Ízek és kalandok

                                                                                                                                                                                                                                           

Pár szóban az oldalról
 
Hátizsák
 
Mi újság?
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2010-03-18
 
okosságok

 

 
Időjárás

Magyarország időjárása

A részletekért klikk a képre.

 
Ajánlott oldalak

www.utikalauz.hu

www.virageso.gportal.hu

http://blogok.info

 
Kitekintés

Hellasz

"saját levében"

Margit2 honlapja

Gesztenye

Donna

Feje főz

Sissi lapja

Andi konyhája

Molnárka kertje

Édes otthonunk némi sóval

Mary konyhája

Tálaló

Réka naplója

Ami a mi konyhánkól kikerül

 

 

 

Bannerem

 
Ha it jársz néha etesd meg!

 

 
ajánló

 
Virágeső

Virágeső

Promote Your Page Too

 

 

 
widget

Legjobb receptes blogok

 
2012. március

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Örök város, örök ízek!

  2012.03.23. 11:37


Az első articsóka élményem Rómához kötődik!


Római utazásunk során gasztronómiailag is közel kerültem az articsókához. Sok évvel ezelőtt egyszer ültettem a kertembe, aztán megnőtt, és csak néztem, hogy mi is ez, bogáncs, virág vagy ennivaló zöldség? Nem tudtam, mit kezdjek vele, ráadásul szúrt is.
Korábban olvastam róla, hogy a rómaiak előszeretettel fogyasztják és Olaszországban nagyon kedvelt növény.
Gondoltam, nem szalaszthatom el a lehetőséget, és amikor betértünk ebédelni Rómában a Termini szomszédságában egy gyors éterembe és megláttam, hogy kettesével, hármasával fogyasztják a helyiek az articsóka virágot, neki buzdulva én is rendeltem, de nem ízlett vagy talán csak szokatlan ízvilága volt. Majdnem sikerült teljesen kiábrándulnom belőle. Amit ott ettem az lehetett a zsidó módra elkészített articsóka, de nem volt túl zsenge a virág és ezért voltak keményen maradt részei. De hiszem és tudom, hogy a jól elkészített articsóka nem ilyen és fogom még keresni a lehetőséget, hogy ehessek.

Olaszország a világ legnagyobb articsóka termelője, azon belül Szicília és Szardínia a legjelentősebb.
A magára valamit is adó római trattoriákban továbbra is megkövetelik, hogy megtalálhatók legyenek az étlapon a világklasszisként emlegetett articsókás fogások.
A Róma környéki népek már az ókorban is imádták az articsókát, Apicius szakácskönyvében három recept is szerepel.
A reneszánsz idején Itália-szerte mágikus gyógyerőt tulajdonítottak neki, és afrodiziákumként is alkalmazták, ezért a gazdagok fűszerboltban kapható kiváltságává vált. A 16. században Bartolomeo Scappi, V. Pius pápa szakácsa már olyan receptet adott hozzá, amely ma is megállja a helyét: töltsük meg az articsókát sovány borjúhússal, sonkával, sajttal és tojással, majd fűszerezzük gazdagon fokhagymával és zöldfélékkel. Hamarosan egyre gyakrabban tűnt fel a térdig érő zöld növény a szántóföldeken, előbb az északolasz régiókat, majd Dél-Franciaországot is meghódította. Nem úgy Goethét, aki -Itáliai utazások- című könyvében csodálkozásának ad hangot, mennyire szeretik a taljánok ezt az íztelen bogáncsot.
Az olaszok articsókából készítik a cynar likőrt még tizenkét fűszer és növény hozzáadásával.

 

