Ízek és kalandok

                                                                                                                                                                                                                                            

Pár szóban az oldalról
 
Hátizsák
 
Mi újság?
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2010-03-18
 
okosságok

 

 
Időjárás

Magyarország időjárása

A részletekért klikk a képre.

 
Ajánlott oldalak

www.utikalauz.hu

www.virageso.gportal.hu

http://blogok.info

 
Kitekintés

Hellasz

"saját levében"

Margit2 honlapja

Gesztenye

Donna

Feje főz

Sissi lapja

Andi konyhája

Molnárka kertje

Édes otthonunk némi sóval

Mary konyhája

Tálaló

Réka naplója

Ami a mi konyhánkól kikerül

 

 

 

Bannerem

 
Ha it jársz néha etesd meg!

 

 
ajánló

 
Virágeső

Virágeső

Promote Your Page Too

 

 

 
widget

Legjobb receptes blogok

 
Advent Prágába 2013

Advent Prágában

Prágai látogatásunkat már régóta terveztük és most egy adventi kirándulás alkalmával nyélbe is ütöttük. Egyrészről azért, hogy valóra váltsuk egy régi vágyat, láthassuk Prágát és sétálhassunk a Károly hídon, ahol nem lakatoltunk ugyan, de mindent megsimogattunk, amit kell. Tehát most már biztosan örökké fog tartani a szerelmünk. :), másrészről, hogy kiszakadjunk egy kicsit a karácsony előtti hajcihőből.
Nem arról szeretnék most írni, hogy elmentünk innen oda és onnan ide. Arról írnék inkább, amit ez a pár nap alatt megtanultam a városról, a cseh népről, és, hogy ez a rövidke idő alatt milyen hatással volt rám Prága. Az idegen vezetőnk felülmúlta a legátfogóbb útikalauzt is. Érződött, hogy a szívügye Prága és nem csak egyszerűen a munkáját végzi.

Ha azt hallom Prága, mindjárt a Károly híd ugrik be. Szép széles híd 30 szoborral, aminek elődjét még II Ulászló feleségéről neveztek el Juditnak az 1100-sa években.


A híd korlátján egy sárgaréz kereszt jelzi a helyet, ahonnét Nepomuki Szent Jánost a vízbe dobták, mert inkább feláldozta magát, mintsem elárulja IV Vencel királynak a felesége gyónási titkát.

Meg kell érinteni a keresztet úgy, hogy minden ujjunk egy-egy csillagot érintsen, és amire gondolunk, beteljesül… vagy nem. Nepomuki Jánossal Prágában sok helyen találkozhatunk mivel, ő Csehország védőszentje. A Szent Vitus-székesegyházban helyezték örök nyugalomra.
A vár szűk udvarában van beszorítva a Szent Vitus-székesegyház monumentális épülete, amely egyben a Cseh Köztársaság legfontosabb épülete is mert a cseh királyok IV. Károly, IV. Vencel, Pogyebrád György és II. Rudolf nyughelye.


A prágai vár valójában egy fallal körülvett épületegyüttes palotákkal, templomokkal. Belépő ellenében lehet csak bemenni a különböző épületekbe. Viszont, ha csak sétálni szeretnénk a váron belül azért nem kell fizetni. Ma itt működik a Cseh köztársasági elnök irodája. A három udvarból álló prágai várnak kereken 60 épülete van.


A botrányos Benes szobor a Cseh külügyminisztérium előtti területen áll.

Ő az a Benes, akit annyira mi magyarok nem szeretünk. Ő a Csehszlovák államiságot megalapozó 13 jogszabály szülőatyja. Ebben, az ország területén élő németek és magyarok kollektív bűnösségét rögzítették. És az a bánásmód, amit ennek következtében  magyar kisebbséggel szemben alkalmaztak, az összeegyeztethetetlen volt az emberi jogokkal. 2014-et írunk és ezek a dekrétumok még mindig érvényben vannak Szlovákiában.

A várban jártunkkor megtanultunk egy kifejezést, amit a prágaiak teremtettek meg, és ami csak hozzájuk köthető. Ez a „defenesztráció” és a jelentése: az ablakon át történő kihajítás. És amikor kihajítottak valakit az ablakon, az mindig valami nagy rendszerváltozást hozott magával.
- Így történt ez 1419. július 30-án, amikor a Jan Zelivsky huszita pap által feltüzelt tömeg elfoglalta a prágai Új Városházát, majd az ablakokon kihajította az épületben tartózkodó városi elöljárókat.
- 1618. május 23-án történt a második prágai defenesztráció, mely során kihajították a prágai vár ablakán Ferdinánd trónörökös két megbízott kormányzóját, illetve a tisztviselők egyik titkárát.
- Jan Masaryk csehszlovák külügyminiszter a Csehszlovákia megalapítójának a fia, 1948. március 10-én, zuhant ki irodája ablakán. Ezt az eseményt „harmadik defenesztrációként” tartják számon Prágában.

