Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
Habkönnyű citromos kuglóf |
|
2014.11.30. 20:42 |
A neten találtam ezt a receptet és egy családi ünnep alkalmával elkészítettem. Soha nem szoktam próba sütiket vendégeknek első alkalommal bedobni, de a recept egyszerűsége megfogott. Három féle süteménnyel készültem és ő volt az egyik, Gondoltam a nehéz ételek után jól fog jönni ez a könnyű savanykás sütemény. És elsőre learatta a babérokat. Menten bekerült a kockás füzetbe a becses receptjeim közé, mert megérdemli.
A szép kuglóf formájától el kellett köszönnöm, mert a nagyobbik formámat vettem elő és így csak félig lett a tésztával, de ez mit sem veszített az értékéből.

Habkönnyű-citromos kuglóf recept
Hozzávalók:
3 db tojás
18 dkg cukor
18 dkg liszt
1 egész citrom héja,leve
1 dl olaj
1 dl víz
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
Nagyon egyszerű az elkészítése
A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Amikor elkészült, a cukrot a tojás sárgával, a vaníliás cukorral, a citrommal, az olajjal, a vízzel, valamint az előzetesen sütőporral összekevert liszttel habosra keverjük. A keményre vert habot óvatosan, egy fakanál segítségével a tésztához keverjük. Vajjal kikent kuglófformába tesszük, 180 fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük.
Tehetsz hozzá: egy fél csomag tortadarát, egy marék vágott diót, egy marék mazsolát.

|
 |
Alku az ördöggel! |
|
2014.10.31. 19:21 |
Alku az ördöggel

A töklámpásnak sem a keltákhoz, sem a rómaiakhoz nincs köze: ezt az ír folklórnak köszönhetjük. A "carved pumpkint", a
vigyorgó, világító sütőtök pofát angol nyelvterületen Jack O'Lanternnek hívják. A mese szerint ez a Jack, aki egy nagyivó
csaló volt, felcsalta egy fára az ördögöt. Ezután Jack a fába egy keresztet faragott, úgyhogy az ördög csapdába esett, mert
nem tudott lemászni. Végül megalkudtak, hogy ha Jack leengedi, soha többé nem kísérti meg. Csakhogy miután Jack meghalt, a
mennyországba a bűnei miatt, a pokolba a kis tréfája miatt nem kapott bebocsátást. Kapott viszont az ördögtől egy darab
parazsat, hogy azzal világítson a sötétben. Szegény Jack, ezt széndarabot, belerakta egy marharépába lámpásnak, és azóta
ennek a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában aztán a marharépából tök lett, valószínűleg azért, mert sokkal jobban
nézett ki.
|
 |
Őzgerincben sült csirkemell |
|
2014.10.22. 19:18 |
Októberben, a mi családunkban három családtag is ünnepelté válik. És az ilyen vendéglátással járó családi ünnepek, nekem rögtön megindítják a fantáziámat a konyhában. Így ötleteltem ki a kislányom névnapi ebédjéhez ezt a húsételt és mellé a köretet.

Csirkemell őzgerincformában sütve
Hozzávalók: 80 dkg csirkemell, 20 dkg bacon szalonna, 15 dkg reszelt sajt, só, bors, petrezselyem, 4 evőkanál tejföl, 3 evőkanál liszt, 2 tojás
Elkészítés :
A húst vágjuk apró kockára, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk állni egy kicsit. 3 evőkanál tejfölt, a tojásokkal, liszttel, a sóval, a borssal, a petrezselyemmel, 15 dkg reszelt sajttal masszává keverjük. A felkockázott húst adjuk hozzá a sajtos-tejfölös masszához adjuk.
Az őzgerincformát kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával és kibéleljük szalonnával úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából. A húsos masszát kanalazzuk a formába és hajtsuk rá a lelógó szalonnát. Kenjük meg a maradék egy evőkanál tejföllel. Előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 40 perc alatt süssük készre. Egy sütőpapíros tepsire helyezve süssük, hogy az esetlegesen kifolyó szaft ne folyjon a sütőbe. Amikor megsült késsel a széleit lazítsuk fel, és így könnyebben kifordítható a formából a tepsire. Egy kis szín eléréséig pirítsuk a szalonnát a tetején.
Az őzgerincforma mérete: 32 cm hosszúságú és 11 cm széles. A leírt mennyiség ehhez a formához tökéletes.
|
 |
Dermedt saláta |
|
2014.10.22. 18:56 |
Hozd ki a legtöbbet az őzgerincformából!
Dermedt saláta

Szuper ötlet (szerintem) főként vendégváráskor, mert előző nap el tudom készíteni a köretet, a húst pedig, elő tudom készíteni úgy, hogy másnap már csak, sütni kell.
Ez a fogás látványnak sem utolsó az íze pedig önmagáért beszél!
Hozzávalók
25 dkg zöldborsó
20 dkg sárgarépa
35 dkg krumpli
10 dkg alma
citromlé, só, bors
6 evőkanál majonéz
3 evőkanál tejföl
2,5 dl zöldségleves / húsleves / víz
2 dkg zselatin
5 tojás
A díszítéshez
1 piros kaliforniai paprika, 1 csokor petrezselyemzöld
őzgerinc forma, folpack

Elkészítés
A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Az apró kockákra vágott sárgarépát, krumplit és a zöldborsót külön-külön kevés sós vízben puhára főzzük. Rögtön leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk egy citrom levével.
A zöldségeket és az almát egy nagy tálba tesszük. A majonézt a tejföllel, sóval, borssal elkeverjük, bátran ízesítsünk, nehogy a végeredmény sótlan legyen!
A mártást összekeverjük a zöldségekkel.
2,5 dl zöldséglevesben elkeverjük a zselatint és folytonos keveréssel kis lángon feloldjuk benne. Félretesszük hűlni.
Az őzgerincformát kibéleljük folpackkal úgy, hogy túlnyúljon a formán minden irányban.
A zselatinos levet hozzákeverjük a majonézes salátához.
A saláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban beletesszük a kemény tojásokat.
Befedjük a saláta másik felével és ráhajtjuk a fólia széleket minden irányból.
A formát az asztalhoz ütögetjük, hogy egyenletesen kitöltse a saláta. Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakát tud dermedni.
Másnap a tálalótálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és tetszés szerint díszítjük piros paprikából kivágott virágszirmokkal, petrezselyem levelekkel.
|
 |
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|