Ízek és kalandok

                                                                                                                                                                                                                                            

Pár szóban az oldalról
 
Hátizsák
 
Mi újság?
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2010-03-18
 
okosságok

 

 
Időjárás

Magyarország időjárása

A részletekért klikk a képre.

 
Ajánlott oldalak

www.utikalauz.hu

www.virageso.gportal.hu

http://blogok.info

 
Kitekintés

Hellasz

"saját levében"

Margit2 honlapja

Gesztenye

Donna

Feje főz

Sissi lapja

Andi konyhája

Molnárka kertje

Édes otthonunk némi sóval

Mary konyhája

Tálaló

Réka naplója

Ami a mi konyhánkól kikerül

 

 

 

Bannerem

 
Ha it jársz néha etesd meg!

 

 
ajánló

 
Virágeső

Virágeső

Promote Your Page Too

 

 

 
widget

Legjobb receptes blogok

 
2013 december

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Egy kis ízelítő a cseh gombóc világából.

   

Egy adventi Prágai kirándulás emlékei

Prágában jártunkkor sokat látunk, hallottunk, tanultunk és persze ettünk. Ezáltal van némi saját tapasztalatom a cseh konyháról.
Találkoztam például mind a két alap knédli változattal.
Az első a zsemlés knédli (knedlík houskový), amely kenyérszerű, puha és akkor van igazán jól elkészítve, ha képes magába szívni a húsos feltétek illatos, finom szaftját.
A másik alapknédli a burgonyás knédli (knedlík bramborový), amely sokkal tömörebb, mivel alapját a burgonya adja, és nincs benne élesztő sem. Ez inkább a sültek és barna mártások mellett kerül felszolgálásra.
Az egyik változat a Morva veréb mellé volt tálalva.


Találtam egy receptet:
Morva veréb háziasan (Moravské vrabec po domácku /Vepřový vrabec po domácku)
Hozzávalók:
            60 dkg sertés lapocka
            1 db vörös hagyma
            1 fej fokhagyma
            só
            őrölt kömény
            őrölt fekete bors
            sör (a pároláshoz)

Elkészítés:
Vágd a húst nagyobb darabokra, tedd egy tálba. Szórd meg kevés sóval, borssal, őrölt köménnyel és keverd hozzá a vékony szeletekre vágott fokhagymát. Keverd jól össze és pácold 4-6 órán keresztül.
Ezután a húst tedd serpenyőbe, és kevergetve forgasd át többször, amíg kifehérednek a húsdarabok. Ekkor add hozzá az apróra vágott vöröshagymát. Öntsd fel kevés sörrel és vízzel, és párold rövid ideig fedő alatt. Ízlés szerint még sózhatod, fűszerezheted a fenti hozzávalókkal. Sütőben süsd puhára, közben a levével többször meglocsolhatod. Kb. 1 órán át kell sütni, amíg teljesen megpuhul és megpirul a hús.
Tálalhatod sült burgonyával vagy knédlivel, és az elmaradhatatlan savanyú káposztával és friss párolt káposztával.

A knédli másik változatát egy cseh gulyás mellé ettük.
Na most, a gulyás cseh módra is megér pár mondatot. Mivel a gulyást én egy tipikus magyar alföldi pásztor ételnek tartom. De azt a gulyást, amit külföldön 200 éve gulyásnak hívnak.(Hungarian Goulash, Spicy Pork Goulash, Hovězí guláš) mi úgy hívjuk ” pörkölt .
A csehek a gulyást csakis marhahúsból készítik. De nem levesformában. Náluk a gulyásleves ismeretlen. Az alap gulyás a Hovězí guláš, azaz Marha gulyás. Bőven adnak hozzá vöröshagymát, a fűszerek közül őrölt pirospaprikát borsot, majoránnát, és természetesen ki nem hagynák belőle az őrölt köményt sem. Mindezt liszttel sűrítik, és tálaláskor megszórják még frissen vágott vöröshagymával. Köretként mindig knédlit adnak hozzá.


De ha már a magyar ételeknél tartunk, megemlíteném a langoše-t vagyis a lángost. Csehországban ez egy kézzel fogható magyar étel. De nem néz ki olyan jól, mint itthon. Nem kóstoltam, mert lebeszélt róla az a szokásuk, hogy nem foghagymával és sajttal hanem kechuppal és lekvárral eszik.
Írnom kell a sült sajtról, amivel sehol máshol nem találkoztam korábban. A sajt árus lány mosolyogva megszólít magyarul, hogy kóstoljuk meg a sült sajtját. A formázott birka vagy kecske sajtokat sütőlapon felhevítve árulják. Nagyon különleges.

 

És ha netán Prágába járnánk a világért se hagyjuk ki az isteni cseh kolbászt.

