Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
Egy kis ízelítő a cseh gombóc világából. |
|
|
Egy adventi Prágai kirándulás emlékei
Prágában jártunkkor sokat látunk, hallottunk, tanultunk és persze ettünk. Ezáltal van némi saját tapasztalatom a cseh konyháról.
Találkoztam például mind a két alap knédli változattal.
Az első a zsemlés knédli (knedlík houskový), amely kenyérszerű, puha és akkor van igazán jól elkészítve, ha képes magába szívni a húsos feltétek illatos, finom szaftját.
A másik alapknédli a burgonyás knédli (knedlík bramborový), amely sokkal tömörebb, mivel alapját a burgonya adja, és nincs benne élesztő sem. Ez inkább a sültek és barna mártások mellett kerül felszolgálásra.
Az egyik változat a Morva veréb mellé volt tálalva.

Találtam egy receptet:
Morva veréb háziasan (Moravské vrabec po domácku /Vepřový vrabec po domácku)
Hozzávalók:
60 dkg sertés lapocka
1 db vörös hagyma
1 fej fokhagyma
só
őrölt kömény
őrölt fekete bors
sör (a pároláshoz)
Elkészítés:
Vágd a húst nagyobb darabokra, tedd egy tálba. Szórd meg kevés sóval, borssal, őrölt köménnyel és keverd hozzá a vékony szeletekre vágott fokhagymát. Keverd jól össze és pácold 4-6 órán keresztül.
Ezután a húst tedd serpenyőbe, és kevergetve forgasd át többször, amíg kifehérednek a húsdarabok. Ekkor add hozzá az apróra vágott vöröshagymát. Öntsd fel kevés sörrel és vízzel, és párold rövid ideig fedő alatt. Ízlés szerint még sózhatod, fűszerezheted a fenti hozzávalókkal. Sütőben süsd puhára, közben a levével többször meglocsolhatod. Kb. 1 órán át kell sütni, amíg teljesen megpuhul és megpirul a hús.
Tálalhatod sült burgonyával vagy knédlivel, és az elmaradhatatlan savanyú káposztával és friss párolt káposztával.
A knédli másik változatát egy cseh gulyás mellé ettük.
Na most, a gulyás cseh módra is megér pár mondatot. Mivel a gulyást én egy tipikus magyar alföldi pásztor ételnek tartom. De azt a gulyást, amit külföldön 200 éve gulyásnak hívnak.(Hungarian Goulash, Spicy Pork Goulash, Hovězí guláą) mi úgy hívjuk ” pörkölt .
A csehek a gulyást csakis marhahúsból készítik. De nem levesformában. Náluk a gulyásleves ismeretlen. Az alap gulyás a Hovězí guláą, azaz Marha gulyás. Bőven adnak hozzá vöröshagymát, a fűszerek közül őrölt pirospaprikát borsot, majoránnát, és természetesen ki nem hagynák belőle az őrölt köményt sem. Mindezt liszttel sűrítik, és tálaláskor megszórják még frissen vágott vöröshagymával. Köretként mindig knédlit adnak hozzá.

De ha már a magyar ételeknél tartunk, megemlíteném a langoąe-t vagyis a lángost. Csehországban ez egy kézzel fogható magyar étel. De nem néz ki olyan jól, mint itthon. Nem kóstoltam, mert lebeszélt róla az a szokásuk, hogy nem foghagymával és sajttal hanem kechuppal és lekvárral eszik.
Írnom kell a sült sajtról, amivel sehol máshol nem találkoztam korábban. A sajt árus lány mosolyogva megszólít magyarul, hogy kóstoljuk meg a sült sajtját. A formázott birka vagy kecske sajtokat sütőlapon felhevítve árulják. Nagyon különleges.

És ha netán Prágába járnánk a világért se hagyjuk ki az isteni cseh kolbászt.

