Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
Csoki szemek |
|
2016.11.06. 19:08 |
Facebook kínálta lehetőség ez a sütemény. A közösségi oldalon kalandozva lépten nyomon belebotlik az ember jobbnál jobb ételekről készült videókba. Végig nézve a videót pofon egyszerűnek tűnik az elkészítése, persze a valóságban ez közel sem ilyen egyszerű de mindenesetre érdemes kipróbálni.

Csokoládé szemek
Hozzávalók
150 g finomliszt
100 g cukor
1 kk. só
125 g margarin
1 db tojás
100 g dió
90 g étcsokoládé
elkészítés
1. A lisztet elkeverjük a cukorral és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a kockára vágott margarint, és alaposan elmorzsoljuk.
2. Hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk a tésztát. Fóliába csomagoljuk, és 45 percre hűtőbe tesszük.
3. A diót felaprítjuk, majd a tésztákból golyókat formázunk, megforgatjuk először a tojásfehérjében, aztán a dióban, végül sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és a tenyerünkkel kissé lenyomjuk, hogy 2,5-3 centi átmérőjűek legyenek.
4. A közepébe fakanállal (vagy bármilyen célszerszámmal) mélyedést csinálunk, ahova a csokoládé kerül majd. Ekkor lesz a keksz 4-,4-5 centi átmérőjű.
5. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 18-20 percig sütjük, kivesszük, majd hagyjuk langyosra hűlni.
6. Ezalatt vízgőz felett felolvasztjuk az étcsokoládét, majd kiskanállal megtöltjük vele a kekszek mélyedéseit. Hagyjuk teljesen kihűlni, amíg a csokoládé meg nem dermed.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
|
 |
Krétán enni, inni... |
|
2016.11.01. 20:39 |
Aki Görögországot szereti…..
Fantasztikus volt újra Görögországban lenni és a görög konyhát - jobban mondva a krétai konyhát - ízlelgetni. Merthogy a krétai konyha sokban eltér a görög konyhától. Kréta látja el a görög szárazföld nagy részét olívával. Csak Krétán több, mint 40 féle olajbogyót termesztenek, kicsitől a nagyig, és pont a legkisebb méretű fajtának a legnagyobb az olajtartalma: több, mint 80 %. Az olíva a forrása a varázslatoknak és csodáknak, a hatalmas vagyonnak és az erőnek. Homérosz az olívaolajat „folyékony aranynak” nevezte. Fogyasztása nagyban hozzájárul, hogy Európában a krétai emberek várható élettartama a leghosszabb. Minden jel arra mutat, hogy az olivában rejlik a görög konyha titkának a nyitja.
Agia Marinaban (ejtsd: Aja Marina) voltunk, ami közel van Chaniahoz (e: Hanja), így többször ellátogattunk a chaniai piacra. Fantasztikus ételeket árultak ott. A csiga volt az, ami első látásra megdöbbentet. Csigapörkölt… milyen viccesen hangzik, pedig az volt és mellette különféle tengeri herkentyűk.

Furcsa volt a tengeri állatok mellett ott látni a csigát, mert számomra a francia konyhához tartozik. Kréta népe, főleg a hegyi falvak lakossága, bőszebben eszi a csigát, mint a franciák, és jóval régebben. Azt állítják, hogy a krétai csiga, amelyik a hegyvidéki környezetben legelészik, elsősorban aromás növényeket fogyaszt, és ettől különösen finom.

A másik fantasztikus dolog a báránybélbe tekert báránypacal. Tenyérnyi darabokra vágják a pacalt, hengerré sodorják, majd bárány-vékonybéllel gondosan körbe tekerik, a belet a végén masnira kötve.



És a töltött tökvirág Kolokitholuluda, amit később egy vacsora alkalmával meg is kóstolhattam. A cukkinitök virágját megtöltik fűszerezett rizzsel és kisütik.


Annak ellenére, hogy a turizmusra összpontosítanak a görög estek szervezésével, a görög ízek és ételek, a görög mentalitás és életérzés azért benne van. Bőséges kínálat, többféle előételek, húsok. A görög vendéglátáshoz hozzá tartozik, hogy az est folyamán a tányérokat és a maradékot nem szedik össze, az asztalon maradnak végig a kétféle bor kíséretében.
Apropó, krétai bor és a raki (krétai nyelven tszikudia) - ahhoz volt szerencsénk egy igazi hegyi gazdaságban. Kolumvarinál kisvonattal felmentünk a hegyekbe és Vouves környékén meglátogattunk egy pálinka készítőt. A raki, a magyar toroknak gyenge 30 fokos pálinka. De a krétaiak esküsznek rá, hogy vannak erősek is.
|
 |
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|