Churros sztori!
Az első találkozásom a churrosal Tiszafüreden történt. A kislányommal besétáltunk a TÓ-MÉK fesztiválra és Ő, mint egy rendes gyerek, ahogy odaértünk megéhezett. Addig mondogatta, hogy ő churrost kér, míg nem sorban álltunk érte. Jó sokáig várakoztunk és addig volt is időm szemügyre venni mi is ez és hogyan készül. Utána olvastam a neten, hogy a spanyolok kedvelt édessége, amit ők olvasztott csokoládéba mártogatva melegen fogyasztanak. A tésztája is pofon egyszerű. Sült tészta rudacskák cukorba mártogatva.
Az édességhez
2.5 dl víz
2 ek cukor
1 csipet só
8 dkg vaj
15 dkg finomliszt
2 db tojás
0.5 teáskanál vaníliaaroma
2 dl napraforgó olaj (a sütéshez)
A tetejére
5 dkg cukor
2 teáskanál fahéj
Igény szerint olvasztott csokoládéba lehet nyomni a végét.
Elkészítés
Egy lábasba öntsük bele a vizet, cukrot, sót és a vajat, vanília aromát. Tegyük a tűzre.
Amikor felforr, keverjük hozzá a lisztet, és addig kavarjuk, amíg egy nagy gömböcöt nem kapunk. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni a tésztát.

Adjuk hozzá a tojásokat, majd robotgéppel vagy kézzel (én bele szoktam kézzel gyúrni egyesével)
Forrósítsunk olajt (nem kell bő olaj, de forró legyen), és készítsük elő a fahéjas cukrot, hogy lecsöpögtetés után rögtön meg tudjuk hempergetni benne a fánkokat.
Tegyünk egy csillag formájú véget a habzsákra és ezzel nyomjunk 8-10 cm-es csíkokat a forró olajba.
Én ollóval vágtam el a habzsákból kijövő csíkokat.
Hamar sül, amint pirul, már kész is. Egyből dupla adagot készítettem, de a csokoládé öntetig már így sem jutottunk el, mert elfogyott.

|