a tér közepén parkolót alakítottak ki.

 

 


A szállásunknak szemben volt a Szeróka utcai Remuh zsinagóga, amely egy telken áll a zsidó temetővel, amitől csupán egy fal választja el.

A Remuh zsinagóga az 1550-es évek környékén épült, és a híres, 16. században élt és alkotott rabbi, Moses Auerbach (RaMa) Isserles, a templom alapítójának fia, a híres csodarabbi után kapta a nevét, melyet ma is használnak. Belépéskor a férfiak kis sapkát, héberül kipa-t kapnak a fejükre. Viselése a zsinagógába vagy a temetőbe lépő, nem zsidók számára is kötelező. Ez ugyanúgy a tisztelet legelemibb jele, mint keresztény templomban az ellenkezője. Minimális belépőt kell fizetni, ami tartalmazza a sírkert belépőjét is, ahová enélkül tilos a bejárás.  A náci pusztítás előtt Krakkóban közel 180 (!) zsinagóga működött, ma ez a szám: kettő.


Lengyelországba már évek óta készültem, legfőképp a történelmi emlékek miatt. Olvastam a Wieslaw Kielar: A 290. számú auschwitzi fogoly című könyvét és ebből a könyvből ismertem meg az auschwitzi haláltábort és ezt a pokoljárást.
Látni akartam ennek a világnak a maradékát, mert erről a helyről az emberiség nem feledkezhet meg soha. Ezért az első számú cél, amiért Krakkót választottuk utazásunk céljául Auschwitz volt. Krakkótól 63 km-re, vagyis másfél órányi autóútra található az Auschwitz–Birkenau tábor.
A második napunkat az emlékhely meglátogatásának szenteltük. Tudtuk, hogy 10 óra előtt oda kell érnünk, mert 10-től 15-ig csak csoportokat engednek be.  A kitáblázottságnak köszönhetően ez mégsem sikerült. Mi fordítva közelítettük meg a helyszínt és először az Auschwitztól 3 km-re lévő Birkenau-i táborba mentünk be.

Birkenauban nagy látványra ne számítsunk, de aki ismeri a történetét, az érzi, hogy a helyből csak úgy áradt a mély emberi tragédia, melyet igen nehéz feldolgozni. Birkenau hatalmas, őrtornyokkal, drótkerítéssel körbevett terület, a világ legnagyobb temetője. Itt kapott helyet a ma már csak alapjaiban látható  krematórium épülete.

A nagy hőségben órákat ballagtunk a lehangoló barakkok és kémények árnyékában. Hiába olvastam már róla, élőben egészen sokkoló.

A legtöbb emberélet kioltása Birkenauban történt, ez volt a megsemmisítő tábor. Területe kétszeres nagyságú volt Auschwitz I-hez képest.
1 órakor kocsival átmentünk az Auschwitzi táborhelyre.
A parkolásért fizetni kell itt is, és Birkenauban is. 1 órától kellett várakoztunk a bejutásra. Azok a csoportok, akik 10 és 15 óra között mehettek be, nyelv szerint különböző színű matricát kapnak és ingen komoly ellenőrző kapun mennek keresztül.
A várakozási időt kihasználva megkóstoltam egy újabb változatát a céklalevesnek. Ugyanis, egy jó kis gyorsétterem üzemel a bejárat mellett.
3 óra után mi is beléphettünk azon a kapun, amelyen 70 évvel ezelőtt átlépett emberek hosszú sora többsége soha nem térhetett haza.

1944. május 16-án érkezett meg az első Magyarországról deportált zsidó transzport. Összesen 1,1 millió zsidó halottról, 140-150 000 lengyel és 23 000 roma áldozatról tudnak. Ez a szám, jelenleg közel az összes kutató által elfogadott, ez szerepel a hivatalos emléktáblán is.
"Falak közt a múlt”
A barakkok ma, nemzettségek szerint, a Holokauszt halottainak és túlélőinek állít emléket. A magyar múzeum a 18-as barakkban kapott helyet.

 

Számadatok szerint nagyjából 430 ezer magyarországi zsidót és magyar politikai rabot végeztek ki, kínoztak halálra az auschwitzi táborok valamelyikében! Mivel a nácik a tábori dokumentáció nagy részét elégették, a Birkenauban megölt magyar zsidók számával kapcsolatban csak becslésekkel rendelkezünk. Már nem is emlékszem hányas számú barakk volt szentelve lábbelik, bőröndök, művégtagok és edények számára.

Ezzel szemben a magyar barakkban üvegpadlón lépkedtünk. Itt az egyetlen eredeti tárgy maga az épület, kiállítás anyaga többnyire vetített kép, a falakon írásos anyag, de ennek ellenére a leghangsúlyosabb mondanivalója át jött és valami arra késztetett, hogy egy kicsivel több időt töltsünk el ott bent.


