Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
Gyros-Mithos-Rodosz |
|
2015.03.20. 08:52 |
Nyaralásra hangolva!
Nyáron Görögországba készülünk, az utazás lefoglalva, még időben, februárban.
A destination – RODOSZ
Ennek alkalmából Gyros készült otthoni körülmények között.

Nálunk a Gyros már akkor függőséget okozott, amikor először tettük a lábunkat görög földre. Pedig az olvastam, hogy a gyros valójában az Oszmán Birodalomból származik.
Kecske combból készítettem, Az eredeti gyros birkahús szeletekből készül vékonyra lecsíkoztam Gyros villám pácba bepácoltam majd serpenyőben kisütöttem. A görögök a gyrost szinte minden esetben sült krumplival eszik – akár tányérban, akár pitában felszolgálva. Elmaradhatatlan még mellőle a friss paradicsom, hagyma és az ízletes tzatziki saláta, de szezon és kedv szerint bármilyen friss zöldség illik hozzá.


A salátához
• 2 pohár joghurt
• 1 db kígyóuborka (kb. 250g / uborka)
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál olívaolaj - extra szűz
• 1 teáskanál citromlé
• 1 csipet bors - fehér (őrölt)
• só
• kapor

Tzatziki saláta elkészítése
A kígyóuborkát lereszeljük, besózzuk, majd hagyjuk állni fél órát. Amint levet eresztett, kinyomkodjuk és összekeverjük a joghurttal. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát és az apróra vágott kaprot, megkeverjük és 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. A tzatziki saláta kínálható előételként és húsfélékhez is kiváló. A görögök egyik nemzeti étele.

|
 |
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|