A várfalon belül, közvetlen a várfal mellett található az arany utcácska. A nevét a 17. században, a városban letelepedett aranyművesekről kapta. Az alacsony kis házak többsége a XVII. századból való. Elképzelni sem tudom mekkora termetűek lehettek azok az udvari ötvösök, akik itt ezekben a pici házakban éltek? Ott jártunkkor próbáltam átérezni az utca hangulatát, de a tömeg miatt nehéz volt. Egyik másik házikóba be sem fértünk. A  Zlatá ulicka  22-es száma alatt lakott 1916-17 fordulóján Franz Kafka. Ma ajándék boltok működnek a színes házikókban.

Számomra elmaradt a várt varázs a kis utca és a nagy tömeg láttán. Hajnal kettőkor kellet volna visszamennünk, akkor bizonyára nem találkoztam volna senkivel. Ugyanígy jártam a Károly híddal is, ott jártunkkor elsöprő volt a tömeg. Másnap viszont a reggeli órákban már teljes valójában beláttuk a hidat és nagyon szép képeket lehetett készíteni.


A várban járva érdemes megnézni az Ulászló-termet és megfigyelni a különös gótikus boltozási technikát, amit Ulászló német építésze, Benedikt Ried tervezett.

Éppúgy budai minta alapján épült, mint a krakkói király vár. Amiért még fontos ez a terem: 2013 májusában, ebben a teremben állították ki a cseh koronázási ékszereket. Ami azért érdekes, mert századunkban a 2003-ban megtartott 11 napos kiállítás volt az első alkalom a kincsek megtekintésére. A rendeletet, hogy a koronázó ékszerek csak rendkívüli, ünnepélyes alkalmakkor legyenek kitéve közszemlére még IV. Károly német-római császár és cseh király adta ki a XIV. században.
A legféltettebb cseh nemzeti kincsnek számító koronázó ékszereket a Szent Vitus székesegyház pincéjének páncélszekrényében őrzik, amely hét kulcsra nyílik. A kulcsok mindegyike más-más köztisztviselőnél van, akik csak együtt tudják kinyitni a széfet. A hatályban lévő szabályozás szerint jelenleg az államfőnek, a kormányfőnek, a parlament két házelnökének, a prágai főpolgármesternek, a prágai érseknek és a székesegyház főpapjának van egy-egy kulcsa. Ők a kiállítás kezdete előtt egy nappal a szigorú előírásoknak megfelelően közösen kinyitják a széfet, hogy kiállítás keretében a becses koronaékszereket újra megtekinthesse a nagyközönség is.
A cseh koronázási ékszereket egyébként rendeltetésüknek megfelelően legutoljára 1836. szeptember 7-én használták, amikor a Habsburg házból származó Ferdinándot cseh királlyá koronázták.


Szt. György bazilika a kéttornyú vörös templom a vár legrégebbi éppen maradt temploma.
Szent Vencel a nagymamájának, Ludmilla királynőnek sírhelyéül építtette.
Az Óváros központjába, kicsiny kacskaringós utcák vezetnek, amiken Prága leglenyűgözőbb részeit láthatjuk, beleértve a Tyn katedrálist és a Szent Mihály templomot.

A tér legfontosabb része azonban az Óváros háza és annak csillagászati óraműje, az Orloj. Ez a csodálatos középkori szerkezet egy bonyolult mechanizmussal mutatja az időt. Minden egész órában összegyűlik a tömeg a téren és harangütésre kinyílik két kis ablak és megjelenik a tizenkét apostol. Az egészet a halált jelképező, jobb oldalt álló csontváz indítja el. Egyik kezében egy kis harang kötelét húzza meg, másik kezében lévő homokórát pedig megfordítja. Ezután károgni kezd a holló és az óra elüti a pontos időt. A baloldalon áll egy fejét csóváló török alak, emlékeztetőül a török veszedelemre, a tükörben magát bámuló Hiúság, valamint egy középkori zsidó pénzváltónak ábrázolt Kapzsiság. A végét egy rikácsoló kakas hang zárja.
Hanus óramester 1490-ben átalakította az óraművet, mely a legenda szerint olyan szép lett, hogy a tanácsurak megvakíttatták, nehogy másnak is ehhez hasonló remekművet készítsen.


