Ezt a sütit először sütöttem de biztos nem utoljára mert nagyon finom.
TEJSZÍNES CITROMTORTA
Tészta: 2 tojás, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, fél sütőpor. Piskótát sütünk.
Krém: 5 dl 20%-os tejföl, amibe bele kevertem 3 citrom levét és héját, vaníliáscukrot. Jól elkeverjük. 15g zselatint kevés vízben beáztattam majd mikro sütőbe felmelegítettem.
Amikor visszahűlt a tejfölös krémhez öntöttem. Az 5 dl tejszínt felvertem és a krémhez kevertem. A krém felét a tortakarikában lévő piskótára öntöttem majd kiraktam kb.14 db babapiskótával és ráöntöttem a maradék krémet. A tetejét ki raktam citrom karikával.


Március utolsó vasárnapján szülinapot ültünk. Volt nagy sütés főzés készülődés előtte. Íme egy torta a repertoárból:
Csiga torta

Egyszer már megpróbálkoztam ezzel a tortával és akkor is sikerült, pedig első olvasatra nagyon bonyolultnak tűnik.
A tészta alja, pofon egyszerű: 15 dkg liszt, 6 dkg cukor, 6 dkg vaj, 1tk. sütőpor, 1 egész tojás. Mindent összegyúrok, és kerek lapot sütök belőle.
A piskóta is pofon egyszerű, mert nem kell habot verni: 5 egész tojás, 6 kanál cukor,6 kanál liszt. Ezeket összekeverem, majd elfelezem és az egyikfelébe teszek 1 evőkanál kakaóport.
Nyomózsák(ha van kettő),beletöltöm a krémet és felváltva csíkokat húzok, átlósan a sütőpapirral bélelt tepsibe. Egy másik tepsibe pedig a kör alakú tészta tetejét. Én előre kivágtam a sütőpapírt kerekre. Sütni lassan kell de kb. 25 percig. Miután kihűlt, beleszabtam a torta karikába.
Most jön a krém: 6 dl tejszínt (én hulala-t használok) felvertem habnak 3 kis csomag tejszínhabfixálóval. Háromfelé szétosztottam. 1 réteghez kevertem 10 dkg olvasztott keserűcsokit, amit elkevertem 3 evőkanál mascarponéval. 2. réteget fehéren hagytam. 3.rétegbe 1 cs gesztenyemasszát kevertem 2-3 kanál mascarponéval. Pár szem meggy a tetejére, majd leborítottam, és hidegre tettem.
Egy kicsit az oldala magasabb lett, amit vágtam kellően vissza, ezért a teteje bele süllyedt. Ettől azért még elfogyott.

2008-ban Romániában nyaraltunk Szovátán és ott ettem először ebből a sütiből. Nagyon ízlett és elkértem a receptjét. Azóta is nagyon népszerű a családunkban. Most megosztom veletek is.
PENÉSZKE
7 tojás fehérjét 6 kanál vizzel és 30 dkg cukorral habbá kell verni, majd hozzá keverni 10 dkg egész mákot, 10 dkg kókuszreszeléket, 6 kanál lisztet és 1 kávéskanál szalagárét. Tepsibe símítani és lassú tűzön 30 percig sütni.
Miután kihült az alábbi krémell kell megkenni: 1 csomag vaníliás pudingport két kanál lisztel, a 7 tojás sárgájával, 10 kanál cukorral és 4 dl tejjel összefőzöm ezt kihűteni utána még egy margarint hozzá keverni. 3/4 részét rá símitani a tésztára majd kirakni egy sor háztartási kekszel. A fenn mardt részbe keverjünk 1-2 kanál nescafét és kenjük a tetejére.
Garantáltan nagyon finom.



Magyarnak lenni: nem a szó,
a név, az ősök, az élet...
magyarrá csak a szív tesz és a lélek!



Róma örök és állandó.
Ami itt felhalmozódott, elemi erővel
hat mindenkire.
(Elizabeth Bowen)

Három nap múlva, azaz március 10-én, már Rómában leszek. Egy ideje minden kezemügyébe kerülő Rómával kapcsolatos dolgot elolvasok. Utazást előkészítő előtanulmányokat folytatok. A fórumok jó kis alapot nyújtanak ehhez. Most van itt a lázas készülődés ideje. Bújom az internetet, keresgélek, nehogy valami is kimaradjon a programból.
Ha hazaérek majd mindent elmesélek részletesen.
|