Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
KOMBE |
|
2014.01.30. 09:52 |
A kombe, vagy kömbe egy török eredetű sült tésztaféleség, amelynek számos változatban készíthető. Nagyon sok gasztroblogon lehet vele találkozni. Nekem a „Ami a mi konyhánkból kikerül..”oldalon lévő recept és képek hozták meg a kedvem az elkészítéséhez.
Igazából ez egy foszlós töltött tészta és annyira finom, hogy megéri a fáradozást. A töltelékébe sokféle dologgal kísérletezhetünk.

KOMBE
Hozzávalók:
A tésztához: 70 dkg liszt,100 ml víz, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 350 ml tej, 1 kávéskanál só
A kenéshez:
10 dkg vaj, 5 evőkanál olaj
A töltelék:
Egy nagy tejföl, 1 kisebb fej lila hagyma, 5 dkg kolozsvári szalonna, 5 dkg házi kolbász, 20 dkg gépsonka
Tetejére kenéshez:
1 db tojás
1 marék szezám mag
Elkészítés:
Langyos vízbe keverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt és a tejet, majd az egészet jól összegyúrjuk.
A vajat megolvasszuk, hozzáadjuk az olajat összekeverjük és félretesszük.
A töltelék hozzávalóit mind apróra vágjuk és összekeverjük a tejföllel.
A tésztát 3 részre osztjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk az első lapot, kb. 40*47 cm-re.
Megkenjük a vaj-olaj keverék felével. Kinyújtjuk a második lapot is, próbáljuk ugyanakkorára, mint az elsőt és a vajas lapra fektetjük.
Erre tesszük az összes tölteléket, szépen elkenjük rajta.

Majd betakarjuk a 3. kinyújtott lappal, amit megkenünk a maradék vaj-olaj keverékkel.
Ezután jön a hajtogatás. A tészta két oldalát behajtjuk a közepéig
majd a másik két oldalát is behajtjuk szintén a közepéig.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, úgy hogy alulra kerüljön a hajtott rész.
Egy éles késsel bevágjuk, lehet pizza vágó is, de ne vágjuk át.

1 órára meleg helyre tesszük kelni. Ha megkelt megkenjük a felvert tojással,
és megszórjuk magokkal.
180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

|
Január, február itt a nyár |
|
2014.01.26. 16:40 |
A január számomra a leghosszabb hónap az évben, rövidek és borúsak a nappalok. Alig pihentük ki az év végi kimerültséget máris újra kell kezdeni a munkát, emellett hideg is van. A családi kassza is kimerül az ünnepek után. A januári szürkeségben, hogy ne eluralkodjék el rajtam a téli depresszió, többet sütök, főzök, mert az hiszem az étkezéssel is elejét vehetjük a szezonális mélabúnak.

Egy vendégkínáló, amit mindig mindenki megdicsér.

Sajtos puffancs
Hozzávalók:
2,5 dl tej
mk. só
8 dkg margarin
16 dkg liszt
3 egész tojás
12 dkg reszelt sajt
A tejet a sóval és a margarinnal felforraljuk, majd a lisztet hozzá öntjük és még 3 percig főzzük. Kihűtjük.
Egyenként kézzel belegyúrunk 3 egész tojást. A tésztából diónyi gombócokat formázunk és felvert tojásba, majd reszelt sajtba mártjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 170 fokon kisütjük. A gombócok szépen megpirosodnak és duplájára nőnek.
Ezt nem bánod meg!
|
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|