Következő 20 cikk | Előző 20 cikk |
Kenyér |
|
2012.02.24. 20:23 |
„Házi kenyér recept - szigetmonostori Lacibától” címen találtam ezt a kenyér receptet a neten, amiről első olvasás után úgy gondoltam, túl egyszerű, hogy igaz legyen.
Így szól a recept:
• 3,5-4 dl langyos víz
• 2 evőkanál étolaj
• 4 mokkás kanál só
• 2 mokkás kanál cukor
• 1/3 élesztő
• 1/2 evőkanál ecet
• 2 evőkanál rozsliszt (helyettesíthető finomliszttel)
A fenieket összekeverni egy tálba, meleg helyre tenni kb. fél órára (közben lehet inni egy sört)
Ha letelt az idő 1/2 kg finom és 15 dkg réteslisztet jó alaposan össze kell gyúrni. Majd megint meleg helyre tenni fél órára. A réteslisztet ki lehet váltani finomliszttel, de rétesliszttel finomabb.
Fél óra múlva kb. 2-3 szorosára dagad. Ki kell lisztezni egy tepsit, az elődagasztott tésztát kicsit átgyúrni, formázni majd a tepsibe tenni. A tetejét tojássárgájával bekenni.
Rá lehet szórni: korpát, szezámmagot, napraforgómagot, vagy bármit ami tetszik, és bevagdosni egy éles késsel. Letakarva a kemence mellett 1-2 órán keresztül keleszteni (ha nincs kemence megteszi az eddigi meleg hely is). Ennyi idő alatt szépen megdagad, majd előmelegített sütőben a legmagasabb fokozaton megsütni 40-45 perc alatt.
Megsütöttem és nagyon jóra sikerült, a belseje puha és fehér, pont olyan amilyennek, egy kenyérnek lennie kell.
|
|
Ráadás fánk! |
|
2012.02.24. 19:25 |
Igaz, hogy már elmúlt farsang de ez a túrós fánk még bekívánkozott.
TÚRÓFÁNK
Hozzávalók:
• 25 dkg túró
• 2 tojás
• 2 dl tejföl
• 2 vaníliás cukor
• 1 csomag sütőpor
• 25 dkg liszt
• olaj
• porcukor
• citromhéja
Elkészítés:
Az áttört túrót összekeverjük a tejföllel, a vaníliás cukorral és a tojásokkal bele reszeljük egy citrom héját. Ehhez hozzáöntjük, a lisztel elkevert sütőport. Kicsit nyúlós, ragadós tésztát kapunk. Hideg vízbe mártott kézzel gömböket formálunk és a felforrósított bő olajba tesszük. Lassan kell sütni, különben nyers marad a közepe. Világosbarnára sütjük, majd porcukorban megforgatjuk.
|
|
Francia tojásleves |
|
2012.02.24. 19:07 |
Egy újabb francia leves, de most ez tojás leves. Csupa magasztot olvastam róla az egyik blogon de én inkább mindenkire rábíznám. Egy biztos, nem a tőlünk megszokott leves. Az ízével nincs is semmi baj, mert nagyon finom, de az állága az tőlem nagyon idegen. A páromnak kifejezetten tetszett és elsőre azt mondta rá, hogy "hamburgerleves", gondolom a mustár íze miatt.
• 6 db főtt tojás
• 30 dkg sárgarépa
• 1 fej hagyma
• 2 db erőleveskocka
• 2 evőkanál mustár
• fél citrom leve
• 2 evőkanál liszt
• 3 dkg vaj
• 2 dl tejszín
• frissen vágott snidling
• frissen őrölt bors
A megtisztított sárgarépát lereszeljük a finomfogú reszelőn, ugyanezen a hagymát is, a főtt tojásokat pedig a nagyfogú reszelőn reszeljük le, a snidlinget apróra vágjuk.
A vajból egy kanál liszttel zsemleszínű rántást készítünk.
1 l vízzel felöntjük, hozzáadjuk a leveskockát, a lereszelt tojást, sárgarépát, hagymát; a mustárt és a citromlevet.
Jól összeforraljuk.
A liszttel kevert tejszínnel habarjuk.
