Ízek és kalandok

                                                                                                                                                                                                                                            

Pár szóban az oldalról
 
Hátizsák
 
Mi újság?
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2010-03-18
 
okosságok

 

 
Időjárás

Magyarország időjárása

A részletekért klikk a képre.

 
Ajánlott oldalak

www.utikalauz.hu

www.virageso.gportal.hu

http://blogok.info

 
Kitekintés

Hellasz

"saját levében"

Margit2 honlapja

Gesztenye

Donna

Feje főz

Sissi lapja

Andi konyhája

Molnárka kertje

Édes otthonunk némi sóval

Mary konyhája

Tálaló

Réka naplója

Ami a mi konyhánkól kikerül

 

 

 

Bannerem

 
Ha it jársz néha etesd meg!

 

 
ajánló

 
Virágeső

Virágeső

Promote Your Page Too

 

 

 
widget

Legjobb receptes blogok

 
Dél-Olszország

Dél-Olaszországi körút 2008 szeptember

Fontos az elején megemlítenem, hogy ezt a kirándulást a munkahelyemtől kaptam, amiért hálás köszönettel tartozom.

Már nem emlékszem a pontos indulási időre, de arra viszont igen, hogy egy régi ismerőssel találkoztam a sofőr személyében, ő vitt minket Bp-ig,  korábban már egyszer utaztunk vele Horvátországba (Dvrenikbe).

Tehát, Kecskemétről indultunk szeptember 20-án 6 csaj (kolleganők), majd Pesten átszálltunk egy másik buszra. A Budavár Tours irodánál fizettük be az utat, de a társirodájukkal, a Zeppelinnel utaztunk.

Na szóval, 11.10-kor érjünk a Rába-füzesi határhoz, ami ellőtt 20 perc pihenőt tartottunk.

Ausztriában megállunk a Rosebergernél, háromnegyedóra pihenő, kaja egy gyorsétteremnél.

A következő megállónk alkalmával Pillachnál letértünk a Wörthe-tó felé, ami 20 km hosszú és 1,5 km széles, nagyon szép tavacska. Klagenfurtban a Karinthia tartományban van.

Wörthi

Fél óra pihi, utána indulunk tovább Udine felé az Osztrák-olasz határhoz.

Az idegenvezetőnk Dani, folyamatosan mesélt, mikrofonba érthetően és nagyon érdekes dolgokat. Sajnos, túl sok volt az infó ahhoz, hogy tudjunk vele mit kezdeni. Sokan bele is aludtak. Rengeteg történelmi dolgot mesél végig a 7 nap alatt.

Elhaladtunk Velence mellett 18.45-kor, amelyről szintén nagyon sok érdekességet hallunk.

Többek között, hogy Velencét a jégkorszak alakította ki, 120 szigetből áll. Ezeket a lagúnákat később összeépítették. Eleinte fából építkeztek, később a tűz miatt már nem. Velence nagyon sok művészt adott, pl. Tizianót 1575. Velence védszentje Szt. Márk, akit 828-ban hoztak haza Alexandriából disznózsírban. A Szt. Márk templom kincstárában tartották a pénzt, amit Napóleon 1797-ben kirabolt.

Megérkezés 1100 km után esti órákban Bologna környéki szállásunkra Riovegioban, a hotel neve, Il Parco.

 Az első szálláshelyünk

Másnap (szeptember 21. péntek) reggeli után indulás, az úti cél Orveito-Nápoly.

Rómától 100 km-re északra fekszik Orvieto, egy vulkán alkotta tufa hegy csúcsán, méltán emlegetik „Itália csodája ként”. Kis vasúttal megyünk fel a középkori városba, és megnézzük a Dómot, amelyet az etruszkok 100 év alatt építettek fel. Hatalmas, az olasz gótika egyik legszebb alkotása. Az egész katedrális engem lenyűgözött a monumentális csíkos falaival.

Orvietoi dóm

Orvieto valamikor Etruszk település volt és itt volt a fővárosuk. Bemegyünk a Dómba. Megnéztük Signorelli (Ő az első reneszánsz festő), utolsó ítélet című freskóját és az Bolsenai csodából az oltárkendőt. A hátralévő időben sétálunk a középkori városban, iszunk egy hamísítatlan olasz kávét.