Ha már ettünk igyunk is…nem hagyhatjuk ki a Karlovy Vary-ban gyártott keserédes likőrt, a zöldes-sárgás színű gyomorkeserűt a Becherovkát sem. Abban bíztunk, hogy saját hazájában olcsóbban tudjuk majd beszerezni, de sajnos ez nem így van így nem tudtunk bespájzolni belőle.
Ezt a gyógynövényekből készülő italt az 1800-as évek elején Josef Becher, egy angol recept alapján kezdte el értékesíteni, mint gyógyszert a patikájában. Azóta az itala igazán nagy karriert futott be. Persze a gyógyhatás eléréshez nem szabad túl nagy mennyiségben fogyasztani!
A gyógynövénykeverék receptje is szigorúan őrzött titok, amelyet az italt előállító gyárban is mindössze ketten ismernek. A 21 gyógynövényből összeállított keverékeket zsákokba rakva egy héten keresztül alkoholban áztatják, majd az így elkészült kivonatot tölgyfahordókba öntik, ahol vízzel, borpárlattal, cukorral és egyéb adalékokkal együtt 2-3 hónapig érlelik.
A tölgyfahordó adja meg a Becherovka zöldes-sárgás színét.

És hát a sör… amit elsőként kellet volna említenem, mert Csehország neve egybeforr a sörrel. A cseh sör világhírű. A csehek is nagyra értékelik a sörüket.
De én mégis inkább a Becherovkát részesítem előnyben.
Viszont, itt ittam először életemben házi barna sört, és meg kell mondjam, megfogott az édeskés karamelles íze.


A legkelendőbb és a legnépszerűbb sör a Pilsner Urqeull, a Gambrinus és a prágai Staropramen.
A cseh sör jellegzetes ízét a kézzel szedett Bohémiai komló adja. És gondolnád, hogy a csehek még a németeket is megelőzik sörfogyasztásban 153.6 liter évente per fő.
Egészségére! - Na zdravi!

 

Mit szeretnél Karácsonyra?

   

           Mit szeretnék Karácsonyra?

             Visszakapni az ünnepet magát,
      Újra élni a fénylő csodát.
                        Ámuló szemmel nézni a karácsonyfát,
          Beszívni erdő-üzente illatát.
                    Érezni a szeretettől meleg szobát,
             Tudni odakint december havát.
            Hallani a csengettyű hangját,
              Édesanyám kedves hívó szavát.
           Állni megilletődötten, némán,
                Mint gyermekkorok karácsonyán.
          Hinni ajándékhozó Jézuskát,
           És sírni, kisírni évek bánatát.

                                 / Lénárd Ágnes/


 

 

Stollen

   

Christstollen

-Benne a karácsony illata és íze-


A kalácshoz:
150 g mazsola, 3 ml rum, 50 dkg liszt, 10 g vaníliás cukor, 100 g porcukor, 50 g élesztő, 210 ml tej, 200 g vaj, 1 db tojás,
70 g mandula (egész, hántolt), 170 g cukrozott vegyes gyümölcs, 1 csipet só, 0.5 teáskanál őrölt fahéj, 0.5 kiskanál őrölt szegfűszeg, 0.25 kiskanál őrölt szerecsendió, 1 db citrom reszelt héja, 1 db narancs reszelt héja.


A díszítéshez:
40 g vaj, 70 g porcukor


Elkészítés:

Egy kis tálba tesszük a mazsolát, amit beáztatunk egy kevés rumos vízbe.

A tejben elkeverjük a porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk pihenni.
A mandulát és a cukrozott gyümölcsöket apróra vágjuk.
A vajat langyosra felolvasszuk. Ha az élesztő felfutott, akkor hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojást, az őrölt fűszereket, a narancs és citrom reszelt héját, és jól összekeverjük.
Egy tálba tesszük a lisztet, a csipet sót, jól összekeverjük, és hozzáadjuk a vajas masszát.
Az egészet jól összegyúrjuk, kb. 10 percig, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, az apróra vágott cukrozott gyümölcsöket, mandulát, és alaposan gyúrjuk össze.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen 90 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A tésztát kétfelé is oszthatjuk és két darabban is megsüthetjük.
Lisztezett deszkán egy picit átmozgatjuk, majd a formába helyezzük vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 15 percig kelesztjük.
Ha megkelt betesszük az előmelegített sütőbe és 50 perc alatt készre sütjük. Ha megsült még forróm megkenjük olvasztott vajjal és jó vastagon megszórjuk porcukorral.
Ha teljesen kihűlt, akkor folpackba csomagoljuk, és hűvös helyre tesszük.
Hetekig is eláll.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Névnap

 

 
Hóravaló
 
Bácskai Napló
 
Bácskai receptek
 
Wass Albert gondolatai
 
Szendvicsek, előételek

Tojásos melegszendvics

 
Pillanatok a konyhámból

Brokkolis tészta

Canneloni újragondolva

Chilis bab

Cézár saláta

Dermedt saláta

Frutti di Mare spagetti

Gezemice

Gnocchi

Gyros

Illovai rakottas

Karfiolos-gombás tészta

Kínai mézes csirke pirított tésztával

Lasagne

Padlizsános tészta

Rakott zöldbab

Rakott padlizsán mennyei raguval

Rántásos gombóc

Rántott töltött kelkáposzta

Muszaka

Őzgerincben sült csirkemell

Tejszínes-gombás ravioli

Tejszínes, sajtos rakotttészta

Temesvári sertéstokány

Tócsni

Töltött cukkini

Töltött karalábé

Töltött zsemlevekni

Zakuszka

Zöldbabos tészta

Vadásznokedli

 