Hozzáadjuk a snidlinget, borsot darálunk, egy forralás és kész!
Megjegyzés: Ha nem szereted a sűrűlevest, akkor akár dupla mennyiségű vízzel is készítheted. Én elsőre ragaszkodtam a leírt mennyiségekhez és eléggé sűrű lett. Olvastam a hozzászólásokban, hogy valaki össze turmixolta az egészet.
|
|
Francia hagymaleves |
|
2012.02.24. 18:29 |
Francia hagymaleves
kevés vaj
egy nagytermetű póréhagyma
0,3 dl főzőtejszín
két húsleves kocka
bors
bazsalikom
szerecsendió
fél pohár fehérbor
víz
ahány tányér, annyi szelet sajtos pirítós.
A póréhagyma karikákat a vajon párolom 5-8 percig, majd felengedem vízzel és borral, hozzáadom a leveskockákat ezután beleteszem a tejszínt. Ha túl sűrűnek találom, vízzel hígítom. Hozzáadom a szerecsendiót, bazsalikomot, majd sózom, borsozom, és jól összeforralom.
Tányérokba merem a levest és a tetejére teszem a forró sajtos pirítóst.
Nagyon finom!
|
|
Busójárás |
|
2012.02.21. 21:07 |
ELŰZTÜK A TELET ….
Rajtunk nem múlik, mi mindent megtettünk!
A busójárás a mohácsi sokác (horvát) eredetű lakosság körében alakult ki. Minden bizonnyal a balkáni eredetű sokácok korábbi hazájukból hozták magukkal a szokást, amely aztán Mohácson formálódott tovább és nyerte el mai alakját. Becslések szerint a Bácskában húszezer sokác nyelvű ember élhet, míg a többi területről nincs adat. A sokácok jó része sem tekinti magát külön népcsoportnak. Egyik részük szerbeknek, míg a másik a horvátokhoz tartozónak definiálják magukat. Ezt az eseményt úgy hívják a sokácok, hogy ”poklade”.
A Busójárás időpontja keresztény egyházi időponthoz kötődik és minden évben a böjti időszak kezdete (Húshagyó-kedd) előtt hat nappal veszi kezdetét. A csütörtökön induló és hat napig tartó farsangolás első szakasza a csütörtöktől szombatig tartó Kisfarsang, melyet azután a Busójárás legfőbb látványossága a Farsangvasárnap követ.
A hirtelen tavasziasra fordult időben úgy döntöttünk, hogy a mohácsi busókkal űzzük mi is a telet.
Mohácsra érve kissé körülményes találtunk parkolót, de persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem készültek fel alaposan a tömeg fogadására a szervezők, csak hát, ugye a hó...
Amint oda értünk és az első busót megláttam rádöbbentem, hogy a fényképezőgépemből otthon hagytam a memória kártyát. Ez a felismerés egy kicsit lesújtott, de áthidaltuk a problémát egy telefonnal.
A téren és több színpadon is nemzetiségi tánccsoportok váltották egymást.
Fél három előtt tíz perccel indul a főtérre a Kóló térről a felvonulási menet, az olvastam valahol, hogy ennek a menetnek három csoportból kell állni, tagjait "alakoskodóknak" nevezzük. Van egy fontos szabály, miszerint a gyerekek nem közelíthetik meg a csoportokat, mert akkor nem sikerül a varázslás.
Az első csoportot, a sajátos faálarcot, kifordított bundát viselők alkotják. Ők ruházatukat esetleg kiegészíthetik szalmával töltött fehér gatyával, valamint kereplővel, iszonyatos zajkeltő eszközökkel. Ehhez a csoporthoz tartozik még a menet egyetlen kürtje is, amely 4 méter hosszú.
A második csoportot a maskarák alkotják, nekik nincsenek faálarcaik.
A harmadik csoport a bekormozott arcú "jankeléké", vagyis a busó növendékeké, ők viszik az oly fontos hamuzsákot.
Na, most ez nagyjából így is volt.
