Ízek és kalandok

                                                                                                                                                                                                                                            

Pár szóban az oldalról
 
Hátizsák
 
Mi újság?
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2010-03-18
 
okosságok

 

 
Időjárás

Magyarország időjárása

A részletekért klikk a képre.

 
Ajánlott oldalak

www.utikalauz.hu

www.virageso.gportal.hu

http://blogok.info

 
Kitekintés

Hellasz

"saját levében"

Margit2 honlapja

Gesztenye

Donna

Feje főz

Sissi lapja

Andi konyhája

Molnárka kertje

Édes otthonunk némi sóval

Mary konyhája

Tálaló

Réka naplója

Ami a mi konyhánkól kikerül

 

 

 

Bannerem

 
Ha it jársz néha etesd meg!

 

 
ajánló

 
Virágeső

Virágeső

Promote Your Page Too

 

 

 
widget

Legjobb receptes blogok

 
Sarti

Ezen a vidéken éltek egykor a gigászok, az istenek ellenségei. Az ellenük vívott harcban vesztette el Poszeidón tengeristen háromágú szigonyát, igy keletkezett a Chalkidiki-félsziget. Az őrjöngő Athosz gigász egy hatalmas sziklarögöt dobott az istenekre. A gonoszok eltakarodtak, a "lövedék" ottmaradt Athosz szent hegyeként.Chalkidiki paradicsomává vált.

MAGYARNYARALTA SARTI!

Eljött az ideje, hogy leporoljuk a napernyőt és a békatalpakat, ugyanis görögföldre készültünk.
A Görögország kedvelők nagy többsége járt már a Halkidiki-félszigeten. Annak is a középső nyúlványán. Ez a földnyelv Poszeidon fiáról Shitonról lett elnevezve. A célállomásunk Sarti.
Erről a kis halászfaluról már nehéz újat írni, mert nagyon sokak által ismert hely. Olyannyira fel vannak készülve ránk, magyarokra, hogy az étlapokon második nyelvként szerepel a magyar.
Akkor miért is írok Sartiról, hisz úgy is tudja mindenki? Mert a mi szemünkkel látott és mi általunk tapasztalt dolgokról szeretnék írni, arról, hogy mi hogyan éltük meg ezt a magyarok által annyira kedvelt helyet.
Az ottlétre a június közepe tökéletes választásnak bizonyult. Ekkor még sem túl kevés, sem túl sok, az emberekből egy nyaralóhelyen. Volt hely bőven a tavernákban és voltak szabad napozóágyak.
Este 10 óra után indultunk Bács-Kiskun megyéből és görög idő szerint délután 2 órakor érkeztünk. Mindenkinél személyigazolvány volt és ez nem jelentett gondot Makedóniában sem. Újdonság, hogy Makedóniában, minden autópálya kapunál ingyenes wifi hálózat található.
A határokon összesen 1-1,5 órát várakoztunk és könnyebbséget jelentett, hogy nem kell már Belgrádon keresztül menni, mert megépült az elkerülő.
Előre leírom, hogy a görög politikai helyzetből az égvilágon semmi nem érzékelhető, sem útközben, sem Sartiban.
Itthon tankolt üzemanyagunkkal elértük a Halkidiki félszigetet és ott újra tankoltunk 1.44 euróért gázolajat.
Miután üzemanyag terén biztonságba voltunk a következő állomás egy nagy bolt, ahol az első dolgunk volt megvenni egy 2 literes ouzót.
Beérve a faluba megkerestük a Sithon irodát, megkaptuk a kulcsot a Vrachakia apartmanunkhoz.


Az kell mondanom, hogy a legalapabb felszereléssel (mint ahogy a többi is) el volt látva. Ami a konyhában két serpenyőt és egy 5 literes fazekat jelentett ebből az egyik serpenyőt utólag pótolták kis edény gyanánt.
A fürdőszoba akkora volt, hogy wc-n ülve is lehetett zuhanyozni. Nekünk ez tökéletesen megfelelt, mert az apartmanban eltöltött időt igyekeztünk a minimumra szorítani.
Viszont a kilátás a tengerre mindenért kárpótolt. Csak egy kicsi vadnövényes focipálya ékelődött a tenger és az apartmanunk közé. És most először az utazási iroda által leírt, tengertől mért távolság megfelelt a valóságnak, ami 80 m volt.
A srácot, aki a tulajdonosnak mondta magát, Kostának hívták és egy bárt is üzemeltetett a parton. A második napon olyan görög vendégszeretetben részesített bennünket, hogy azt egy darabig nem felejtjük el, az, biztos! Fojt az ouzo és a Mythos.
A szúnyogok áldatlan jelenlétéről, ami a tenger mellett elég ritka, már az első éjszaka meg bizonyosodtunk. Összecsipkedték az egész családot.
Az utazás okozta stressz helyzetet kialudva lementünk a partra és elég jól ott is felejtettük magunkat a langyos tengernek, hideg sörnek, görög zenének és gyönyörű tájnak (szemben az Athos heggyel) köszönhetően.

Nem beszélve arról, hogy a napozóágyakat fogyasztás ellenében lehetett használni. Minden adott volt, hogy ott a parton jól érezzük magunkat. Ezen felül barátunk Kosta, mindig kedveskedett valami rágcsálni valóval; chipsel, mogyoróval. A gyerekekhez különösen kedves volt és mindenféle nyalánksággal kényeztette őket.


Este bejártuk a környéket. Új Sarti és Sarti régi városrésze között csupán pár száz méter van és egy nagyon keskeny folyó. A mi apartmanunk pont a kettő között helyezkedett el. Az óváros végében található szép kis templomba többször is megpróbálkoztunk bejutni, de mindig zárva volt.

 

 


Ha tengerközelben vagyunk általában megengedhetetlen számunkra, hogy ne tengeri ételeket együnk, de Görögországban nem enni gyrost az bűn.

A muszaka pedig az egyik kedvencem.
Sartinak van egy jól ellátott halboltja, ott lehetőségünk volt kedvünk szerint vásárolni rákot, kagylót, halféleségeket. Nagyon kedves volt az eladó, mert pillanatok alatt konyhakésszé varázsolta, ami nekem bizony eltartott volna egy darabig, így is művészet volt ezekből a nyersanyagokból a kis rezsón vacsorát varázsolni.
Ajánlom mindenkinek, hogy az éttermek kínálatából a rántott kagylót kóstolja meg nagyon finom. Az étlapon ugyan rántott kagylónak volt írva magyarul, de valójában lisztbe volt forgatva és megsütve.
Desszertnek bonusz gyanánt tejbegríz kockákat kaptunk nutelával leöntve.
Sarti összes tavernájában kockás terítő volt az asztalokon, ami nekem nagyon hangulatossá varázsolta a helyet. Amint megszólaltunk magyarul már is ott termet egy magyarnyelvű pincér, magyar étlappal a kezében.


Az óSarti részen a tengerrel párhuzamosan 4-5 utca húzódik telis tele tavernákkal, ajándék boltokkal, fagyizókkal. A görög nénik, úgy ahogy kell, ülnek az utcán és nézelődnek. Hogy miért jár a legtöbbjük feketében, azt nem tudom.
Az újonnan épült apartmanházak közé beékelődik egy-két kicsi görög házikó, ami még a régi halászfalu maradványa.

Nagyon hangulatos látvány nyújtanak a házakat befutó színes bougainvilleák.

Egyetlen fakultatív programon vettünk részt a Blue lagoon elnevezésű hajókiránduláson.
Végig hajóztunk az Athosz-heggyel szemközti keleti part mentén, Vourvouron és Sarti között 30 kilométeren át, ahol egyetlen város vagy falu sincs, csak néhány kemping és Chalkidiki legpompásabb strandjai.
Odafelé kis pihenő a narancspartnál, lehetett ugrálni a hajóról, majd egy üveg tengerbe dobott borért ment a verseny.

Majd tovább hajóztunk a Diaporos szigetre. Vourvourounál ez a kicsi lakatlan sziget lett a szerelmem a fehér szikláival és a fehér homokjával, leírhatatlanul festői látványt nyújtott. Egész sünházakat és a legszebb kagylókat ott sznorkerezték össze a gyerekek. Maradtam volna még szívesen egy ideig, nagyon szép volt!

