Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
Hókifli |
|
2014.10.10. 21:44 |

Többféle hókifli receptet kipróbáltam már, de valahogy mégis mindig visszatérek ehhez az igazi, békebeli, zsírral készült hókifli receptemhez.
Az elkészítése nagyon egyszerű, de az eredmény önmagáért beszél.
Én a kiflikből mindig nagyon kisméretűeket készítek, mert szerintem sokkal gusztábbak így.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg zsír vagy háj
1 dl tej
2 tojás sárgája
5 dkg élesztő
Pici só
Cukor
A töltelékhez lekvár.
Ebből az adag tésztából, én több mint egy nagyméretű tepsi kiflit szoktam kihozni.
Cukros tejben felfuttatom az élesztőt majd a többi hozzá valóval laza tésztává gyúrom.
20 percig kelesztem, majd kisebb köröket nyújtok, amit több darabba cikkezek.
A háromszögekre teszek savanykás sütésálló lekvárt. Majd kifli alakúra feltekerem.
20 perc alatt kisütöm. Még melegen vaníliás porcukorban megforgatom az apró kifliket.
|
Zserbó |
|
2014.10.10. 21:04 |


Ez a klasszikus Gerbeaud sütemény és íme, a tökéletes zserbó receptje:
Hozzávalók:
• 50 dkg liszt
• 25 dkg vaj
• 6 dkg porcukor
• 1,5 dkg élesztő
• 1 dl tej
• 2 db tojássárgája
• reszelt citromhéj
• fél csomag vaníliás cukor
Töltelék:
• birsalmalekvár
• 20 dkg darált dió
• 15 dkg porcukor
• csokoládé
• kevés olaj
• rum
Elkészítése:
A töltelékhez a darált diót és a porcukrot összekeverjük. Adható hozzá mazsola is.
Az élesztőt a hideg tejben elkeverjük. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, az ízesítő anyagokat, tojás sárgákat valamint az élesztős-tejes keveréket. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliával csomagolva hűtőben pihentetjük 1 órán át.
Három részre osztjuk, kinyújtjuk a lapokat, tepsibe tesszük az egyiket. Lekenjük a felforrósított lekvár felével, ráhalmozzuk a diótöltelék felét, kevés rummal meglocsoljuk, majd jöhet még egy tésztalap. A töltést megismételjük, majd betakarjuk a süteményt a harmadik lappal.
Villával megszurkáljuk, sütjük 190 fokon. Teljesen kihűtjük, majd átfordítjuk, és vízgőz felett, kevés olajjal elkevert olvasztott csokoládéval bevonjuk.
A zserbó csak pár napos pihentetés után az igazi, ezért most érdemes megsütni és jól eldugni.
|
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|