Ízek és kalandok

                                                                                                                                                                                                                                           

Pár szóban az oldalról
 
Hátizsák
 
Mi újság?
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2010-03-18
 
okosságok

 

 
Időjárás

Magyarország időjárása

A részletekért klikk a képre.

 
Ajánlott oldalak

www.utikalauz.hu

www.virageso.gportal.hu

http://blogok.info

 
Kitekintés

Hellasz

"saját levében"

Margit2 honlapja

Gesztenye

Donna

Feje főz

Sissi lapja

Andi konyhája

Molnárka kertje

Édes otthonunk némi sóval

Mary konyhája

Tálaló

Réka naplója

Ami a mi konyhánkól kikerül

 

 

 

Bannerem

 
Ha it jársz néha etesd meg!

 

 
ajánló

 
Virágeső

Virágeső

Promote Your Page Too

 

 

 
widget

Legjobb receptes blogok

 
2012. október

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Nálunk az ősz!

  2012.10.28. 21:01

Andalúz esszencia!

  2012.10.27. 15:23


Nagyon öröm számomra, hogy tudok a saját tapasztalataim alapján nyilatkozni a spanyol konyháról, mert egy hónappal ezelőtt ott lehettem és volt szerencsém megismerni az andalúz ízvilágot.

Az andalúz konyhát főként a mediterrán ízek és csupa tűz, lendület jellemzi.

Visszatekintve a múltba mielőtt a spanyol lobogót végleg kitűzték, sok nemzet megfordult ezen a földrészen és mind itt hagyta nyomait a gasztronómiában is, talán ezért nem tudott kialakulni egy tradicionális spanyol konyha.
Az andalúz konyha nagyon sokszínű és tájegységenként eltérő, nem beszélve arról, hogy sok hasonlóságot mutat a magyar konyhával.
Sőt a tengerpart mentén több nemzet ételeivel is találkozhatunk pl. a legtöbb éterem étlapján fellelhető a „traditional english breakfast”.
Viszont nagyon kevés a tipikus spanyol fogás, de azért feltétlenül meg kell említeni az egyik legismertebb spanyol főétel a Valenciából származó paella-t, amely leegyszerűsítve rizses hús, millió és egy elkészítési móddal. A kétfülű sütőedényt, amiben tálalják azt szintén paellának hívják.


Szívesen fogyasztanak hideg leveseket, mint például a gazpachok. A gazpacho-val kapcsolatban egy nagyot hibáztam, haza jöttem anélkül, hogy megkóstoltam volna.

Az ínycsiklandozó tapasok is innen indultak világ körüli útjukra. Olvastam valahol, hogy régen a borospoharakra kistányért raktak, hogy ne szálljon bele a por, ezt a kistányért tapa-nak hívták. Erre tettek a bor mellé különféle rágcsálnivalót. Valószínűleg innen ered a tapas elnevezés.

Tapast kóstoltuk több változatban is Marbelában, az óvárosban akadtunk különleges serrano sonka, libamájpástétom, tapasra.

 

Jut eszembe… sonka.
Fontos beszélni a sonkájukról, a serrano sonkáról, ami már-már a kultúrájuk része.
A serrano sonka neve a spanyol sierra szóból ered, amely hegyeket jelent. Régen ugyanis elsősorban a spanyol hegyekben érlelték a sonkát, ahol erre legalkalmasabb volt a klíma.
A levegőn szárított, érlelt sonka a spanyol gasztronómia talán legfontosabb eleme, egy spanyol évente átlagosan 5kg sonkát fogyaszt el. Náluk ez nem luxuscikk, hanem a mindennapi élet elengedhetetlen része. Az alapvető különbség a magyar és a serrano sonka között az, hogy míg a magyar sonkát pácolás után megfőzik és/vagy megfüstölik, addig a serrano sonkát sózás után a szabad levegőn vagy érlelő kamrában 7 hónaptól akár 24 hónapig is érlelik. Így nyeri el jellegzetes ízét, ami a magyar ízlésnek egy kicsit a nyers sonka érzetét kelti. A sonka minőségi kategóriáit az érlelési idő határozza meg. A serrano sonkáknál az érlelési időtartamtól függően ezüst (8-11 hónap), arany (11-14 hónap) és fekete (14 hónapnál több) jelzést használnak.


Tudod ki a cortador de jamón ?
A sonkaszeletelés mestere. Mert, hogy Spanyolországban ez egy szakma. Náluk ez művészetnek számít, és soha nem végzik géppel, mindig csak kézzel.

Nagy kedvelője vagyok a tengeri ételeknek. Az el sem tudom képzelni, hogy tengerpart mellett ne a tenger kínálta repertoárt kóstoljam végig. Nem volt ez másként most sem. Ellenállhatatlannak bizonyultak az utcára néző látványkonyhákban grillezett rákok.

 

Az éttermek nagy választékban kínálják a halételeket és ráadásul nagyon finomak.  Egyedi módon ízesítik, legtöbb esetben pestohoz hasonlító zöld-fűszeres keverékkel öntik le.

