Ízek és kalandok

                                                                                                                                                                                                                                           

Pár szóban az oldalról
 
Hátizsák
 
Mi újság?
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2010-03-18
 
okosságok

 

 
Időjárás

Magyarország időjárása

A részletekért klikk a képre.

 
Ajánlott oldalak

www.utikalauz.hu

www.virageso.gportal.hu

http://blogok.info

 
Kitekintés

Hellasz

"saját levében"

Margit2 honlapja

Gesztenye

Donna

Feje főz

Sissi lapja

Andi konyhája

Molnárka kertje

Édes otthonunk némi sóval

Mary konyhája

Tálaló

Réka naplója

Ami a mi konyhánkól kikerül

 

 

 

Bannerem

 
Ha it jársz néha etesd meg!

 

 
ajánló

 
Virágeső

Virágeső

Promote Your Page Too

 

 

 
widget

Legjobb receptes blogok

 
2012. augusztus

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Gezemice

  2012.08.19. 19:44

Most szeretném megosztani az olvasóimmal egy tészta étel receptjét, amit úgy hívnak, hogy Gezemice. Különlegessége abban van a számomra, hogy egy nagyon kedves kollegám találmánya, aki ma már a nyugdíjas éveit tölti. Ő egy nagy konyhamester, és ha főzésről volt szó, kisebb nagyobb sikerrel, de mindig lehetett rá számítani.

 

GEZEMICE

Hozzávalók:
1 kg mexikói zöldségkeverék
1 cs. teavaj
4 db sajtkrém
6 gerezd fokhagyma
50 dkg tarja megsütve
1 cs. spagetti tészta
sajt

A mexikói zöldségkeveréket a teavajon megdinszteljük majd a zúzott fokhagymát a tömlős sajttal, sóval elkeverjük.
Kifőzzük a tésztát.
Megsütjük a tarja szeleteket és felkockázzuk.
Az egészet összekeverjük, jó sok sajttal megszórjuk, és sütőben addig sütjük, míg a sajt pirosodni nem kezd a tetején. Ez kb. fél óra.


Bukovina

  2012.08.19. 11:19

 

Román ételek Wass Albert nyomán

 

 

Olyan szerencsés helyzetben volt részem, hogy nem régen egy hetet tölthettem el Wass Albert hegyei között és a Havasokban kóstolhattam végig Románia régi csemegéit.

Wass Albert legnépszerűbb regényének (Funtinelli boszorkány) a főhőse Nuca, ezen a tájon élt. A regényben szereplő Funtinel helység teljes neve, Piatra Fîntînele.

Ma széles országút megy rajta keresztül, mely Besztercét Vatra Dornei nyaralóhelységgel köti össze, és a Keleti-kárpátokat átszelve a moldovai Suceaváig vezet. A regénybeli Fîntînel-t mintegy 50 km választja el, a Maros, dédai szakaszától (a trilógia második kötetének hely színétől).

„Ott áll az Istenszéke magosan a Maros fölött. Egyik oldalán a sokágú Galonya, másik oldalán a Bisztra-patak, s mögötte a Kelemen csúcsai. Persze, ma már ott sem olyan a világ, mint akkor volt, midőn az Isten pihenni leült volt a hegyek közé”
Wass Albert: A Funtineli boszorkány (regényrészlet)

 

És még tetőzte az élményeimet, hogy vendéglátóink által végig kóstolhattuk a számomra Wass Albert művekből ismert, régi román pásztor ételeket.

A román konyha olyan embereké, akik keményen dolgoznak, és mértékkel, beosztással élnek, de a barátaiknak, vendégeiknek hagyományokat őrizve áldoznak a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek.

 

 

- Az igazi a juhtejből készült bálmost, előételnek tették a szabadban megterített asztalra. Ami nem más, mint amikor a kukoricadarát a forralt juhsajt levével, vagyis a –zsendicével- főzték össze.


A felfőzött savóból kicsapódó túrót, Erdélyben még a mai napig is ordának nevezik.

- Lehet a világ legegyszerűbb és legszegényebb étele a puliszka (Mămăligă), de akkor, ott a plájon megízleltette velem Wass Albert által szemléltetett világot. Amikor még áram nélkül, patak vizét használva, természetesen élt a román (magyar) pásztornép. Románia legszokatlanabb étele a mamaliga, készítik keményen vagy puhán, főzve, sütve vagy rántva.


 

Hogyan készül a Puliszka?
Hozzávalók:
kukoricaliszt
víz

A közönséges puliszkához vizet teszünk főni, megsózzuk, s amikor forr, annyi összmarék friss, megszitált kukoricalisztet teszünk bele, ahány személyre számítunk. A közepébe a puliszkakeverő fával (mely olyan mint egy vékony és kurta nyújtófa), lyukat csinálunk, de olyan óvatosan, hogy a puliszkaliszt egyben maradjon. (Tehát semmiképpen sem kavarjuk fel!) Jó tűz mellett főzzük, körülbelül 20 percig, akkor elvesszük a tűzhelyről, a felesleges levet leöntjük róla, csak annyit hagyunk rajta, amennyivel elkeverhetjük. (A lényegében tömbben megfőtt puliszkát ekkor kell csomómentesre kidolgozni: ezt nagyon kevés folyadékkal kezdjük, s szükség esetén a főzővízből adunk hozzá egy-egy újabb kanálnyit.) Az alapos keverés után - a keverőfáról és a fazék oldaláról is - egy csomóba kaparjuk a puliszkát, s a fazekat visszatesszük a tűzhelyre, hogy még forrhasson egyet-kettőt. Végül kiborítjuk egy lapítóra és vagy cérnaszállal szeletekre vágjuk, vagy vizes kanállal gombócokat vájunk ki belőle, vagy előbb vízbe mártott lábasba tömködjük és abból kiborítva - mint a tortát - úgy tálaljuk.


- A pásztorok által a szabadtűz mellett főtt birkacsorba nagyon finom volt.
És ezt még megkoronázta a Mititei (miccs) román módra.
Felejthetetlen élmény volt ott fent a plájon parázs felet sült micset enni, amelyre jellemző volt a helyi fűszerek hagyományhű, a szokottnál nagyobb mértékű használata.

 

 

MICCSPASZTA
Hozzávalók:
1 kg zsíros marhahús (lehetőleg nyaki részből)
késhegynyi pirospaprika

bors
késhegynyi szódabikarbóna
késhegynyi csombor
1 fej fokhagyma
A húst háromszor ledaráljuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, a sót, a borsot és 3 órára jégre tesszük. Ezután beledolgozzuk a szódabikarbónát és a csombort. A fokhagymát összezúzzuk, megsózzuk, majd 3 kanálnyi vízzel elkavarva hozzátesszük a húshoz. Fakanállal 15 percig kavarjuk. Vizes kézzel tetszőleges nagyságú kolbászkákat

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Névnap

 

 
Hóravaló
 
Bácskai Napló
 
Bácskai receptek
 
Wass Albert gondolatai
 
Szendvicsek, előételek

Tojásos melegszendvics

 
Pillanatok a konyhámból

Brokkolis tészta

Canneloni újragondolva

Chilis bab

Cézár saláta

Dermedt saláta

Frutti di Mare spagetti

Gezemice

Gnocchi

Gyros

Illovai rakottas

Karfiolos-gombás tészta

Ketchup házi

Kínai mézes csirke pirított tésztával

Lasagne

Padlizsános tészta

Rakott zöldbab

Rakott padlizsán mennyei raguval

Rántásos gombóc

Rántott töltött kelkáposzta

Muszaka

Őzgerincben sült csirkemell

Tejszínes-gombás ravioli

Tejszínes, sajtos rakotttészta

Temesvári sertéstokány

Tócsni

Töltött cukkini

Töltött karalábé

Töltött zsemlevekni

Zakuszka

Zöldbabos tészta

Vadásznokedli

 

 

 
Levesek
 
Köretek
 
Édességek

Albert kekszes

Amerikai fánk

Ananászos répatorta

Andi túró tortája

Aranygaluska

Asztória szelet

Bajor kifli

Baklava

Banános kuglóf

Bejgli

Bogyós gyümi torta

Bögrés mézeskalács

Churros

Citromos szelet

Cukrozott narancshéj

Csiga torta

Csokis, gesztenyetorta

Csokis golyók

Csokis kókuszcsók

Csokis-vaníliás karika

Diócska

Éclair fánk

Fahéjas-csokis keksz

Farsangi fánk

Ferrarrossi

Fitoura

Focitorta

Francia mákos krémes

Gyors kókuszos

Habkönnyű citromos kuglóf

Húsvéti bárányka és nyuszi

Kakaós csiga

Kapros-túrós

Keksz tekercs

Kinder pingui szelet

Kókuszos

Kókuszos szelet

Kókuszos sütemény

Kürtöskalács

Mákos-citromos szelet

Mákos szelet

Meggyes-túrós pite

Mézeskalács és bonbon

Mini töltött fánk

Néger szelet

Panettone

Penészke

Pogácsa krémsajttal

Pudingos csiga

Pudingos kalács

Puszidli I

Puszedli II

Reszelt, habos, almás sütemény

Ribizlis muffin

Szilvás Bakewell pite

Szilvás lepény másként

Szilvás pite

Szülinapi csokitorta

Szülinapi csokitorta II

Szülinapi csokitorta III

Sajtos puffancs

Sajtos roló

Sajtos tallér

Sós kockák

Tejfölös szelet

Tejszínes citromtorta

Tiramisu

Tökös-csokis Haloween kekszek

Töltött kifli

Túrófánk

Túró krokett

Túrós süti

Túrótorta

Vaníliás gyümölcs kosárka

Vargabéles

 

 

 
Kenyerek, lángosok

 

Az én házi kenyerem

Burgonyás lángos

Csirkés házi wrap

Fehérkenyér

Házi kenyér

Kenyérlángos

Kombe

Lábasban sült cipó

Mozaikkenyér

Pizzagolyók

Sajtos hajtovány

Sonkás-sajtos tekercs

Tökéletes fehérkenyér

Vimpikifli

 
Italok

Karotin bomba

Bodzaszörp

Bailey's

Csoki likőr

 
üzenődoboz

 

 
Valutaváltó

 
 

Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!