Ha már ettünk igyunk is…nem hagyhatjuk ki a Karlovy Vary-ban gyártott keserédes likőrt, a zöldes-sárgás színű gyomorkeserűt a Becherovkát sem. Abban bíztunk, hogy saját hazájában olcsóbban tudjuk majd beszerezni, de sajnos ez nem így van így nem tudtunk bespájzolni belőle.
Ezt a gyógynövényekből készülő italt az 1800-as évek elején Josef Becher, egy angol recept alapján kezdte el értékesíteni, mint gyógyszert a patikájában. Azóta az itala igazán nagy karriert futott be. Persze a gyógyhatás eléréshez nem szabad túl nagy mennyiségben fogyasztani!
A gyógynövénykeverék receptje is szigorúan őrzött titok, amelyet az italt előállító gyárban is mindössze ketten ismernek. A 21 gyógynövényből összeállított keverékeket zsákokba rakva egy héten keresztül alkoholban áztatják, majd az így elkészült kivonatot tölgyfahordókba öntik, ahol vízzel, borpárlattal, cukorral és egyéb adalékokkal együtt 2-3 hónapig érlelik.
A tölgyfahordó adja meg a Becherovka zöldes-sárgás színét.
És hát a sör… amit elsőként kellet volna említenem, mert Csehország neve egybeforr a sörrel. A cseh sör világhírű. A csehek is nagyra értékelik a sörüket.
De én mégis inkább a Becherovkát részesítem előnyben.
Viszont, itt ittam először életemben házi barna sört, és meg kell mondjam, megfogott az édeskés karamelles íze.

A legkelendőbb és a legnépszerűbb sör a Pilsner Urqeull, a Gambrinus és a prágai Staropramen.
A cseh sör jellegzetes ízét a kézzel szedett Bohémiai komló adja. És gondolnád, hogy a csehek még a németeket is megelőzik sörfogyasztásban 153.6 liter évente per fő.
Egészségére! - Na zdravi!

|
 |
Mit szeretnél Karácsonyra? |
|
|
Mit szeretnék Karácsonyra?
Visszakapni az ünnepet magát,
Újra élni a fénylő csodát.
Ámuló szemmel nézni a karácsonyfát,
Beszívni erdő-üzente illatát.
Érezni a szeretettől meleg szobát,
Tudni odakint december havát.
Hallani a csengettyű hangját,
Édesanyám kedves hívó szavát.
Állni megilletődötten, némán,
Mint gyermekkorok karácsonyán.
Hinni ajándékhozó Jézuskát,
És sírni, kisírni évek bánatát.
/ Lénárd Ágnes/



|
 |
Stollen |
|
|
Christstollen
-Benne a karácsony illata és íze-

A kalácshoz:
150 g mazsola, 3 ml rum, 50 dkg liszt, 10 g vaníliás cukor, 100 g porcukor, 50 g élesztő, 210 ml tej, 200 g vaj, 1 db tojás,
70 g mandula (egész, hántolt), 170 g cukrozott vegyes gyümölcs, 1 csipet só, 0.5 teáskanál őrölt fahéj, 0.5 kiskanál őrölt szegfűszeg, 0.25 kiskanál őrölt szerecsendió, 1 db citrom reszelt héja, 1 db narancs reszelt héja.
A díszítéshez:
40 g vaj, 70 g porcukor
Elkészítés:
Egy kis tálba tesszük a mazsolát, amit beáztatunk egy kevés rumos vízbe.
A tejben elkeverjük a porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk pihenni.
A mandulát és a cukrozott gyümölcsöket apróra vágjuk.
A vajat langyosra felolvasszuk. Ha az élesztő felfutott, akkor hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojást, az őrölt fűszereket, a narancs és citrom reszelt héját, és jól összekeverjük.
Egy tálba tesszük a lisztet, a csipet sót, jól összekeverjük, és hozzáadjuk a vajas masszát.
Az egészet jól összegyúrjuk, kb. 10 percig, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, az apróra vágott cukrozott gyümölcsöket, mandulát, és alaposan gyúrjuk össze.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen 90 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A tésztát kétfelé is oszthatjuk és két darabban is megsüthetjük.
Lisztezett deszkán egy picit átmozgatjuk, majd a formába helyezzük vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 15 percig kelesztjük.
Ha megkelt betesszük az előmelegített sütőbe és 50 perc alatt készre sütjük. Ha megsült még forróm megkenjük olvasztott vajjal és jó vastagon megszórjuk porcukorral.
Ha teljesen kihűlt, akkor folpackba csomagoljuk, és hűvös helyre tesszük.
Hetekig is eláll.
|
 |
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|