A 2014 év kivételével a korábbi években, szinte évente sikerül ellátogatnom olaszföldre. Már hiányzott is rendesen, éppen ezért ebben az évben már februárban nyélbe ütöttük a dolgot. És el kell, hogy mondjam karnevál ide vagy oda az itáliai pasta és pizza verhetetlen. Akárhány alkalommal jár az ember Olaszországban, minden alkalommal újabb kulináris élményben lehet része, ha ő is úgy akarja.



Ez a süti, amit szinte mindenhol árulnak Olaszországban egy tradicionális olasz sütemény a ricciarelli.
Az eredeti recept valószínűleg a mesés Keletről származik, Itáliában a XIV. század óta ismert. A legenda szerint Ricciardetto della Gherardesca hozta magával a receptet, amikor hazatért Volterra városába a Szentföldön folytatott keresztes hadjáratból. Észak-Olaszországban narancshéjjal ízesítik, Dél-Olaszországban - ahol pasta di mandorla néven is ismert - citromhéjjal készül.
Ricciarelli
hozzávalók
40 dkg darált mandula
2 tojásfehérje
1 vaníliarúd
2 ek porcukor
1 ek méz
fél citrom reszelt héja
2 cl limoncello
Elkészítés
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben beledolgozzuk a porcukrot és a vanília kikapart belsejét.
Hozzákeverjük a mézet, a limoncellot és a narancshéjat, majd jó alaposan összedolgozzuk a darált mandulával.
A tésztából diónyi darabokat tépünk, és oválisra formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, ujjainkkal kissé lelapítjuk. Aranyszínűre sütjük, porcukorral meghintve tálaljuk.


A tengeri ízek és az olasztészták keveréke számomra a csoda. Velencei bolyongásunk során betértünk egy számunkra megfelelőnek ítélt kis trattoriába a Brekk közelében. Az olaszéttermek ellentétben az itthoniakkal zajosak, az olaszok evés közben lármáznak, de ez az eredetiséghez hozzá tartozik. Igazi mediterrán hangulat februárban! Spaghetti con frutti di mare rendeltünk és ismét elvarázsolódtunk egy kicsit, míg a királyrákot ki ettük a páncéljából.

És hozzá Spritzet ittunk. Korábban ezt úgy tudtam egy osztrák itóka.
Egyik este a csoportkísérőnk invitálására megkóstoltuk a Spritz Veneziano. Ez egy boralapú koktél, gyakran szolgálják fel aperitifként Észak-olasz országban.

Ez az ital Velencéből származik, mint utóbb kiderült, de az osztrákok felejtették ott, mikor Velence az Osztrák Birodalom része volt. Sőt inkább úgy mondanám, hogy a Habsburg uralom alatt Velencében született az 1800-as években. A Spritz receptjét rejtélyes homály fedi, vagy talán soha nem is létezett. Nincs egyedül álló összetétele, de vannak kötelező elemei, mint pl. olasz fehér pezsgő a prosecco, az aperol és az ásványvíz vagy szóda, egy szelet narancs. Íratlan szabály, hogy meg kell őrizni a koktél piros színét.
Persze hogy nem mellőztük a ropogós vékony tésztájú pizzát sem, menetközben az utcán ettük.

így volt ez a fagyival is, ami februárban is épp olyan csodás és krémes, mint nyáron.
Végül, ha Itália akkor kapucsínó.
És egy új élmény a Baci!
1922 óta a legromantikusabb olasz csokoládé a Baci, vagyis a csók. Mára már egyet jelent az olasz cukrász művészettel.

Keserédes csókban a bársonyosan sima csokoládéban apróra vágott mogyoró van a tetején egy egész mogyoróval. Igazi varázslat. És ez még nem minden! A csoki csók mellé csomagolva minden alkalommal érkezik egy szerelmes levél is. Egy üzenet, szóljon akár szerelemről akár barátságról. Ha Olaszországban jársz, véletlenül sem hagyd ki ezt a legérzékibb és leg romantikusabb bonbont.
Ez az előnye, ha szervezett utazáson veszünk részt, hogy ilyen dolgokról is tudomást szerezhetsz. A Bacit és a Bacettit ( míg a baci csókot a bacetti puszit jelent) a csoportvezetőnk ajánlotta figyelmünkbe, hogy kóstoljuk meg, esetleg vigyünk haza souvenir gyanánt és telitalálat volt.
|