A felvonuló busók özönében láttam néhány nem túl autentikus szimbólumot is és akadt a busók között egy két szemtelenebb is. Azt a lányt, akit elkaptak a busók, közrezárták és ugráltak vele. De hát, aki kényes az ilyesmire az ne menjen busójárásra.
Nem voltunk a programból teljesen felkészülve, így a koporsó vízre engedéséről lemaradtunk.
A hatnapos ünnep kedden, vagyis "Farsangfarkán" ér véget, amikor koporsót elégetik a főtéren felállított nagy máglyán, így jelképesen elégetik a telet, s immár jöhet a tavasz.
Gasztronómiai kínálat nívós volt, és minden szempontból látványos, emellett az árak kicsit elszabadultak.
Szerbek és horvátok jelentek meg saját konyhájuk különlegességeivel. Például a pljeskavicás hamburger, a sajtos, tejfölös lepény. A mi pljeskavicás hamburgerünkhöz egy jó félóra sorban állás után jutottunk hozzá. Hely az nem nagyon volt ahova kiteríthettük volna a zsákmányt, csupán egy kicsi koszos asztal, ahol a hóban, sárban állva próbáltuk egybe rakni a hamburgerünket, merthogy a kechupot azt külön csomagolásban kaptuk.
A Széchenyi téren a máglyát fél hatkor gyújtották meg. Máglyagyújtáskor szinte mozdulni sem lehetett a téren. A tér sarkában időnként eldördültek a korabeli mozsárágyúk.
Számomra életre szólóan maradandó élmény nyújtott ez a délután. És remélem, hogy a tél is megijedt és elszaladt.
|
|
Amikor kivirágzik a fánk fánk. |
|
2012.02.16. 13:30 |
Régebben amikor a boltban megláttam az amerikai fánkot, elcsábultam és mindig megvettem, akkor még nem gondoltam, hogy én is tudok ilyet sütni.
Amerikai fánk
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 mk. só
2.5 dkg élesztő
6 dkg cukor
3 dl tej
7 dkg vaj
3 tojássárgája
a sütéshez: olaj
Felfutatjuk az élesztőt és a többi hozzávalóval, jól kidolgozott tésztát készítünk, amit meleg helyen duplájára kelesztünk. (ez kb.30-40 perc)
Egy kisebb és egy nagyobb kiszúróval karikákat szurkálunk a tésztából. Én ezt poharakkal tudtam megoldani.
A fánkok mindkét oldalát bő, forró olajban sütjük, nem kell lefedni. Gyorsan pirosodik.
Színes máz hozzávalói:
1 tojás fehérje
8 dkg porcukor
4 dkg nem főzős pudingpor (bármilyen ízű)
Szépen, villával a hozzávalókat simává keverjük, sűrű színes mázat fogunk kapni, amivel a fánkot megkenjük.
Csoki máz:
20 dkg cukor
2 evőkanál kakaó
5 dkg vaj
3 evőkanál víz
Egy kisebb lábasba kevergetve összefőzzük az egészet. Levesszük a tűzről és egy kicsit várunk, hogy sűrűsödjön, mert akkor jobban takar. Ha túlsűrűsödik, újból melegítsük.
Ez a recept nekem bevált és a -a büfé- oldalon találtam rá.
|
|
Chilis bab a’la Attila |
|
2012.02.16. 12:37 |
Erről írnom kell!
Korábban chilis babot ebben a formában nem ettem, mígnem egyszer a barátainknál lévő összejövetelen ez került az asztalra és mondhatom, bejött. Olyannyira, hogy azóta valós igénnyé formálódott rá a családi asztalon is.
Chilis bab a’la Attila
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
1.2 kg darált hús
1 cs chilis bab fűszer
2 doboz chilis bab konzerv vagy vörös bab
1 doboz kukorica
1 csomag orsó tészta
só, bors, paprika, kicsi paradicsom lé.
Hagymán a darált húst megpirítom, kevés piros paprikát adok hozzá, sózom, borsozom.
Felöntöm 4 dl vízzel, mert ennyivel kell elkeverni a chilis bab fűszert. 10 percig főzöm majd hozzá önöm a babot és a kukoricát, együtt is főzöm még egy kicsit. Őrölt chilivel is megszórom, hogy egy kicsit férfias legyen.