Az Asztronómiai óra négyfajta időt mutat:
A közép-európai (ónémet) időt – római számokkal van jelölve a gyűrű peremén, a nap-mutató mutatja.
Az ócseh időt – az új nap napnyugtakor kezdődik. Arany gótikus számjegyekkel van jelölve, a külső gyűrűn belül elhelyezkedő – külön vezérelt – belső gyűrűn.
A babiloni időt (egyenetlen) – e szerint az időszámítás szerint egy nap napkeltétől napnyugtáig tart, ezért nyáron hosszabbak az órák, mint télen. A prágai Orloj az egyetlen a világon, amely tudja mérni ezt az időt.
A csillagászati időt – a római számokon van jelölve. A homlokzat alsó részén található a naptári számláló, amely a napot mutatja, valamint annak helyzetét a hét, a hónap és az év során.
Az Óvároshoz szorosan kapcsolódik a zsidó negyed. A prágai zsidó közösség szinte teljes egészében elpusztult a megszállás eredményeként. Ma mindössze 2000 zsidó él Prágában. Mára a zsidó negyedből mindössze a hat zsinagóga, a régi Zsidó Városháza és a Régi zsidó temető sírkövei maradtak. Annak idején 10000 zsidó lakosa volt Josefovnak.
Itt született és élt gyermekkorában Franz Kafka prágai német zsidó író. Franz Kafka nélkül  nem lenne teljes a cseh irodalom,  aki a legismertebb Prágában valaha élt író, többek között a -A per és -A kastély című modern klasszikusok szerzője.
A Régi-új zsinagógában őrzik a zsidó község történelmi zászlaját, amely a zsidók jogait jelképezi. A hatalmas lobogót II. Ferdinánd adományozta a közösségnek.

Ahogy megismerjük Prága történelmét egyre több misztikummal találkoztunk a Gólemtől kezdve a Ludmilláig.
Állítólag az Moldva-folyó partjáról származó agyagból és vérből gyúrt Gólem, amelybe Löw rabbi életet lehelt, még ma is ott van a zsinagóga padlásán. Löw rabbi pedig a zsidó temetőben nyugszik 1609 óta a 12 ezer sírkővel telezsúfolt helyen, ami ma is látogatható.

Nagyon látványos volt a hosszúkás Vencel tér karácsonyi hangulatban.

Szent Vencelről nevezték el. Halálának a napját, szeptember 28-át nevezik a csehek az álla alapítás napjának.
Érdemes a Lucerna palotába bekukkantani, ugyanis a Lucerna Palota földszinti részén, egy sarokban, a kupola alatt az üvegtetejű átrium mennyezetére van felerősítve a nem mindennapi lovas szobor. Anyaga hungarocell és gyanta. 1999-ben készítette David Cerný, Csehország védőszentjének ironikus szobrát, a  Szent Vencel döglött lovon című művet.

David Cernýnek, posztmodern stílusú alkotásaival a meghökkentés, a polgárpukkasztás a célja. Nem csak parlamenti képviselők, hanem egy csomó magánember is panaszt tett ellene, de a művésznek még emellett számos botrányos munkája van. Mégis tény, hogy Prágában jegyzett turistalátványosságok a művei.
Az ő munkáját dicsérik, vagy nem dicsérik az óriás fejű csecsemők, amelyek másznak fel a ®iľkovi TV toronyba. Bár a torony 2008-ban egy internetes szavazáson elnyerte a világ második legcsúnyább épülete címet, évről évre egyre többen keresik fel a 100 méter magasan kialakított 6 kilátófülke miatt, amelyből akár 100 km-re is ellátni.

Lehet, hogy hiba volt Csehországban nem kipróbálni egyetlen házi sörfőzdét sem, viszont Pilzenben a Gambrinus sörgyárban tett látogatásunk nagyon érdekes volt. A sörgyár területén egy múzeumot működtetnek a sörgyár, és sörgyártás történetéről.  2002 óta a Pilsner Urquell tulajdonaként a Radegasttal és a Kozellel együtt a dél-afrikai SABMiller-csoporthoz tartoznak. 3 millió hektoliteres sörtermelésével ma Csehország legnépszerűbb márkájának mondható.
Párnapos kirándulásunk fénypontja volt a 2 órás hajókázás a Moldva folyón, közben büfé típusú ebédet fogyaszthattunk, és élvezhettük a moldvai folyópart látványát, valamint Prága szép és fontos épületeit.

