Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
Vaníliás gyümölcs kosárka |
|
2015.07.07. 17:48 |
VANÍLIÁS GYÜMÖLCS KOSÁRKA

Hozzávalók
12 darabhoz:
A tésztához
• 30 dkg búzaliszt (BL55)
• 20 dkg vaj
• 10 dkg porcukor
• 1 db tojássárgája
• 0.5 db citrom héja
A kosárformákhoz
• étolaj
A krémhez
• 1 db pudingpor (vaníliás)
• 4 dl 1,5%-os tej
• 4 evőkanál porcukor
• 5 dkg vaj
A tetejére
• gyümölcsök (vegyesen)
Leírás
Nagyon sokféle linzertésztát készítettem már, kicsit mindegyik más volt. Más volt bennük a liszt-vaj-cukor aránya, de ezúttal a klasszikus linzertészta arányokkal, azaz a 3:2:1 verzióval dolgoztam. Természetesen nem maradhatott el ebből sem a kedvenc hozzávalóm, a reszelt citromhéj.
Elkészítés
Az omlós tésztát a szokásos módon begyúrjuk. Egy nagy tálban a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, belereszeljük a citrom héját és az egész tésztát gyorsan összedolgozzuk (egy kis joghurtot vagy tejfölt adhatunk hozzá, ha nem állna össze anélkül). Tegyük a hűtőbe pihenni egy órára, de legalább 30 percre.
A sütőt melegítsük elő 200 C-ra, és készítsük elő a kosár sütőformákat, olajozzuk ki őket alaposan, nehogy beleragadjanak majd a kosarak.
Nyújtsuk ki a tésztát és egy akkora kiszúróval, amekkora illik a kosárformákhoz (én boros poharat használtam), szaggassuk ki a tésztát, majd béleljük ki velük a kosárformákat. Az előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt szépen megsülnek. Vegyük ki őket a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Ezalatt készítsük el a vaníliás krémet. Ezúttal nem a klasszikus tojássárgájás verziót készítettem, hanem pudingosat, egy kis vajjal fellazítva. A pudingport elkavarjuk a porcukorral, majd tejjel lassan felhígítva csomómentesre kavarjuk és sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni, néha megkavarjuk, majd amikor már csak éppen langyos, hozzákavarjuk a vajat.
Ezzel a krémmel töltsük meg a kihűlt kosarakat és gyümölccsel díszítjük.
TELJES ELKÉSZÜLÉSI IDŐ
10 perc előkészítés, 30 perc pihentetés, 20 perc sütés, 10 perc kosárka megtöltése, díszítése

|
 |
sütik a locsolóknak |
|
2015.07.07. 17:29 |
Csokis-vaníliás karika

Hozzávalók / 4 adaghoz
A tésztához
40 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
0.5 citromból nyert citromhéj (reszelt)
25 dkg margarin
2 db tojássárgája
0.5 kk szódabikarbóna
A mázhoz
15 dkg csokoládé (ét- vagy tejcsokoládé)
1 ek napraforgó olaj
elkészítés
1. A sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a szódabikarbónát elkeverjük a lisztben, majd belemorzsoljuk a margarint, és a tojások sárgáit hozzáadva, összegyúrjuk.Hűtőbe tesszük fél órára, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni.
2. A hűtőből kivéve, lisztezett deszkán gyors mozdulatokkal átgyúrjuk, és 6-7 mm vastagra kisodorjuk. 6 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, közepüket is kiszúrjuk (ha nincs ilyen formájú szaggatónk, megteszi egy kisebb kupak is), majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és kb. 10 perc alatt megsütjük.
3. Míg hűlnek, elkészítjük a csokimázat: a darabokra tördelt csokoládét gőz fölött vagy mikróban felolvasztjuk az olajjal, és alaposan összekeverjük.
4. A kihűlt karikákat félig belemártjuk a csokiba, az aljáról a felesleget lehúzzuk az edény szélén (éppen ezért alacsony peremű edényt használjunk), majd rácsra vagy sütőpapírra tesszük. Ha teljesen megkötött a csoki, nagyon könnyen le tudjuk választani a papírról.

|
 |
Húsvét |
|
2015.07.07. 15:46 |

A húsvét napja a Nap mozgása mellett a Hold mozgásától is függ ezért ez egy mozgó ünnep. A VI. században alkotta meg Dionysius Exiguus azt az eljárást, amely azóta is az alapját képezi a húsvét időpontja kiszámításának. A katolikus egyház 1581-ben kánonban rögzítette azt a számítási módot, mely meghatározza ennek naptári helyét. Mostanra az ortodox egyházakon kívül minden keresztény egyház ehhez az eljáráshoz tartja magát. Az ortodox egyházak dátumszámítási módszere maradt a gregorián naptárreform előtti Julián-eljárás.
A keresztény vallás egyik legfontosabb ünnepe a húsvét, de országonként furcsa népszokások kötődnek hozzá. Locsolkodni csak Közép-Európában szokás. Vannak városok, ahol újrajátsszák Krisztus megfeszítését. Hatalmas megtiszteltetésnek számít, ha valakit kiválasztanak a megváltó szerepére, pedig gyakran valóban felszegelik a keresztre.
Tudod mi a Rouketopolemost? Amikor Görögországban két templom hívei lövik egymás templomát húsvét vasárnap este.
Vagy mit jelent az ostereierbaum készítése? Régi német hagyomány a fák és bokrok tojással díszítése,
Érdekes, hogy pont a Húsvét szigeten nincs is húsvét mivel ők nem keresztények. Azért hívják Húsvét-szigeteknek, mert 1722 húsvét vasárnapján, egy holland hajó legénysége váratlanul ezt földet pillantotta meg a Csendes-óceánon
Miért húsvét a húsvét?
A húsvét szavunk összetett szó, előtagja a hús, utótagja pedig a vét, mint a vétel, vevés rövidítése. A szó etimológiáját tekintve az elnevezés onnan ered, hogy húsvét volt az, amikor a negyven napos böjt után az emberek ismét vehettek magukhoz húst.
Mi is jelképezhetné tökéletesebben a megújulást, mint a tökéletes formával rendelkező, az új élet ígéretével kecsegtető tojás? Legyen az akár csokiból is. :)
Mi még várjuk a locsolókat húsvétkor és sok finomsággal készülünk.
|
 |
április |
|
2015.07.07. 15:42 |

|
 |
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|