Articsóka zsidó módra
(Carciofi alla giudia)
Hozzávalók: zsenge articsókák, 1 citrom, só, bors, olaj, víz.
Ehhez az elkészítési módhoz csak zsenge articsókát használhatunk fel; az ilyen csaknem golyó alakú, levelei egyenletesen zöldek. Úgy kell körülmetélni, hogy a szárából csupán 3-4 centiméternyi maradjon; az alsó rész legkülső rétegét távolítsuk el, a külső kemény leveleket és a levélhegyeket hámozzuk meg. Már a kést is, amellyel ezt a műveletet végezzük, gondosan meg kell mosnunk előtte citromlével, és a műtét után a carciofók azonnal citromos vízbe kerülnek. A fém érintésétől megfeketedik az articsóka, ezért sosem szabad vas edényben készíteni az ételt, mindig égetett cserépedényt kell használnunk.
A carciofókat ezután megfogjuk a száruknál, az asztalhoz nyomjuk őket, hogy leveleik egy kicsit szétnyíljanak, lehetővé téve a só és a bors beadagolását.
Most a cserépedénybe kerülnek, amelyben a bőséges olajat még csak kevéssé hevítettük fel; előbb a szárukkal fölfelé, azután oldalsó fekvésben, szép lassan - adagio, adagio - megpirítjuk őket. Amikor ez megtörtént, ismét szárral fölfelé fordítjuk az articsókát, és a faszénparazsat buzgó legyezgetéssel olyannyira felélénkítjük, hogy tisztességesen sercegjen az olaj. Most a carciofót olyan erőteljesen nyomjuk az edény fenekéhez, hogy az immár kemény, ropogós, világosbarnára pirult levelek - presto, prestissimo - krizantémszerűen szétnyíljanak.
Az utolsó fortély: a forró olajat óvatosan meg kell fröcskölni hideg vízzel. A vízgőz segít, hogy az articsókák kinyíljanak, és ha nem lettek volna már egészen zsengék, vagy az olaj már "fáradt", mert túl sokat sütöttünk benne, egy kicsit puhuljanak is.
Ám a lényeg az, hogy ropogósak és virágszerűek maradjanak, és azonnal hozzálássunk elfogyasztásukhoz.

A nagy szonettköltő, Giacomo Belli is nyomatékosan leszögezi:
Nun c'è principe o re cristiano che sia
che nun magni carciofi alla giudia
- avagy, szabad fordításban:
Élhetsz akármi keresztényi módra,
zsidó mód üdvözít az articsóka.

Sajnálom, hogy úgy jöttünk haza Rómából, hogy az articsókát római módra nem sikerült megkóstolnom.

Articsóka római módra
(Carciofi alla romana)
Töltelék: beáztatott kenyér, szardella, petrezselyem, borsmentalevelek, só, bors, articsóka, 1 citrom, olaj víz.
Először elkészítjük a tölteléket. Beáztatott kenyeret összekeverünk szardellával, sok petrezselyemmel, borsmentalevéllel, sóval és borssal.
Ezután eltávolítjuk az articsóka legkülső, kemény leveleit, a szárát 4 centisre kurtítjuk, majd az egész carciofót bedörzsöljük citrommal, és enyhén sós, citromos vízbe tesszük.
Mialatt olajat hevítünk egy cserépedényben, az articsókákat egyenként kivesszük a folyadékból, s úgy nyomjuk oda az asztal lapjához, hogy leveleik szétnyíljanak. Most benyomkodhatjuk a levelek közé a tölteléket, majd az articsókákat a nyelükkel fölfelé beletehetjük a forró olajba. Nyomban utána annyi vizet öntünk rá, hogy az articsókákat félig elfödje. Most az edényre fedőt teszünk, és az articsókákat készre pároljuk.

Egy kis történet az articsókáról:
Egy itáliai resti tulajdonosa vagyonokat keresett azzal, hogy az étlapra vette az articsókát, még a fiának is ezt a nevet adta.
A család földjén már évszázadok óta termesztettek articsókát, így az sem volt különös, hogy Angelo, aki Orbetello legjobb restijét vezette, kínálatába vette a zamatos bogáncsfélét. Mivel a 19. század végén a pályaudvari gasztronómia nem a gyerekkorunkból ismert utasellátós szinten működött, komplett hidegkonyhai műremeket alkotott az articsókából. A forradalmi újítás abból állt, hogy csak a kis fejű növényeket tartotta meg, a nagy, tölteni való és emiatt közkedvelt példányokat eladta a piacon, ahogy addig mindig. A zsenge articsókáról leszedte a külső leveleket, kihúzogatta a „szénákat”, majd sós, ecetes, szódabikarbónás vízben megfőzte őket. Lecsöpögtetés és száradás után dunsztosüvegbe tette, majd babérlevéllel és egész borssal fűszerezve nyakon öntötte a legjobb olívaolaj

Focitorta

  2012.03.17. 21:14

FOCITORTA

Így készült a fondan:


1 ek zselatin
6 ek víz
1 ek margarin
2 ek méz
porcukor, amennyit felvesz

Azzal kezdjük, hogy a porcukrot szitáljuk át, minél finomabbra őrölt porcukrot válasszunk. Kb fél kilónyit tegyünk keverőtálba, csináljunk közepére egy lyukat.
A zselatint keverjük el a vízzel, vízgőz fölött melegítsük fel, mikor már jó forró adjuk hozzá a margarint és a mézet, majd kavarjuk mindaddig, míg teljesen szétolvad benne. Öntsük a porcukorhoz, majd kanállal kavarjuk bele, adagoljuk közbe bele a porcukrot, mikor már nem tudjuk kanállal kavarni akkor tegyük porcukorral meghintett munkalapra és gyúrjunk bele annyi porcukrot még, hogy ne ragadjon már a munkalapra, sem a kezünkre (nekem 1 kg porcukorból bő 100 gr-i maradt). Csomagoljuk fóliába be, tegyük bele zacskóba, majd hagyjuk, hogy pihenjen egy napot.
Mikor elővettem elég keménynek találtam, ezért gyúrtam még bele margarint, ezt úgy oldottam meg, hogy kezemet bekentem margarinnal vastagon, és úgy gyúrtam át egy kisebb adag masszát, így már jónak találtam. A kisvirágok jól formázhatóak vele, és szép vékonyra lehet nyújtani.
Ne törekedjünk arra a begyúráskor, hogy egyáltalán ne ragadjon, hagyhatjuk jó lágyra, ugyan úgy gyúrom, dagasztom benne mintha kelt tésztát dagasztanék, mikor már kezd gombóccá formálódni, akkor abbahagyom a porcukor adagolását, de még gyúrom pár percig, de ekkor még ragad rendesen.

 

A focitorta belsejének a sharlotte tortát használtam

Hozzávalók a tésztához:
7 tojás,
14 dkg cukor,
14 dkg liszt,
1 teáskanál sütőpor
A piskóta tölteléke:
sárgabarack lekvár

Krémhez:
50 dkg túró,
citromhéj
2 dl tej ,
30 g zselatin,
15-20 dkg cukor,
1 vaníliás cukor
2 dl tejszínhab felverve
kb 20 dkg barackbefőtt kockára vágva,
vagy tetszés szerint más gyümölcs

Előkészítünk egy nagyobb gömbölyű tálat, kibéleljük folpack-kal. A piskótához a 7 tojásfehérjét egy csipet sóval, s az apránként adagolt cukorral felverjük, majd a tojás sárgákat is hozzákeverjük, s a végén a lisztet is. Egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe rakjuk, s előmelegített, 160 fokos sütőben kb 15 perc alatt megsütjük. Ráborítjuk egy lisztezett fatáblára, levesszük a sütőpapírt s feltekerjük. Lehet szintén sütőpapírral együtt. Hagyjuk kihűlni. Valahol olvastam, s azóta úgy készítem, hogy párszor ki-be tekerem hűlés közben, s ettől nem törik majd meg a tekercsünk. Ha kihűlt, megkenjük lekvárral. A piskótatekercset felszeleteljük, s kirakjuk vele a tál oldalát. Hagyunk a tetejére, ami az alja lesz 5-6 szeletet. Elkészítjük a tölteléket. Felmelegítjük a tejet a zselatinnal és a cukorral. Épp csak melegre. Felverjük a 2 dl tejszínt habnak. Összeturmixoljuk a túrót a közben langyosra hűlt zselatinos-cukros tejjel, vaníliás cukorral, citromhéjjal. Óvatosan hozzárakjuk a tejszínt és a  gyümölcsöt is. Beleöntjük a közben már dermedő krémet a piskótatekerccsel kirakott formába, s a tetejét is kirakjuk piskótával, vagy a krémben egyszer átforgatott babapiskótákkal. A hűtőbe tesszük. Egy fél napot szoktam hűteni, de ha valakinek sürgősebb 4-5 óra erősebb fokozatú hűtés után fogyasztható.

A foci mintázata kissé feladta a leckét. A lányom készített hozzá egy ötszög és egy hatszög papír sablont.
A lényeg az, hogy ugyanakkora legyen az oldalmérete az ötszögnek, mint a hatszögnek, mivel a fekete ötszögeket körbe kell rakni a fehér hatszögekkel. A fekete színt egy kevés porrá tört széntablettával nyertem.
A torta aljánál csalni kell, ott nem jön ki a minta teljesen. Fél deci habtejszínt kakaóporral világosbarnára színeztem, az illesztéseket ezzel töltöttem ki.