Külön érdekes volt, amikor behajózunk a zsilipkamrába, becsukódtnak a zsilipkapuk, és 4 métert  emelkedett a vízszint,  miután a vízszint elérte a duzzasztás mögötti szintet kinyílt a kapu és hajóztunk tovább, egészen Vyąehradig - Fellegvárig.


És végül röviden, hogy mi volt jó benne? A knédli, a barna sör és forralt bort inni az adventi vásárban. És az óra a harangjátékkal az Orloj tornyából… az nagyon tetszett háromszor is megnéztük. Az egész pár perc csupán, de a szerkezet a maga korával és történetével elvarázsolt.


Prága még mindig azok között a legfestőibb és legérdekesebb európai helyek között van, amit érdemes mindenkinek meglátogatni.

 

Még nincs hozzászólás.
 
Névnap

 

 
Hóravaló
 
Bácskai Napló
 
Bácskai receptek
 
Wass Albert gondolatai
 
Szendvicsek, előételek

Tojásos melegszendvics

 
Pillanatok a konyhámból

Brokkolis tészta

Canneloni újragondolva

Chilis bab

Cézár saláta

Dermedt saláta

Frutti di Mare spagetti

Gezemice

Gnocchi

Gyros

Illovai rakottas

Karfiolos-gombás tészta

Kínai mézes csirke pirított tésztával

Lasagne

Padlizsános tészta

Rakott zöldbab

Rakott padlizsán mennyei raguval

Rántásos gombóc

Rántott töltött kelkáposzta

Muszaka

Őzgerincben sült csirkemell

Tejszínes-gombás ravioli

Tejszínes, sajtos rakotttészta

Temesvári sertéstokány

Tócsni

Töltött cukkini

Töltött karalábé

Töltött zsemlevekni

Zakuszka

Zöldbabos tészta

Vadásznokedli

 

 

 
Levesek
 
Köretek
 
Édességek

Albert kekszes

Amerikai fánk

Andi túró tortája

Aranygaluska

Asztória szelet

Bajor kifli

Baklava

Banános kuglóf

Bejgli

Bogyós gyümi torta

Bögrés mézeskalács

Citromos szelet

Cukrozott narancshéj

Csiga torta

Csokis, gesztenyetorta

Csokis golyók

Csokis kókuszcsók

Csokis-vaníliás karika

Diócska

Éclair fánk

Fahéjas-csokis keksz

Farsangi fánk

Ferrarrossi

Fitoura

Focitorta

Francia mákos krémes

Gyors kókuszos

Habkönnyű citromos kuglóf

Húsvéti bárányka és nyuszi

Kakaós csiga

Kapros-túrós

Keksz tekercs

Kinder pingui szelet

Kókuszos

Kókuszos szelet

Kókuszos sütemény

Kürtöskalács

Mákos-citromos szelet

Mákos szelet

Meggyes-túrós pite

Mézeskalács és bonbon

Mini töltött fánk

Néger szelet

Panettone

Penészke

Pudingos csiga

Pudingos kalács

Puszidli I

Puszedli II

Reszelt, habos, almás sütemény

Répatorta

Ribizlis muffin

Szilvás Bakewell pite

Szilvás lepény másként

Szilvás pite

Szülinapi csokitorta

Szülinapi csokitorta II

Szülinapi csokitorta III

Sajtos puffancs

Sajtos roló

Sajtos tallér

Sós kockák

Tejfölös szelet

Tejszínes citromtorta

Tiramisu

Tökös-csokis Haloween kekszek

Töltött kifli

Túrófánk

Túró krokett

Túrós süti

Túrótorta

Vaníliás gyümölcs kosárka

Vargabéles

 

 

 
Kenyerek, lángosok

 

Az én házi kenyerem

Burgonyás lángos

Csirkés házi wrap

Házi kenyér

Kenyérlángos

Kombe

Lábasban sült cipó

Mozaikkenyér

Pizzagolyók

Sajtos hajtovány

Sonkás-sajtos tekercs

Vimpikifli

 
Italok

Karotin bomba

Bodzaszörp

Bailey's

Csoki likőr

 
üzenődoboz

 

 
Valutaváltó

 
Tartalom

Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha