Ízek és kalandok

                                                                                                                                                                                                                                            

Pár szóban az oldalról
 
Hátizsák
 
Mi újság?
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2010-03-18
 
okosságok

 

 
Időjárás

Magyarország időjárása

A részletekért klikk a képre.

 
Ajánlott oldalak

www.utikalauz.hu

www.virageso.gportal.hu

http://blogok.info

 
Kitekintés

Hellasz

"saját levében"

Margit2 honlapja

Gesztenye

Donna

Feje főz

Sissi lapja

Andi konyhája

Molnárka kertje

Édes otthonunk némi sóval

Mary konyhája

Tálaló

Réka naplója

Ami a mi konyhánkól kikerül

 

 

 

Bannerem

 
Ha it jársz néha etesd meg!

 

 
ajánló

 
Virágeső

Virágeső

Promote Your Page Too

 

 

 
widget

Legjobb receptes blogok

 
Velence 2010 március

Velencei ízelítő 2010 március

 

Korábban már kétszer jártam Velencében de egyik alkalommal sem volt lehetőségem, így elmerülni benne, mint ebben a szép négy napban.

A Wizzairrel repültünk és mindent az Interneten keresztül intéztünk. Szállást a Booking-on foglaltunk, mert ott találtunk egy kedvező áru Dorsoduróban lévő hotelt, amivel végül nagyon meg voltunk elégedve.

Március 6-án délután Trevisoban szállt le a gépünk, majd a repülőtéren megvettük az automatából a buszjegyeket az ATVO buszra Velencéig, ami 9 €/fő volt. Közvetlen a bejáratnál állt a busz, el sem lehetett volna téveszteni, egy menetrendet és egy térképet is kaptunk felszálláskor. Kb. 45 perc alatt a Roma térre érkeztünk, onnan, mivel a vaporetto bérletünk csak másnaptól volt érvényes, így gyalog indultunk el, hogy megkeressük a szállásunkat, de természetesen ellenkező irányba. Figyelmen kívül hagyva az otthonról hozott útvonal terveket, haladtunk egy irányba de persze eltévedtünk. Visszakerültünk oda, ahol már egyszer jártunk és mivel már erősen esteledett, útbaigazítást kértünk angol nyelven, mint kiderült, nem is jártunk akkor már messze a hotelunktól. Át kellett menni az Akadémia hídon, azután keresztül a Santa Margherita téren, ami egyike azoknak a tereknek, ahol még nőnek fák Velencében. Az egyik szűk utca sarkán megláttam a Foscarini nevű éttermet és mi pont azt az utcát kerestük.

Akadémia híd

Házszám alapján találtunk rá a szállásunkra, mert a Domus Cavanis csak a postaládán volt feltüntetve és egyébként sem látszott rajta, hogy az egy hotel lenne. A szemben lévő Hotel Belle Artiban átvettük a harmadik emeleti szobánk kulcsait. A szoba tiszta volt és meleg, ami jól esett, mert kint 2-3 fok körül lehetett. Úgy tűnt rajtunk kívül senki sincs a hotelben. Csak azt nem értettem, hogy akkor miért pont a legfelső emeleten kaptunk szobát. Lepakoltunk majd elindultunk vacsorázni. Az utcán utcazenészek zenéltek pedig nem volt valami jó idő. Beültünk egy éterembe, az étlapon szereplő képek nagyon biztatóak voltak, a sör viszont elég drága 5,5€, a pizzák 7-7,5€. Természetesen, az alkalomhoz illően ittunk limoncellot is. Én gombástésztát választottam de a mennyiségében csalódtam. A többiek pizzát ettek, ami viszont nagyon jól nézett ki.

Az első napon 10-11 óra között zuhantunk ágyba.

 

Másnap, fél hat magasságában ébredtem és nem tudtam vissza aludni gondoltam, sétálok egyet az utcán, de egyre távolabb és távolabb kerültem a szállástól. Egyik kis térről sétáltam a másikra és végül a Sz. Márk téren kötöttem ki.

Sz. Márk tér

A 175 méter hosszú, 56 illetve 82 méter széles tér, méltán a világ legszebb tere, egész területét márványlapok borítják, ma már nem népesítik úgy be a galambok, mert nem engedik meg az etetésüket.