 

 
Levesek
 
Köretek
 
Édességek

Albert kekszes

Amerikai fánk

Andi túró tortája

Aranygaluska

Asztória szelet

Bajor kifli

Baklava

Banános kuglóf

Bejgli

Bogyós gyümi torta

Bögrés mézeskalács

Citromos szelet

Cukrozott narancshéj

Csiga torta

Csokis, gesztenyetorta

Csokis golyók

Csokis kókuszcsók

Csokis-vaníliás karika

Diócska

Éclair fánk

Fahéjas-csokis keksz

Farsangi fánk

Ferrarrossi

Fitoura

Focitorta

Francia mákos krémes

Gyors kókuszos

Habkönnyű citromos kuglóf

Húsvéti bárányka és nyuszi

Kakaós csiga

Kapros-túrós

Keksz tekercs

Kinder pingui szelet

Kókuszos

Kókuszos szelet

Kókuszos sütemény

Kürtöskalács

Mákos-citromos szelet

Mákos szelet

Meggyes-túrós pite

Mézeskalács és bonbon

Mini töltött fánk

Néger szelet

Panettone

Penészke

Pudingos csiga

Pudingos kalács

Puszidli I

Puszedli II

Reszelt, habos, almás sütemény

Répatorta

Ribizlis muffin

Szilvás Bakewell pite

Szilvás lepény másként

Szilvás pite

Szülinapi csokitorta

Szülinapi csokitorta II

Szülinapi csokitorta III

Sajtos puffancs

Sajtos roló

Sajtos tallér

Sós kockák

Tejfölös szelet

Tejszínes citromtorta

Tiramisu

Tökös-csokis Haloween kekszek

Töltött kifli

Túrófánk

Túró krokett

Túrós süti

Túrótorta

Vaníliás gyümölcs kosárka

Vargabéles

 

 

 
Kenyerek, lángosok

 

Az én házi kenyerem

Burgonyás lángos

Csirkés házi wrap

Házi kenyér

Kenyérlángos

Kombe

Lábasban sült cipó

Mozaikkenyér

Pizzagolyók

Sajtos hajtovány

Sonkás-sajtos tekercs

Vimpikifli

 
Italok

Karotin bomba

Bodzaszörp

Bailey's

Csoki likőr

 
üzenődoboz

 

 
Valutaváltó

 
Tartalom

SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - TUDJ MEG TÖBBET SELENA GOMEZ MAGÁNÉLETÉRÕL, SZERELMÉRÕL, CSALÁDJÁRÓL, KARRIERÉRÕL!    *****    HA TE IS IMÁDOD A ZÖLD ÍJÁSZ VILÁGSIKERÛ SOROZAT ELBÛVÖLÕ SZERELMESPÁRJÁT AKKOR ITT A HELYED! MAGYAR OLICITY SITE    *****    The Vampire Diaries & The Originals szerepjáték - ha kedveled a sorozatokat és írni is szeretsz, ne habozz!    *****    Rendhagyó kedvezményt ajánlok Nektek, Te monhatod meg, hogy mi legyen az ára. Pl.: Születési, párkapcsoklati, horoszkóp.    *****    KÖNYVismertetõk, kötelezõ olvasmányok    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába!<<-BOOKFANCLUB    *****    Ingyenes, korlátlan képfeltöltés!!! www.kepfeltolto.eu    *****    Autista - Állatbarát - Homoszexuális - Intelligens - Kívülálló - Mûvészlélek - Segítõkész - Toleráns    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!    *****    HAT ÉVE ONLINE! - LÁTOGASS EL MAGYARORSZÁG EGYETLEN MÛKÖDÕ SELENA GOMEZZEL FOGLALKOZÓ OLDALÁRA! - HAT ÉVE ONLINE!    *****    A SZULTÁNA: HÍREK - KÉPEK - SOROZATISMERTETÕK - TÖRTÉNELMI INFÓK - ÉRDEKESSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN A SOROZATRÓL    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Itt a nyár! Kivirágzott a mályva és a pipitér! Hogy mit szólt ehhez a két virágmanó? Gyere, és olvasd el a Mesetárban!    *****    STITCHERS - Magyarország egyetlen oldala a természetfeletti krimi-drámasorozatról! A Stitchers sorozatot megéri nézni!    *****    Nézz Élõ live filmet gportalon. Klikk klikk klikk.    *****    Gréti. 23. Egyetemista. Chevelle. Rap. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Élõ live mozifilmek. Ha szereted a filmeket, sorozatokat, meséket akkor itt a helyed!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    ARIANA GRANDE TODAY - MAGYARORSZÁG EGYETLEN ARIANA GRANDÉVAL FOGLALKOZÓ HONLAPJA - TUDJ MEG RÓLA MINDENT    *****    KOSEMBLOG.GP//A MAGYAR "A SZULTÁNA" RAJONGÓI OLDAL//BY: KÖSEM// KOSEMBLOG.GP//MINDEN, AMI KÖSEM...