Folytattuk utunkat Nápoly felé, megváltoztattuk a programot és Solfatára helyett, beiktattuk Montecassinót. Megállunk Montecassinoban és a 9 km-es szerpentin úton, felmegyünk a híres Montecassino kolostorba 519m magasságban.

Kolostor Montecassinoban 

A kolostort az 500-as években építették és a középkorban a bencés rend tudományos központja volt. Utoljára,(mert korábban többször is helyre állították már) az 1727-ben újra épített pompás templomot, szép festményeivel együtt nemzeti tulajdonná nyilvánították, és az ott lakó 30 szerzetes őrizetére bízták. Bent láthattuk azoknak a királyoknak a szobrait, akik segítettek a helyreállításban. 1944-ben az amerikaiak teljesen lebombázták, csak Szt. Benedek kriptája maradt éppen, majd a német csapatok állomásoztak a romjai között. Csak megjegyzem, azt olvastam, hogy 934-ben a magyarok is ostromolták a kolostort és egyben lengyel búcsújáró hely is, mert nagyon sok lengyel meghalt itt.

15.40-kor megindultunk a szállás felé, amely a Sorrentoi-félszigeten lévő Pimontéban van, ahol 4 éjszakát töltöttünk. Hotel San Angelo Pimonte  T:081879215422. szombat.

Második szálláshelyünk

Fél 8-kor indultunk Pimontéból a Vezúv-hoz. Kr. után 79-ben volt a legnagyobb kitörése, ami megsemmisítette Pompejit. Eredeti magassága 2500 m volt, aminek fele lerobbant. A Vezúv lábánál Nápolyban 2 millió ember él, sokan a vulkáni talajon szőlőt termelnek. A Lakima Crhisti (Krisztus könnye) az egyik leghíresebb borfajta ezen a vidéken. A Vezúv 1944 márciusában tört ki utoljára. Az jósolják, hogy ebben a században újabb kitörése várható.

Nápoly a Vezuvról Gőzölgő vulkán

A 10-12 km-es úton felmentünk busszal 1050 méter magasságig, majd innen gyalog a kráter pereméig.

Időben érkeztünk, 9 órakor nyitott, belépőt nem kellett vennünk, mert sztrájkoltak a jegyeladók. 1277 m magasságba mentünk fel, ahonnan csodálatos látvány volt Nápoly és a Sorrentoi-öböl. 20 perces gyaloglással az arra kialakított úton elértük a krátert, nagy szárasság és por volt minden fele. Nagyon félelmetes látvány volt, ahogy gőzölgött egy-két helyen a kráter belseje, aminek az átmérője 600 méter mélysége 216 méter.

Emlékbe hoztunk lávakövet és a bejáratnál volt lehetőég vásárolni hitelesített vulkáni talajon termelt szőlőből készült bort.

„Nápolyt látni és meghalni”

Nápolyban az első dolog, ami feltűnik, hogy nincs egy épkézláb autó sem szinte mindegyik törött valahol. A közlekedés éppolyan temperamentumos, mint maguk az olaszok. Az idegen vezetőnk jelzi hogy vigyázzunk a táskáinkra, mert nagyon rossz a közbiztonság. Nápoly lakosságának nagy része tolvajlásból él.

Elsétálunk a Teatro San Carlo mellett, amely 1727-ben épült és Európa első és egyben legnagyobb színháza. 1815 és 1822 között Gioacchino Rossini volt az opera karmestere és művészeti vezetője. Az operaházat kétszer lerombolták, majd újjáépítették.

San Carlo operaház

A színházzal szemben található a bevásárló csarnok, a Galéria Umberto. Ezt egy vasból és üvegből készült, több mint 56 m magas kupola fedi. Átsétáltunk alatta és lefényképeztük egymást a horoszkópos mozaikon.

 Umberto Galéria

Megnézztük az egykori királyi palotát kívülről, a Piazza del Plebiscitión. Ma ebben található a Nemzeti Könyvtár. Láttuk a királyi vár eredetiben megmaradt márványlépcsőjét.

