Hogy mitől bácskai? Attól, hogy paprikás, lecsós és jó erősen fűszeres.
A Bácskai konyha egy kicsit szerb, egy kicsit sváb de bőven felelhetőek benne balkáni ízek is. A soknemzetiségű Bácskában egy-egy település őrzi gasztronómiai sajátosságait. Mint például Nemesnádudvaron a sváb knédli, a szerbek lakta területen a csevapcsicsa és a pljeskavica. Már többször előfordult, hogy burekot enni bizony átutaztunk Szabadkára. A burek, amit többek között a Lipában is árulnak és joghurtot isznak mellé, az valami nagyon finom.
A bácskai konyhánk kínál még marha- és birkapörköltet, székelygulyást, halászlevet vagy halpaprikást, folyami sült halat, disznócsülköt savanyú káposztában tanyasi módra, kemencében sütve és utána mákos, diós és túrós rétest vagy kalácsot. A bajai halászlé híre bejárta a világot és egyedülállóan felénk készítik gyufa tésztával. Elfogult vagyok a halászlével kapcsolatban, mert az egyik kedvenc ételem. A vizek közelsége miatt a sült, rántott és bográcsos halkészítés nagy tradíciókat őriz ezen a vidéken.
Vannak bizonyos ételek, amelyeknek a neve már összeforr a Bácskával vagy a bácskai várossal. Ilyen, pl. a bajai halászlé, a bácskai rizses hús stb. A halakat főleg lecsós vagy paprikás mártásban készítik, pl. rácponty, de amikor nyárson sütik a halat, előtte akkor is paprikás lisztbe forgatják. Mivel a Bácskában jelentős a szláv népesség, így a konyhájuk nagyon közel áll a magyar konyhához.
Az errefelé élő emberek különösen szeretnek jókat enni, inni, és mulatni ennek köszönhetően rendkívüli gondossággal, odafigyeléssel készítik ételeiket, leöblítve a borvidékünkön termelt, kiváló minőségű borokkal.
És mint tudjuk, a bácskai liszt hófehér!
A következő menüpontban összegyűjtöttem egy csokorra valót abból, amit mi itt sütünk, főzünk a Bácskában.
|