Az sem ritka a látvány, amikor a Szent Márk téren gumicsizmában sétálnak a turisták, mert az egész tér víz alatt van, nekünk most szerencsénk volt, bár a magasítók mindenfelé ki voltak helyezve. Ezen a reggelen nagyon kellemes volt az idő és alig volt ember az utcákon, tereken a sütödékből ki érződött a friss kenyér illata.

A valóságos és turistamentes Velencében voltam immár és nem a róla alkotott képi világban. Nagyon jól éreztem magam, rengeteget fényképeztem. Álmaimban sem gondoltam volna, hogy egyszer erről az oldaláról is megismerhetem Velencét. A Sz. Márk tér kikötőjében még pizsamában várakoztak a gondolák.

Gondolák

A csatornában minden felé levert fa cölöpök mutatják, hogy merre járhatók a vízi utak. Velence, a „Lagúnák királynője” milliárdnyi fa cölöp segítségével emelkedik ki a tengerből, melyeket a Dolomit hegység erdeiből vágtak ki. A cölöpöket az iszap alatti agyagba és a hordalékba erősítették bele.

Sajnos, a Campanile (harangtorony) és a Bazilika egy része is felújítás alatt állt. Nagy plakátok takarták a sóhajok hídja környékét, mivel Dózse palotát is javították.

Sohajok hídja

 

 

Sz, Márk Bazilika   Dózse palota

A gondola kikötőnél álldogáltam, és végignéztem, amint egy hatalmas hajó áll be a kikötőbe, majd visszaindultam. Útközben találkoztam a párommal, aki utánam sietett, ami persze nagyon jól jött, mert nem tudom, hogy találtam volna vissza.

Reggeli után, amit a szemben lévő hotelben fogyasztottunk, ismét útra keltünk de már négyesben. A Sz. Márk térre mentünk és kiváltottuk a vaporetto bérletünket, amit szintén az Interneten a Venice Connected oldalán foglaltunk de a fórumon olvasottakkal ellentétben ott a helyszínen érvényesítették. Innentől 72 óránk volt tehát az utazgatásra. A Canal Grande mentén a Róma térre buszoztunk, mert onnan indulnak, az un. gyorsabb motoscafok Muranoba és közben megcsodáltuk a több száz palotát a csatorna mind két oldalán. Az épületek többsége több száz éves, és látszanak rajtuk az idő nyomai, ellőttük levert cölöpökön a fehér kék vagy piros színű sávok a hatalmi ághoz való tartozást jelölik.

A Róma téren ráakadtunk egy Coop üzletre és bementünk vásárolni. Mivel, emlékezetem szerint a közelben van a Brek nevű gyorsétterem és erről a helyről sokat olvastam a fórumon, hát megkerestük. Ittunk sört, bort. Az árak az ottanihoz képest elfogadhatóak voltak.

A Santa Lucia pályaudvar közelében lévő magállóból áthajóztunk Muranoba, ami másfél kilométerre terül el Velencétől. Útközben a San Michele temetősziget mellet haladtunk el. Murano 1292 óta a velencei üveggyártás központja. Véletlenszerűen, megnéztük a legközelebbi üvegfújó műhelyt, ahol egy üveghal készítését mutatták be éppen. Itt a sokféle színes üveg tárgyakat nagyon drágán árulták. Később Velencében feléért sikerült vásárolni.

Megcsodáltuk és lefényképeztük a köztéri üvegszobrokat.

Üvegszobor

Buranoban nagyon nehezen találtuk meg a vízibuszmegállót, mert Murano szigetén a vaporettonak hét megállója van, azonban a Burano felé közlekedő távolsági járatok csak a Világítótoronynál (Murano Faro megálló) kötnek ki, ráadásul elég sokat kellet várni a vízibuszra. Hideg volt, nagyon fáztunk és fújt a szél. Útközben elhaladtunk Torcello szigete mellett és a távolból láthattuk a buranoi Sz. Márton templom jellegzetesen ferde tornyát, amint az apró, tarka házak fölé magasodik.