A mellette lévő parkban hatalmas banánfák, pinea fenyők és cytas pálmák.

A királyi palota falában látható szobrok, nyolc különböző dinasztiához tartozó királyt ábrázolnak.

Megnézzük a Castel dell’Ovo-t (tojás vár). 1329-ből származó csillag alakú erődítményrendszer. A várat egy 100 m hosszú töltés köti össze a szárazfölddel, melynek elején két bástya áll. A legenda szerint nevét onnan kapta, hogy Vergilius egy tojást építetett az erőd falaiba, amely szerint, Nápoly addig marad fent, amíg a tojás sértetlen marad. Katonai börtön is volt valamikor. Az erőd ma a kongresszusi központnak ad helyet.

Tojás vár

A várhoz jönnek a nápolyi új házasok fotózásra. Mi is nagyon sok ilye új párral találkoztunk.

Sétánk a Castel Nuovohoz vezetett. Az ötbástyás épület a Stazione Maritina kikötő közelében, az Anjou királyok rezidenciája volt. I. Károly Róbert építette13. században. Ma kiállításokat rendeznek benne. Az 1700-as években leégett, később a II. világháborúban bombatalálat érte.

 Castel Nuovo

A márvány diadalívet a két bástya között a XV. században azért építették, hogy megünnepeljék Aragóniai Alfonz győzelmét.

Pompei-be, az eltemetett városba folytatjuk utunkat egy angol nyelvű idegenvezető kíséretével. A város abban az állapotban került újra felszínre, ahogy a borzalom napján élete félbeszakadt. Pompei akkori lakossága kb. 20000-re tehető de a veszély közeledtével sokan elmenekültek a városból, és akik ott maradtak mind meghaltak. A várost 6 m magasan eltemette a horzsakő és a hamu. Hetekig sötétségbe borult minden a több millió tonna hamutól és mérges gázoktól. Akkoriban még nem volt szennyvíz hálózat és az utcára engedték a szennyvizet, ami miatt megemelték a járdákat, hogy ne folyjon be a házakba. Az átkelőknél nagyobb köveket helyeztek el és arra léptek(az volt a zebra).

   Az eltünt város

Több órát sétáltunk a nagy melegben és porban. A főbb utcákon nagy volt a tömeg. Személy szerint nekem Pompejiben sokkal több időre lett volna szükségem. Hihetetlen számomra, hogy a feltárt város mennyire élőképet tud adni a múlt egy civilizációjáról. Az utcákat járjuk, belépünk a házakba, és érdekes volt a 2000 évvel ezelőtt használatos tárgyakkal kapcsolatba kerülni.

Megdöbbentő volt látni a vulkáni porral borított Pompei lakosainak gipszből kiöntött lenyomatát. Testhelyzetük árulkodik a menekülésük utolsó pillanatairól.

Pompei első megtalálása teljesen véletlenszerű volt. A 16. században a Sarno folyó szabályozási munkálatai során bukkantak fel az első falmaradványok. 1748. április 6-án kezdték meg hivatalosan az ásatásokat.

Délután 2 órától az időt Pompei romjai között töltöttük. Visszafelé beiktatunk egy megállót egy Pompei szupermarketben és indultunk a szállásunkra, mert 8-órakor volt vacsora.

23. vasárnap 7 órakor indulás, Kapri volt a program. Útközben Dani, az idegen vezetőnk mesél, közben beszedi a belépők árait összesen 61,5eur-ót amiből Pompei 17, Capri 12, libegő 7, kisbarlang 5, a többire nem emlékszem.

Kaprinak összesen 60 barlangja van a leghíresebb a kék barlang. 12000 laknak a szigeten, amely 1000 hektár. 589 m Monte Solaro a legmagasabb csúcsa. Tiberius 12 évet élt Caprin az ő idejében 5 m-rel magasabban volt a sziget. A monda szerint, itt élt a 3 Szirén. A Szirének éneke oda csalta a férfiakat és disznóvá változtatta őket.

A svéd származású Axel Munthe tette híressé Caprit. Ő volt a legfiatalabb orvos Európában,92 évesen halt meg Svédországban. A villát a svéd kormánynak adományozta.

Megérkeztünk Sorrentóba ahonnan 8.25-kor indul a hajónk Caprira.

 Sorrentó kikötője

 Miután áthajóztunk Caprira, a Marina Grande kikötőbe, átszálltunk egy másik kishajóba, amivel körbe jártuk a szigetet. Caprin a part  sehol nem a strandolóknak kedvez, mert nagyon meredek és sziklás.

Kapri kikötője

 

 

Útközben megnéztük, a zöld barlangot.                           Aki átmegy alatta félistenné változik.

 

Elhajózunk a Villa Javis alatt, ahonnan a monda szerint Tibérius ledobálta a szeretőit. A Villa Jovis római kori villa, mely i. e. I. században épült, de csak a XVIII. században fedezték fel, ekkor építették mellé a Santa Maria del Soccorso templomot. A villa a római időkben eredetileg erődnek épült, saját víztartállyal és fürdővel rendelkezett.

Felnéztünk a fehérbarlangba, ahol nagyon szép cseppkőképződményt láttunk és egy női alakot.

Az idegenvezetőnk mutat egy vörös házat, ami Malaparte kommunista író háza.

Homérosz "a kenyérevők szigetének" nevezte Caprit, amely az ókorban mindenekelőtt Tiberius császár orgiáiról hírsült el. Később sokan a "szerelem szigetének" is nevezték festői, romantikus környezete miatt. Itt építtetett magának villát 1938 és 1940 között az olasz író, Curzio Malaparte (eredeti nevén: Kurt Suckert). a szigetnek azon a nehezen megközelíthető partszakaszán, építette fel a villáját,  ahol annak idején Tiberius palotája, a Villa Jovis állott. Az író akkor szeretett bele a szigetbe, amikor 1936-ban meglátogatta barátját, Axel Munthe svéd orvos-írót, aki a szigeten telepedett le az önéletrajzi regényében is megírt Villa San Michelében. Ekkor támadt Malaparténak az az ötlete, hogy olyan háza legyen Caprin, amely "olyan, mint ő". Ez is lett a neve: "Casa come me" (A ház, mint én).

Világítótorony

Világítótorony

Megnéztük az állítólagos, Sophia Loren nyaralóját.

1826-ban épült fel az első szálloda, a Hotel Pagano.

Megnéztük a tenger felől is Axel Munthe nyaralóját, majd kikötöttünk és egy busz 15 perc alatt felvitt minket Anacapriba ahol be is megyünk a híres doktor nyaralójába. A világjáró idegorvos a magyarul is olvasható San Michele regénye c. önéletrajzi kötetben írta meg, hogy miképpen készült a Capri legmagasabb pontjára biggyesztett ház.

 San Michele

 

Mialatt megfogtuk bal kezünkkel a szerencsét hozó Szfinx fenekét, gondolnunk kellet valamire (gondolom, ezt sok emberrel elhitették már, mert szinte tükörfényesre kopott a szobor feneke) Ezután libegővel fel mentünk a sziget legmagasabb pontjára, Monte Soleroba ahonnan csodálatos kilátás nyílik az egész nápolyi öbölre.

   Libegőről

Kötélpálya 592 magasban

Ettünk egy pizzát, amin nem volt szinte semmi feltét, sőt a szósz is rajta híg paradicsom lé volt és zöld fűszerrel szórták meg a tetejét. Visszamegyünk busszal Capriba, ahol a hajó indulásáig még bőven van időnk és sétálunk a városban, megnéztük a kicsi főteret a Piazzettát és az óratornyot. Egyébként strandolni is lehetett de közülünk senki sem akart, mert arra túl rövidnek találtuk az időt. A hajóról láttam kapri strandját, hát nem fogott meg egyáltalán.

Az Augustus kert felé sétálva láttunk egy több min 10 éves kaktuszt. Majd körbejártuk Augustus császár dús, mediterrán kertjét, ahonnan fotózhattuk a Faragliono sziklákat. Először Augustus császár figyelt fel a sziget szépségeire, amikor i. e. 29-ben idelátogatott. A sziget szépsége annyira megragadta, hogy hajlandó volt elcserélni a Nápoly tulajdonában levő Capri szigetet a jóval nagyobb Ischia szigetével.