 

 


 

 

Hozzuk vissza egy kicsit a nyár ízeit !

  2012.10.07. 20:37

 

A mi túrótortánk

 

 

Hozzávalók a tésztához:

7.5 dkg vaj

7.5 dkg cukor

1 cs. vaníliás cukor

2 tojás

15 dkg liszt

fél sütőpor

4-5 kanál tej

pici só

 

A vajat a cukorral a 2 egész tojással és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a tejet és egy pici sót. Majd a kivajazott formában 20 perc alatt készre sütjük. Félre tesszük, hogy kihűljön, amíg a krémet elkészítjük.

 

Hozzávalók a krémhez:

50 dkg túró

10 dkg margarin

15 dkg cukor

1 cs. vaníliás cukor

2 tojás sárgája

1 citrom reszelt héja

1 cs zselatin

1 dl víz

2 dl tej

 

A margarint a cukorral, a 2 tojás sárgájával és a vaníliás cukorral ismét habosra keverjük. Majd hozzá keverjük a túrót és a citrom héját.

1 dl vízben feloldjuk a zselatint, majd hozzá öntjük a 2 dl forró tejet. Hagyjuk hűlni, és amikor már kihűlt, hozzá öntjük a krémhez.

 

Hozzávalók a tetejéhez:

1 cs gyümölcs zselé por

bármilyen gyümölcs

 

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Névnap

 

 
Hóravaló
 
Bácskai Napló
 
Bácskai receptek
 
Wass Albert gondolatai
 
Szendvicsek, előételek

Tojásos melegszendvics

 
Pillanatok a konyhámból

Brokkolis tészta

Canneloni újragondolva

Chilis bab

Cézár saláta

Dermedt saláta

Frutti di Mare spagetti

Gezemice

Gnocchi

Gyros

Illovai rakottas

Karfiolos-gombás tészta

Ketchup házi

Kínai mézes csirke pirított tésztával

Lasagne

Padlizsános tészta

Rakott zöldbab

Rakott padlizsán mennyei raguval

Rántásos gombóc

Rántott töltött kelkáposzta

Muszaka

Őzgerincben sült csirkemell

Tejszínes-gombás ravioli

Tejszínes, sajtos rakotttészta

Temesvári sertéstokány

Tócsni

Töltött cukkini

Töltött karalábé

Töltött zsemlevekni

Zakuszka

Zöldbabos tészta

Vadásznokedli

 

 

 
Levesek
 
Köretek
 
Édességek

Albert kekszes

Amerikai fánk

Ananászos répatorta

Andi túró tortája

Aranygaluska

Asztória szelet

Bajor kifli

Baklava

Banános kuglóf

Bejgli

Bogyós gyümi torta

Bögrés mézeskalács

Churros

Citromos szelet

Cukrozott narancshéj

Csiga torta

Csokis, gesztenyetorta

Csokis golyók

Csokis kókuszcsók

Csokis-vaníliás karika

Diócska

Éclair fánk

Fahéjas-csokis keksz

Farsangi fánk

Ferrarrossi

Fitoura

Focitorta

Francia mákos krémes

Gyors kókuszos

Habkönnyű citromos kuglóf

Húsvéti bárányka és nyuszi

Kakaós csiga

Kapros-túrós

Keksz tekercs

Kinder pingui szelet

Kókuszos

Kókuszos szelet

Kókuszos sütemény

Kürtöskalács

Mákos-citromos szelet

Mákos szelet

Meggyes-túrós pite

Mézeskalács és bonbon

Mini töltött fánk

Néger szelet

Panettone

Penészke

Pogácsa krémsajttal

Pudingos csiga

Pudingos kalács

Puszidli I

Puszedli II

Reszelt, habos, almás sütemény

Ribizlis muffin

Szilvás Bakewell pite

Szilvás lepény másként

Szilvás pite

Szülinapi csokitorta

Szülinapi csokitorta II

Szülinapi csokitorta III

Sajtos puffancs

Sajtos roló

Sajtos tallér

Sós kockák

Tejfölös szelet

Tejszínes citromtorta

Tiramisu

Tökös-csokis Haloween kekszek

Töltött kifli

Túrófánk

Túró krokett

Túrós süti

Túrótorta

Vaníliás gyümölcs kosárka

Vargabéles

 

 

 
Kenyerek, lángosok

 

Az én házi kenyerem

Burgonyás lángos

Csirkés házi wrap

Fehérkenyér

Házi kenyér

Kenyérlángos

Kombe

Lábasban sült cipó

Mozaikkenyér

Pizzagolyók

Sajtos hajtovány

Sonkás-sajtos tekercs

Tökéletes fehérkenyér

Vimpikifli

 
Italok

Karotin bomba

Bodzaszörp

Bailey's

Csoki likőr

 
üzenődoboz

 

 
Valutaváltó

 
 

Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!