Kifőzök fél kg orsótésztát, és az egészet összekeverem.
Érdemes kipróbálni.
|
|
Valentin |
|
2012.02.14. 12:50 |
Valentin nap
Van egy nap az évben,
Szerelmesek napja.
Piros szíves plüss maci
Ül a kirakatba.
Szív alakú párna,
Piros színű bögre,
Amire azt írták:
Szeretlek örökre.
Egy szál vörös rózsa,
Vagy egy egész csokor,
Annyi az ajándék,
Már-már sok a jóból.
Pedig a szerelmet
Jelezhetjük másképp.
Nem feltétlenül
kell ahhoz ajándék.
Szanyi Rosy
|
|
KINDER PINGUI SZELET |
|
2012.02.12. 19:26 |
Kinder pingui szelet
A receptet így találtam a neten, ahogy itt közlöm. Amit én a tapasztalataim alapján a elkövetkezőkben módosítani fogok rajta:
- nagyobb tepsibe tenném, hogy laposabb szeleteket kapjak ( nem 23 x 39 )
- fél csomag zselatint használnék, mert nagyon gyorsan megkötött a fehér rétegem és nem tudtam kenni.
- mielőtt ráteszem a csokit a fehér rétegre, jó erősen le kell a fehér réteget hűteni különben felolvasztja a langyos csoki és összefolyik.
Hozzávalók a tésztához:
• 6 db tojás,
• 6 evőkanál langyos víz,
• 6 evőkanál liszt,
• 4 evőkanál cukor,
• 2 evőkanál kakaópor,
• 1 csomag sütőpor.
Hozzávalók a krémhez:
• 5 dl tejszín,
• 1 evőkanál méz,
• 1 csomag zselatin,
• 1 csomag vaníliás cukor.
Hozzávalók a csokis krémhez:
• 15 dkg csoki,
• 10 dkg vaj vagy margarin,
• 2 evőkanál étolaj,
• 1 evőkanál langyos víz.
Hozzávalók a csokibevonathoz:
• 20 dkg csoki,
• 10 dkg vaj vagy margarin,
• 3 evőkanál étolaj,
• 1 evőkanál langyos víz,
• 1 evőkanál porcukor.
Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez a tojások sárgáit keverd alaposan el a cukorral és adagold hozzá óvatosan a vizet, kanalanként. Keverd hozzá a sütőporos lisztet, majd a kakaót is. Lassan keverd el. Verd habbá a tojások fehérjét és ezt is keverd a masszához. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral és melegítsd elő a sütőt 180-200 fokra. Felezd meg a tésztát és süss belőle két darab lapot.
A krém készítéséhez áztasd be a zselatint vízbe és hagyd állni, míg meg nem duzzad. Lassú tűzön, állandó keverés mellett oldd fel, hogy áttetsző zselét kapj. Verd a tejszínt kemény habbá, és keverd a zselatinhoz. Közben csorgathatod hozzá a mézet is.
Egy lapot tegyél vissza a tepsibe és kend rá a krém felét egyenletesen.
A csokikrémhez olvaszd fel a csokit vízzel, add hozzá a zsiradékot és az olajat és keverd addig, míg homogén nem lesz. Hűtsd meg egy picit, és terítsd a tejszínes krém tetejére. Tedd a hűtőbe. Miután megdermedt a csoki, jöhet a második adag tejszínes réteg, majd a tésztalap a tetejére.
A legvégén vond be az egészet csokival, és tedd a hűtőbe, míg az is meg nem dermed!
Jó étvágyat!
|
|
Burgonyás lángos |
|
2012.02.12. 18:58 |
Burgonyás lángos
A lángos a magyar konyha sült lepénye.
Ha vasárnap reggel a piacon járunk, a fokhagymás lángos illata mindig elbizonytalanít a reggelit illetően. Legtöbbször beállunk a lángosos előtt kígyózó sorban, míg várakozunk, beszívjuk a sülő lángos illatát, mely már önmagában is laktatni képes.
Számomra jöhet bármiféle divatos kaja, hot-dog, hamburger, stb. lángos az mindig A lángos marad.