Faragliono sziklák

Megcsodáltuk a Lenin emlékművet. Örömmel tapasztaltuk hogy van egy kis tér Caprin, amit az 1956-os magyar mártírokról neveztek el.

Lenin szobor

Gyönyörű volt, de sajnos elbúcsúztunk a szigettől és irány a Sorrentói öböl – Positano - Amalfi.

Újból hajóra szállunk és 35 perc alatt, visszahajózunk a Sorrentói félszigetre. Sokan voltak a hajón, leülni nem tudtunk. A helyi busszal felmentünk a városba közösen meglátogatunk egy Limoncelo üzletet, ahol kóstolásra van lehetőség és kaptunk valamennyi időt, nézelődi és vásárolni. Nagyon megkapó látványt nnnyújtott a sok sárga színben pompázó Limoncelo bolt. Citrom likőr minden mennyiségben és minden fele.

Limoncelo üzlet 

Dolgunk végeztével a helyi busz kivitt minket a város szélére és átszállunk a mi buszunkra, amivel a szállás felé vesszük az irányt. Már erősen esteledett 8 óra is elmúlt, amikor meg kellett állnunk, mert dugó volt az egyik alagútban.

24. hétfő. Reggel, egésznapos kirándulásra indultunk autóbusszal és hajóval. Irány a félsziget déli oldala, Positano és Amalfi. Lélegzetelállító panoráma úton érkeztünk Positano kikötőjébe.

 Sorrentoi-öböl  Positano

Égbenyúló sziklafalak között a tenger felett lépcsőztessen épült település mediterrán házaival lélegzet elállító látványt nyújt.

Miután a buszunkat fent hagytuk S. Agata üdülő falun keresztül ereszkedtünk le gyalogosan a sziget déli oldalára.

Nézelődés, (itt vásároltam magamnak egy táskát) kávézás után hajóra szálltunk.

Útközben Amalfi felé megállunk a Smaragd barlangnál. A Smaragd-barlang (Grotta dello Smeraldo) egy félig víz alatti karszt-barlang a kis félsziget nyugati részén, Itt a fénytörés következtében a napfény nem kékre, hanem zöldre festi a barlang vizét és belsejét. Csónakokba szállunk és bemegyünk a barlang belsejébe. A barlang 60 méter hosszú, 30 méter széles, 24 m magas. Sok szép cseppkő a barlang falán, a vízben meg egy szép betlehem rajzolódott ki cseppkövekből.

Kiszállunk Amalfiba, megnéztük a Dómot.

Volt lehetőség fürdésre nézelődésre.

A Cattedrale Sant’ Andrea (Szent András-katedrális) a város legimpozánsabb épülete, csak kívülről néztük meg nem mentünk be én inkább a Piazza del Duoma környékén sétáltam amig egy páran elmentek strandolni.

  Amalfi      

               Amalfi                                                                             Piazza del Duoma

Késő délután visszaindultunk a szállásunkra és elfogyasztottuk jól kiérdemelt vacsoránkat.

25. kedd. Reggeli után Észak-Olszország felé indultunk. Útközben megálltunk Tivoliba és felkeresstük a híres Villa de Erste palotát. Az idegenvezetőnk lebeszélt minket Solfatára megnézéséről helyette beiktattuk Rómát, de mivel elkezdett esni az eső így az is kimaradt.

Tivoli, a műemlékekben gazdag kisváros mintegy 30 kilométernyi távolságra van Rómától. Leghíresebb látványossága a Villa d'Este mely a villát építtető Este-családról lett elnevezve. A villa kertjében kétszáznál is több szökőkút van, mely egyedülálló látványosságot jelent.

 

Folytattuk utunkat, már egyre északabbra és estére megérkezünk Bologna környéki szállásunka ismét Rivegioba.

26. szerda, az eső esik. Reggeli után indulás haza felé. Bologna – Velence-Mestre útvonalon haladunk. Ferrarában megálltunk hogy megnézzük a gyémánt palotát. Ferrara az Este hercegség székhelye volt a középkorban. A város fénykorának a középpontját a Castello Estense jelképezi. Hatalmas, vizesárokkal körülvett tégla vár.

