Az ezerarcú tócsni
2011.10.30. 16:12
Ennyiféle néven találkozhatunk a tócsnival: berét, berhe, bodag, bramborák, burgonyapogcsa, cicedli, cicege,
enge-menge, görhöny, harula, krumplibaba krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka,
lepcsánka, lepkepotyi, mackó, macok, matutka, pacsni, placki, recsege, röstiburgonya, rösztike, toksa. A rösti
Svájc nemzeti étele, Magyarországon lepcsánka, tócsni (tócsi), krumpliprósza néven a legismertebb, összesen 74
magyar neve van, valamint 15 országban ismert, hasonló ételként. Az eredeti tócsni alaprecept tojást és
fokhagymát tartalmaz, amit rengeteg féleképpen ízesítenek. Sósan és édesen is.
Régen főételként került az asztalra, én most köretként használtam. Korábban már volt egy sikertelen tócsni
próbálkozásom, aminek következtében évekig ráhagytam, de ez a mostani meghozta hozzá a kedvem.

Tócsni
50 dkg burgonya, kb. 10 dkg liszt, 1 tojás, só, őrölt fehér bors, fokhagyma, zsiradék.
Nagy lyukú reszelőn lereszeltem a burgonyát. Hozzáadtam a tojást, a borsot, sót, zúzott fokhagymát, majd annyi lisztet,
hogy jól formázható legyen. Fontos, hogy összeállítás után rögtön süssük ki mert megbarnul a burgonya. Lapos
korongokat formáztam és mind két oldalát kevés zsiradékban kisütöttem. Nem szabad túl gyorsan sütni, mert nyers
marad a burgonya.
A - Vidék íze - című recept újságban böllér máj mellé köretként tálalták. Mivel, nekem csak csirke májam volt, az
készítettem el.
Megpároltam a csirke májat (vagyis, olajban pici vízzel, fedő alatt sütöttem, így nem száradt ki), közben megborsoztam,
kiszedtem és a vissza maradt zsiradékban nyomtam zúzott fokhagymát és pici lisztel megszórtam majd egy jó pár
kanál lecsót tettem hozzá.
Visszapakoltam a májakat és még egy rövid ideig együtt főztem.
Sózni csak tálaláskor sóztam így finom puha maradt a máj.
Megkaptam a méltó elismerést ebéd után.
Jó étvágyat !
|