Ha én készítem, kicsit időigényesebb a - gyorsan összedobok valamit – reggeliknél, de nálunk az egész család szereti és megéri a fáradságot.
Burgonyás lángos
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg főtt, még meleg áttört burgonya
1 egész tojás
1,5-2 dl tej
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő
1 evőkanál olaj
1,5 teáskanál só
olaj a sütéshez
Az élesztőt az előzőeknek megfelelően futtasd fel.
Az áttört burgonyához keverj egy kevés meleg tejet, szitáld rá a lisztet és a sót, öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt és a tojást. Dagaszd össze robotgéppel, miközben még apránként öntöd hozzá a maradék tejet. A végén add hozzá az evőkanál olajat. Közepesen lágy tésztát kell kapnod. Keleszd meleg helyen fél órán keresztül, majd nyújtsd ki másfél centi vastagra, és egy pohár segítségével szaggasd ki. Megint pihentesd 20 percig, majd forró, bő olajban süsd aranybarnára mindkét oldalát.
|
|
TÉL A HÓBAN |
|
2012.02.09. 10:18 |
Azok után, hogy a januári hetek átlagon felüli hőmérséklete hamis érzetet keltett az emberben, felébresztette a fákat, virágokat, kibújt már sok helyen a hóvirág is azt éreztetve, hogy nem igaz most a tél, megérkezett a hó, az utolsók között a mi kis városunkba is és persze a velejáró téli nyűgök. Mert ez a hófehér takaró megnehezíti az emberek életét. Hasztalan a hólapátolás, mert nagyon gyorsan új hó kerül a helyére. A sötétről, a magas számlákról, a hidegről már ne is beszéljek. Sajnos kellemetlen, évek óta nem érzett csikorgó hideggel érkezett, idén a hó de ilyenkor arra gondolok, ha nem lenne tél, nem élveznénk annyira a tavaszt sem.
A kislányom arcát is rózsásra festette a hideg, keze, lába megdermedt de mindez nem számított csak úgy vetette bele magát a fehér habos hóba.
Decemberben, főként karácsony környékén a gyerekekkel nagyon vártuk a havat, mivel már több éve nem volt fehér a karácsony. Aztán most itt a farsang hava, február, amikorra én már belefáradok a télbe és inkább a tavasz felé vágyódom. Erre, tessék…Harminc centis hó, puha, mint a vattacukor, meseországgá változtatja a világot, minden felismerhetetlenül gyönyörű lesz tőle.
„Néhány sündisznó roppant fázik egy téli éjszakán. Összebújnak hát, hogy egymást melegítve védekezzenek a hideg ellen. De mennél jobban összebújnak, annál jobban érzik egymás tüskéit, annál jobban szúrnak. Próbálnak hát távolodni. Csakhogy akkor ismét dideregnek. Valahogy így van ez az emberrel is. Ha eltávolodik társaitól, minden kihűl körülötte, rideg lesz az élete. Ha közelít hozzájuk, némely szúrást, esetleg akaratlan tüskét el kell viselnie. De még mindig jobb szeretteink tüskés kedvét eltűrni, mint belefagyni az egyedüllétbe. Elvégre nekünk is vannak tüskéink, amelyeket a hozzánk ragaszkodók kénytelenek eltűrni. S ha él bennünk megértés, szeretet, e tüskepárbaj sosem okoz veszélyes sérüléseket.”
Az emberek nem figyelik, hogy tél van-e vagy nyár, ha boldogok.
Anton Pavlovics Csehov
|
|
Figyelem! |
|
2012.02.06. 09:09 |
Birtalan Ferenc: Hirdetmény!
FIGYELEM! FIGYELEM!
Tekintettel a hóra,
hidegre,
erkélyemen
idényjelleggel, térítésmentesen
működik a
téli madárétterem!
FIGYELEM! FIGYELEM!
Aki olvassa,
aki hallja,
aki jóllakott
és már sokallja,
értesítse a környék szárnyasait,
hogy
bőviben van a mag itt!
Jöhetnek
rigók, verebek, zöldikék, cinkék,
senki se röpül
üres beggyel el innét!