Estense kastély     

Nem szabad elfelejteni, hogy itt tanult a mi Janus Pannoniusunk, akiről Ferrarában utcát neveztek el.

Az 1135-ben épült dóm Olaszország legfestőibb templomainak egyike. A vártól északra haladva a sétányon eljutunk a Pallazzo del Diamantihoz, azaz a gyémánt palotához. A nevét onnan kapta, hogy a tégláit gyémánthoz hasonlóan ék alakúra csiszolták. Ma képtárnak ad helyet.

Gyémánt palota

    Gyémánt palota 

 

   San Giorgo Katedrális(1135)

Sétánk végén bemegyünk a katedrálisba, majd egy igazi olasz kávéval zárjuk utolsó olasz megállónkat.

 

 

 

Még nincs hozzászólás.
 
Névnap

 

 
Hóravaló
 
Bácskai Napló
 
Bácskai receptek
 
Wass Albert gondolatai
 
Szendvicsek, előételek

Tojásos melegszendvics

 
Pillanatok a konyhámból

Brokkolis tészta

Canneloni újragondolva

Chilis bab

Cézár saláta

Dermedt saláta

Frutti di Mare spagetti

Gezemice

Gnocchi

Gyros

Illovai rakottas

Karfiolos-gombás tészta

Kínai mézes csirke pirított tésztával

Lasagne

Padlizsános tészta

Rakott zöldbab

Rakott padlizsán mennyei raguval

Rántásos gombóc

Rántott töltött kelkáposzta

Muszaka

Őzgerincben sült csirkemell

Tejszínes-gombás ravioli

Tejszínes, sajtos rakotttészta

Temesvári sertéstokány

Tócsni

Töltött cukkini

Töltött karalábé

Töltött zsemlevekni

Zakuszka

Zöldbabos tészta

Vadásznokedli

 

 

 
Levesek
 
Köretek
 
Édességek

Albert kekszes

Amerikai fánk

Andi túró tortája

Aranygaluska

Asztória szelet

Bajor kifli

Baklava

Banános kuglóf

Bejgli

Bogyós gyümi torta

Bögrés mézeskalács

Citromos szelet

Cukrozott narancshéj

Csiga torta

Csokis, gesztenyetorta

Csokis golyók

Csokis kókuszcsók

Csokis-vaníliás karika

Diócska

Éclair fánk

Fahéjas-csokis keksz

Farsangi fánk

Ferrarrossi

Fitoura

Focitorta

Francia mákos krémes

Gyors kókuszos

Habkönnyű citromos kuglóf

Húsvéti bárányka és nyuszi

Kakaós csiga

Kapros-túrós

Keksz tekercs

Kinder pingui szelet

Kókuszos

Kókuszos szelet

Kókuszos sütemény

Kürtöskalács

Mákos-citromos szelet

Mákos szelet

Meggyes-túrós pite

Mézeskalács és bonbon

Mini töltött fánk

Néger szelet

Panettone

Penészke

Pudingos csiga

Pudingos kalács

Puszidli I

Puszedli II

Reszelt, habos, almás sütemény

Répatorta

Ribizlis muffin

Szilvás Bakewell pite

Szilvás lepény másként

Szilvás pite

Szülinapi csokitorta

Szülinapi csokitorta II

Szülinapi csokitorta III

Sajtos puffancs

Sajtos roló

Sajtos tallér

Sós kockák

Tejfölös szelet

Tejszínes citromtorta

Tiramisu

Tökös-csokis Haloween kekszek

Töltött kifli

Túrófánk

Túró krokett

Túrós süti

Túrótorta

Vaníliás gyümölcs kosárka

Vargabéles

 

 

 
Kenyerek, lángosok

 

Az én házi kenyerem

Burgonyás lángos

Csirkés házi wrap

Házi kenyér

Kenyérlángos

Kombe

Lábasban sült cipó

Mozaikkenyér

Pizzagolyók

Sajtos hajtovány

Sonkás-sajtos tekercs

Vimpikifli

 
Italok

Karotin bomba

Bodzaszörp

Bailey's

Csoki likőr

 
üzenődoboz

 

 
Valutaváltó

 
Tartalom

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!