 

Torta

  2012.03.09. 12:10

Mindigis csodáltam a szép fondantal vagy marcipánnal bevont tortákat. Mivel több blogon is találkoztam vele, gondoltam- nem lehetetlen az elkészítése,- hiszen másoknak is sikerült.
A napokban tortasütögetésre két nagy alkalom is adódott , bepróbálkoztam hát én is a fondant készítéssel. Kiskukta oldaláról nagyon sok segítséget kaptam.
Az egyik alkalom a lányom barátjának a szülinapja volt. Lévén focista, így kapott egy foci tortát.
A másik ilyen alkalom a párom nagypapájának a 80. szülinapja.
Pár napig érleltem a gondolatot aztán neki vágtam. Cukrászversenyre azért nem megyek velük de, úgy érzem, többször fogok még ilyet készíteni.

Csokitorta

 

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Névnap

 

 
Hóravaló
 
Bácskai Napló
 
Bácskai receptek
 
Wass Albert gondolatai
 
Szendvicsek, előételek

Tojásos melegszendvics

 
Pillanatok a konyhámból

Brokkolis tészta

Canneloni újragondolva

Chilis bab

Cézár saláta

Dermedt saláta

Frutti di Mare spagetti

Gezemice

Gnocchi

Gyros

Illovai rakottas

Karfiolos-gombás tészta

Ketchup házi

Kínai mézes csirke pirított tésztával

Lasagne

Padlizsános tészta

Rakott zöldbab

Rakott padlizsán mennyei raguval

Rántásos gombóc

Rántott töltött kelkáposzta

Muszaka

Őzgerincben sült csirkemell

Tejszínes-gombás ravioli

Tejszínes, sajtos rakotttészta

Temesvári sertéstokány

Tócsni

Töltött cukkini

Töltött karalábé

Töltött zsemlevekni

Zakuszka

Zöldbabos tészta

Vadásznokedli

 

 

 
Levesek
 
Köretek
 
Édességek

Albert kekszes

Amerikai fánk

Ananászos répatorta

Andi túró tortája

Aranygaluska

Asztória szelet

Bajor kifli

Baklava

Banános kuglóf

Bejgli

Bogyós gyümi torta

Bögrés mézeskalács

Churros

Citromos szelet

Cukrozott narancshéj

Csiga torta

Csokis, gesztenyetorta

Csokis golyók

Csokis kókuszcsók

Csokis-vaníliás karika

Diócska

Éclair fánk

Fahéjas-csokis keksz

Farsangi fánk

Ferrarrossi

Fitoura

Focitorta

Francia mákos krémes

Gyors kókuszos

Habkönnyű citromos kuglóf

Húsvéti bárányka és nyuszi

Kakaós csiga

Kapros-túrós

Keksz tekercs

Kinder pingui szelet

Kókuszos

Kókuszos szelet

Kókuszos sütemény

Kürtöskalács

Mákos-citromos szelet

Mákos szelet

Meggyes-túrós pite

Mézeskalács és bonbon

Mini töltött fánk

Néger szelet

Panettone

Penészke

Pogácsa krémsajttal

Pudingos csiga

Pudingos kalács

Puszidli I

Puszedli II

Reszelt, habos, almás sütemény

Ribizlis muffin

Szilvás Bakewell pite

Szilvás lepény másként

Szilvás pite

Szülinapi csokitorta

Szülinapi csokitorta II

Szülinapi csokitorta III

Sajtos puffancs

Sajtos roló

Sajtos tallér

Sós kockák

Tejfölös szelet

Tejszínes citromtorta

Tiramisu

Tökös-csokis Haloween kekszek

Töltött kifli

Túrófánk

Túró krokett

Túrós süti

Túrótorta

Vaníliás gyümölcs kosárka

Vargabéles

 

 

 
Kenyerek, lángosok

 

Az én házi kenyerem

Burgonyás lángos

Csirkés házi wrap

Fehérkenyér

Házi kenyér

Kenyérlángos

Kombe

Lábasban sült cipó

Mozaikkenyér

Pizzagolyók

Sajtos hajtovány

Sonkás-sajtos tekercs

Tökéletes fehérkenyér

Vimpikifli

 
Italok

Karotin bomba

Bodzaszörp

Bailey's

Csoki likőr

 
üzenődoboz

 

 
Valutaváltó

 
 

Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!