FIGYELEM! FIGYELEM!
Tavaszig nyitva
a madárétterem!
Jöhet,
kinek egy fityingje sincsen!
Ingyenes minden!
Köles, szotyola, burizs!
Egyetek
ebbül izs, abbul izs!
Jut izs,
marad izs!
FIGYELEM! FIGYELEM!
Minden madár itt legyen!
|
|
Reggeli |
|
2012.02.05. 17:50 |
Jó szívvel ajánlom mindenkinek a hideg téli reggelekre.
Először megfőztem héjában a burgonyát, míg ez hűlt elkészítettem a tölteléket.
Kevés vöröshagymával,1 csomag túróból körözöttet készítettem, amibe belekevertem 10 dkg darált sonkás szalámit.
Ezt a mennyiséget elfeleztem.
3 tojást, sóval és egy pici tejjel felvertem, majd 2 közepesen vékony palacsintát sütöttem belőle. A töltelék egyik felével meg kentem a palacsintákat majd szorosan feltekertem. Jó ujjnyi vastag szeletekre vágtam.
A burgonyáknak kivájtam a közepét, a héját rajta hagytam. A törmeléket hozzákevertem a körözötthöz és visszatöltöttem a fél burgonyákba majd sajttal megszórtam a tetejét, sorba raktam egy tűzálló tálba és rá melegítettem a sajtot.
Szalonnát is sütöttem mellé és lila hagymával tálaltam.
|
|
Egy, megérett a meggy...! |
|
2012.02.02. 19:33 |
Na jó... azért nem most ! De, most viszont annak köszönhető ez a pite, hogy az előző év nyarán nagyon jó volt a meggytermés.
|
|
Palacsinta másként! |
|
2012.02.02. 19:03 |
Van egy könyvem a "Palacsinták és pizzák", egy hirtelen ötlettől vezérelve felütöttem, és kipróbáltam belőle egy palacsintát, ami más, mint a megszokott.
Diós palacsinta habbal
Hozzávalók: 0.5 l tej, pici só, 1 kanál porcukor, 3 tojássárgája, 20 dkg finomliszt.
Ebből palacsinta tésztát kevertem és egy fél óráig pihentettem. Majd a szokott módon megvajaztam a palacsintasütőt és mindkét oldalát meg sütöttem.
A kész palacsintákat úgy raktam egymásra, hogy mindegyiket vékonyan megkentem olvasztott vajjal. Amikor mindegyik palacsinta kisült metéltre vágtam.
Töltelék: 8 dkg dió, 5 dkg porcukor, savanykás gyümölcs íz.
A palacsintametélteket egy tűzálló tálban összekevertem a diós cukorral majd a tetejét megkentem lekvárral. A három tojásfehérjét 6 dkg cukorral habbá vertem és az egészet ezzel bevontam.
Sütőbe tettem és mérsékelt tűzön megsütöttem.
|
|
Beszéljünk a bruschettáról |
|
2012.02.01. 14:07 |
Most, hogy újra Rómába készülünk, felelevenedett bennem a bruschetta íze. Ez, az amúgy jelentéktelennek mondható, az olaszoknál menő előétel, egyszerűen nagyszerű.
Egy turista menüben találkoztam vele először, tavaly Rómában, akkor még nem tudtam, mit takar a bruschetta szó, pedig a kockásterítős trattóriak étlapján gyakran szerepel ez a kétféle előétel a „crostini”és a „bruschetta”.
A különbség köztük csak a kenyérben rejlik. A crostinihez ciabattát vagy baguettet használnak, ez által vékonyabb és ropogósabb, míg a bruschettához többnyire rusztikus kenyeret.
Alapesetbe grillezett kenyérszeletet jelent, amit fokhagymával dörzsölnek be, extra szűz olívaolajjal locsolnak meg, majd sóznak és borsoznak. A rátehető feltétek tára kimeríthetetlen.
Ez, egy Rómában evidens antipasti, tetőtől talpig olasz a paradicsomtól, a bazsalikomtól az olívától, és a pesttótól.
|
|
Következő 20 cikk | Előző 20 cikk |
|