 

 


Még odafele a hajón elmondták (Leo az idegenvezetőnk) ha gyűjtünk piros szájú tengeri sünt, akkor azt a kapitány elkészíti nekünk. Ez annyit jelentett, hogy késsel kikaparta a narancssárga színű ikráját, öntött rá olívaolajt és citromlevet, ás adott mellé egy darab kenyeret, hogy mártogassuk ki. Főként a fiúk, mert jó hatással van a férfiasságra. Nagyon különleges volt.

 


Fürdés és pihenés után tovább hajóztunk, majd piknikezni kötöttünk ki egy helyen, ahol elkészítettük közösen a vacsorát.
A kapitány és társai a hajón sütötték a souvlakit, a nők görög salit készítettek. Majd behúzódva az árnyékba egy pohár bor kíséretében elfogyasztottuk.
Visszaúton még tettek egy kísérletet, hogy megtanítsák a sirtakit a vendégeknek, de pár hősön kívül már mindenki nagyon fáradt volt. (és az indulás előtt beígért uozo is elmaradt)

Ha idegen országban járunk, szeretünk szétnézni a helyi piacon, Sartihoz legközelebb, Neos Marmarasban van csütörtökönként, a város kishajó kikötőjében a piac.


Végig a tengerparton húzódik és a zöldségtől a ruhákig, minden megtalálható benne.
A Toroneoszi-öbölben fekvő Neos Marmaras egy gyönyörű görög kisváros, érdemes felkeresni legalább egy napra. A jelenlegi állandó lakosok száma körülbelül 3000 fő. Maga a látni való ott, a falu, a hangulatos dombra épült házakkal.

A falu körül számos kikötő és gyönyörű a fenyőfáktól zöldellő part található. Tengerpartja minden évben elnyeri Európa kék zászlaját.

 


Miután szétnéztünk a piacon, megettük a napi gyrosunkat, felmentünk a Marmaroshoz kb. 10 percre lévő hegyi kis faluba, ahonnan jól rá láttunk a teknősbéka-szigetre.
Más néven „Kelifosz szigete” ami kb. 2 km-re fekszik Neos Marmarastól. Nevét alakjáról kapta, amely egy teknősbékára hasonlít. Köves, meredek, de tele van lucfenyőkkel és vadon nőtt olajfákkal. Ma a szigeten kígyókat tenyésztenek.

Sartitól északi irányban kb. 2 km-re kinéztünk egy kicsi öblöt, ami első ránézésre elég megközelíthetetlennek látszott gyalogosan. A főút mellől, egy útnak nem nevezhető vízfolyáson haladtunk lefelé, bátran, kígyóktól sem tartva, buja, szúrós aljnövényzet között a partra.

A meredek partszakaszon többször elbizonytalanodtam a 3 éves gyerekkel a kezemben, de végül aztán meghódítottuk a kicsi öblöt. Nem tudom, hogy ez több hónapra jellemző-e de rengeteg pillangó volt minden felé, bokrokról közeledésünkre tömegesen repültek fel a pillangók. Most láttam először tengeri uborkát, hát, ami azt illeti… nem egy szép látvány.

 

A Sithonia félszigeten egymást érik a szebbnél szebb strandok, öblök. Nehéz lenne mindegyik nevét megjegyezni, legtöbbje a térképen sincs jelölve. Aki autóval van annak könnyű a dolga, mert elindul egy irányba a part mentén és felfedezi saját maga számára a kis paradicsomokat. Destenika, Kalamitsi, Kriaritsi, Tigania, Linaraki, Pigadaki, Sarti Beach, Kavourotripes, Armenistis és a Platanitsi.


Mindegyik más és a homokszemek mérete és színe is öblönként változik, a nagy szemű sárgától a porszerű fehérig. Mi is ezt tettük, bár Sarti strandja is szerintem nagyon jó.
Ép egy ilyen kirándulás alkalmával egy különleges helyre lettünk figyelmesek, sehol nem láttam még ilyet! Sarti déli felén kimenve úgy 15-20 km távolságra Christina Beach mellett a dombokon egy labirintusnak tűnő úthálózatot láttunk. Ne pár utat képzelj el, hanem egy teljes hálózatot! Semmi más, csak utak és csatornarendszer egy városméretű területen. Pár helyen még lépcsők is vannak. Olyan volt az egész, mint egy "Halott Város", mintha valami katasztrófa eltüntetett volna egy egész várost.
Több alkalommal is megálltunk és néztük a hegyi kecskéket, mert amit műveltek a sziklákon, az kész mutatvány volt.

 

Ajánlom mindenkinek ezt a görög nyaralóhelyet, főként, aki fél elindulni külföldre, mert nem beszél más nyelvet.
Nem fog csalódni, az emberek kedvesek a táj gyönyörű a tenger tiszta. A tengerpartból biztosan mindenki megtalálja a neki megfelelőt.
A gyrost és a Mythost senkinek sem szabad kihagyni.Még nincs hozzászólás.
 
Névnap

 

 
Hóravaló
 
Bácskai Napló
 
Bácskai receptek
 
Wass Albert gondolatai
 
Szendvicsek, előételek

Tojásos melegszendvics

 
Pillanatok a konyhámból

Brokkolis tészta

Canneloni újragondolva

Chilis bab

Cézár saláta

Dermedt saláta

Frutti di Mare spagetti

Gezemice

Gnocchi

Gyros

Illovai rakottas

Karfiolos-gombás tészta

Kínai mézes csirke pirított tésztával

Lasagne

Padlizsános tészta

Rakott zöldbab

Rakott padlizsán mennyei raguval

Rántásos gombóc

Rántott töltött kelkáposzta

Muszaka

Őzgerincben sült csirkemell

Tejszínes-gombás ravioli

Tejszínes, sajtos rakotttészta

Temesvári sertéstokány

Tócsni

Töltött cukkini

Töltött karalábé

Töltött zsemlevekni

Zakuszka

Zöldbabos tészta

Vadásznokedli

 

 

 
Levesek
 
Köretek
 
Édességek

Albert kekszes

Amerikai fánk

Andi túró tortája

Aranygaluska

Asztória szelet

Bajor kifli

Baklava

Banános kuglóf

Bejgli

Bogyós gyümi torta

Bögrés mézeskalács

Citromos szelet

Cukrozott narancshéj

Csiga torta

Csokis, gesztenyetorta

Csokis golyók

Csokis kókuszcsók

Csokis-vaníliás karika

Diócska

Éclair fánk

Fahéjas-csokis keksz

Farsangi fánk

Ferrarrossi

Fitoura

Focitorta

Francia mákos krémes

Gyors kókuszos

Habkönnyű citromos kuglóf

Húsvéti bárányka és nyuszi

Kakaós csiga

Kapros-túrós

Keksz tekercs

Kinder pingui szelet

Kókuszos

Kókuszos szelet

Kókuszos sütemény

Kürtöskalács

Mákos-citromos szelet

Mákos szelet

Meggyes-túrós pite

Mézeskalács és bonbon

Mini töltött fánk

Néger szelet

Panettone

Penészke

Pudingos csiga

Pudingos kalács

Puszidli I

Puszedli II

Reszelt, habos, almás sütemény

Répatorta

Ribizlis muffin

Szilvás Bakewell pite

Szilvás lepény másként

Szilvás pite

Szülinapi csokitorta

Szülinapi csokitorta II

Szülinapi csokitorta III

Sajtos puffancs

Sajtos roló

Sajtos tallér

Sós kockák

Tejfölös szelet

Tejszínes citromtorta

Tiramisu

Tökös-csokis Haloween kekszek

Töltött kifli

Túrófánk

Túró krokett

Túrós süti

Túrótorta

Vaníliás gyümölcs kosárka

Vargabéles

 

 

 
Kenyerek, lángosok

 

Az én házi kenyerem

Burgonyás lángos

Csirkés házi wrap

Házi kenyér

Kenyérlángos

Kombe

Lábasban sült cipó

Mozaikkenyér

Pizzagolyók

Sajtos hajtovány

Sonkás-sajtos tekercs

Vimpikifli

 
Italok

Karotin bomba

Bodzaszörp

Bailey's

Csoki likőr

 
üzenődoboz

 

 
Valutaváltó

 
Tartalom

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!