Reggel búcsút vettünk Krakkótól. Szerettük a várost, szerettünk mindent!
De tovább álltunk, mert a következő éjszakát a Magas-Tátrában kívántuk eltölteni. Esőben hatalmas nyüzsgéssel küzdöttünk meg Zakopane főutcáján.

Az éttermek zsúfolásig tele voltak. Ez a 300 ezer lakosú város 850 méter magasan fekszik a Tátra hegyeivel körbevéve. Este felmentünk a gubalowka-siklóval a Gubalowka hegyre, de félelmetesen kihalt volt minden.

Nyitva találtunk egy vendéglőt és egy lélekmelegítőre betértünk. Békésen pattogott a tűz a kandallóban, de rajtunk kívül csak a háziak voltak bent.
Összességében nagyon izgalmasnak találtam Zakopanét elvonatkoztatva az esőtől és a rossz időtől. A hegyek, a tájjellegű faházak, a sajtok, a gorál éttermek a borsccsal és a csülökkel,- igen ez is fontos a gasztro minden utazásunk fontos része és úgy gondolom, aki nem kíváncsi az ízekre az nem kíváncsi semmire jobb, ha otthon marad.


Eljöttünkkor május 4. volt és esett a hó.
Ui: Zakopánéban a rossz idő miatt elmaradt Tátra hangulatért, no meg egy kis füstölt sajtért még vissza szeretnék menni.


 

Még nincs hozzászólás.
 
Névnap

 

 
Hóravaló
 
Bácskai Napló
 
Bácskai receptek
 
Wass Albert gondolatai
 
Szendvicsek, előételek

Tojásos melegszendvics

 
Pillanatok a konyhámból

Brokkolis tészta

Canneloni újragondolva

Chilis bab

Cézár saláta

Dermedt saláta

Frutti di Mare spagetti

Gezemice

Gnocchi

Gyros

Illovai rakottas

Karfiolos-gombás tészta

Kínai mézes csirke pirított tésztával

Lasagne

Padlizsános tészta

Rakott zöldbab

Rakott padlizsán mennyei raguval

Rántásos gombóc

Rántott töltött kelkáposzta

Muszaka

Őzgerincben sült csirkemell

Tejszínes-gombás ravioli

Tejszínes, sajtos rakotttészta

Temesvári sertéstokány

Tócsni

Töltött cukkini

Töltött karalábé

Töltött zsemlevekni

Zakuszka

Zöldbabos tészta

Vadásznokedli

 

 

 
Levesek
 
Köretek
 
Édességek

Albert kekszes

Amerikai fánk

Andi túró tortája

Aranygaluska

Asztória szelet

Bajor kifli

Baklava

Banános kuglóf

Bejgli

Bogyós gyümi torta

Bögrés mézeskalács

Citromos szelet

Cukrozott narancshéj

Csiga torta

Csokis, gesztenyetorta

Csokis golyók

Csokis kókuszcsók

Csokis-vaníliás karika

Diócska

Éclair fánk

Fahéjas-csokis keksz

Farsangi fánk

Ferrarrossi

Fitoura

Focitorta

Francia mákos krémes

Gyors kókuszos

Habkönnyű citromos kuglóf

Húsvéti bárányka és nyuszi

Kakaós csiga

Kapros-túrós

Keksz tekercs

Kinder pingui szelet

Kókuszos

Kókuszos szelet

Kókuszos sütemény

Kürtöskalács

Mákos-citromos szelet

Mákos szelet

Meggyes-túrós pite

Mézeskalács és bonbon

Mini töltött fánk

Néger szelet

Panettone

Penészke

Pudingos csiga

Pudingos kalács

Puszidli I

Puszedli II

Reszelt, habos, almás sütemény

Répatorta

Ribizlis muffin

Szilvás Bakewell pite

Szilvás lepény másként

Szilvás pite

Szülinapi csokitorta

Szülinapi csokitorta II

Szülinapi csokitorta III

Sajtos puffancs

Sajtos roló

Sajtos tallér

Sós kockák

Tejfölös szelet

Tejszínes citromtorta

Tiramisu

Tökös-csokis Haloween kekszek

Töltött kifli

Túrófánk

Túró krokett

Túrós süti

Túrótorta

Vaníliás gyümölcs kosárka

Vargabéles

 

 

 
Kenyerek, lángosok

 

Az én házi kenyerem

Burgonyás lángos

Csirkés házi wrap

Házi kenyér

Kenyérlángos

Kombe

Lábasban sült cipó

Mozaikkenyér

Pizzagolyók

Sajtos hajtovány

Sonkás-sajtos tekercs

Vimpikifli

 
Italok

Karotin bomba

Bodzaszörp

Bailey's

Csoki likőr

 
üzenődoboz

 

 
Valutaváltó

 
Tartalom

Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha