Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
Hej ribizli a piros bicikli sa na na na na.... |
|
2013.06.25. 11:42 |

Mi sem egyszerűbb, mint egy piros ribizlis muffint elkészíteni!

Lássuk mi is kell hozzá:
1 tojás
11 ek cukor
11 ek olaj
15 ek liszt
1 tk szódabikarbóna
2,5 dl tej
1 pohár ribizli
És mindössze 35 percnyi idő, amiből 25 perc a sütés ideje.
elkészítés:
1. A ribizlit megmossuk, lecsöpögtetjük, és leszemezzük.
2. A tojást a cukorral és az olajjal kikavarjuk.
3. Egy másik tálban a lisztben elkeverjük a szódabikarbónát.
4. A két részt összeforgatjuk.
5. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadagoljuk lassanként a tejet.
6. A formába papírt teszünk vagy kikenjük margarinnal.
7. Teszünk a masszából egy evőkanálnyit a formákba, és szórunk rá pár szem ribizlit.
8. Rákanalazzuk a maradék tésztát, és a végén a tetejére szórjuk a maradék ribizliket.
9. Előmelegített sütőben megsütjük.
10. Tűpróbával ellenőrizzük.
11. A formákban hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat!
|
Töltött karalábé |
|
2013.06.24. 21:23 |

A karalábé már az ókorban is szerepelt Apicius szakácskönyvében.
Sajnos rontja az élvezeti értékét, hogy gyakran már fiatal korában elfásodik.
Saját tapasztalat, hogy akkor nem lesz fás, ha nem hagyod kiszáradni a földjét, ha teheted ültesd árnyékos helyre és a földjét tartsd mindig nedvesen.
A karalábé nem csak arra jó, hogy feldobjuk vele a zöldség és a húsleveseket.
Kitűnő egytálételt varázsolhatunk belőle.
Töltött karalábé

4 db zsenge karalábé
25 dkg darált hús
10 dkg gomba
8 dkg rizs
1 tojás
1 kis vöröshagyma fele
1 gerezd fokhagyma
aprított petrezselyem
őrölt bors
só
A mártáshoz:
a kivájt karalábé
2-3 dkg liszt
1+2 evőkanál olaj
fél csokor kapor (vagy petrezselyem)
cukor
1,5 dl tejföl

Karalábékat megtisztítjuk, félbevágjuk, belsejét kivájjuk.
A forgácsot egy tepsi aljára tesszük, ráhelyezzük a fél karalábékat, amit megtöltünk az alábbi töltelékkel.
Hagymát dinsztelünk üvegesre, rakjunk rá 20 dkg aprított gombát, rátesszük a darálthúst, fűszereket.
Rizst félig megpároljuk, a kettőt összekeverjük.
A karalábékat ezzel megtöltjük. Egy kis vizet vagy húslevet öntönk alá és fedő alatt sütjük 45 percig. Közben elkészítjük a rántást.
A lisztből 2 evőkanál olajjal világos rántást készítünk, teszünk bele kaprot (vagy petrezselymet), elkeverjük a tejföllel és kevés vízzel.
A karalábékat kivesszük, berántjuk a párolólevet, és néhány percig lassan együtt forraljuk. Közben ízesítjük sóval, borssal, további friss aprított kaporral (vagy petrezselyemmel), 1-2 teáskanál cukorral, végül visszahelyezzük a mártásba a karalábékat.
Az öntetből a karalábék tetejére is öntünk.
Csak egy ötlet: próbáld ki a rántott karalábét. Isteni!
A vékonyra (a titok a vékonyra szeletelésben van) szelt karalábét ugyan olyan eljárással panírozd és süsd ki, mint a tököt.
Egyszer kipróbálod nehéz lesz leszokni róla.
|
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|