Burano

Buráno gyönyörű, szebb, mint gondoltam. Az egész kis sziget olyan meseszerű a színes kis házaival. A mai napig az önkormányzat adja ki az engedélyt arra, hogy az egyes házakat milyen színűre lehet festeni.

Buranoi utca

Burano a csipke készítés hazája, kialakult a csipkekészítés sajátos, Buranora jellemző technikája, a reticella. Nagyon sok szép csipkét árulnak az utcán és a csipkekészítést, ma is tanítják az iskolákban. A páromtól kaptam emlékbe egy csipke könyvjelzőt. Sajnos nagyon keveset időztünk ott, mert már késő délután volt. Nekem Buranoba sokkal több időre lett volna szükségem.

Útközben Velence felé már teljesen besötétedett. A Sz. Márk térnél kiszálltunk és hosszú órákat kóboroltunk. Meg kerestük a fórumon mások által dicsért éttermet, a Chat qui rit-et, de sajnos zárva volt. Nincs az a fáradság, amit ne lehetne enyhíteni egy grappával és egy jó pizzával így hát visszatértünk oda, ahol előző este vacsoráztunk

A thai pincér lány mosolyogva fogadott minket. Bepróbálkoztam egy rák koktéllal, de nem bántam meg nagyon finom volt.

Az utolsó előtti napon megbeszéltük, hogy korábban kellünk és még reggeli ellőtt, sétálunk egyet és szétnézünk az ellenkező irányba is. Az utcánk végén van a San Basilio templom ebbe az egyetlen egy templomba mentünk be a 4 nap alatt, hogy gyertyát gyújtsuk nagymamáink iránti megemlékezésből.(mert ezt, ha külföldön járunk, megtesszük) Tudom, hogy végig illet volna, de mi nem jártuk végig a múzeumokat. Meg feledkeztünk a feltétlenül „látni kell”, kategóriáról és csak kóboroltunk kedvünk szerint. Egy darabig sétáltunk a Fondamenta della Zatterén és néztük a vizet. Velencében mások a zajok és a csend is más mivel nincs közúti közlekedés. A kipufogógáz helyett a csatorna illata terjeng. Majd visszaindultunk reggelizni.

Reggeli után elindulunk, hogy felkeressük a Rialto környéki halpiacot.

Rialto

Térképpel a kezünkben többször is eltévedtünk. Sokat bolyongtunk a szűk utcákon. Rengeteget gyalogoltunk a 400 híd egyikén, másikán átkeltünk. Megtaláltuk a halpiacot de kiderült hogy hétfőn zárva (amit később olvastam is az egyik útikönyvbe). Beültünk az egyik piachoz közeli sarki kávézóba, hogy meg pihenjünk és igyunk egyet, hát nem ez volt a legolcsóbb hely egy sör egy üdítő és 3 pálinka 30€.

Eldöntöttük hogy délután Lidoba megyünk. Rialtotól a Sz. Márk térig buszoztunk, mert onnan közlekednek a Lidoba menő vaporettok. A sziget 20 percnyi távolságra van. Velence lagúnái közül ez a legnagyobb 12 km széles és nagyon keskeny. Ez Velencének az egyetlen, amelyiken közúti közlekedés zajlik.

Kikötöttünk a Santa Maria Elisabetta téren és átgyalogoltunk a sziget másik oldalára a tengerpartra kagylókat gyűjteni. Iszonyatosan fújt a szél de ez minket egyáltalán nem zavart. Séta közben betértünk egy kocsmába és olyan vendéglátásba volt részünk hogy visszafelé még egyszer bementünk. Egy Billa üzletben vásároltunk ezt azt és visszahajóztunk Velencébe. Az akadémia megállónál leszálltunk és a szállásunkra vittük a kagylógyűjteményünket.

Ezen az estén úgy döntöttünk, hogy a Brekbe vacsorázunk. Már nem volt akkora a választék, mint délben de az legalább jó áron volt és volt akció is.(kétféle tészta együtt 5,8€). A pultosnő inkább a flegma kategóriába tartozott és nem beszélt angolul. Így elég körülményesen rendeltünk. Kipróbáltam a gnoccnit és nagyon finomvolt. Sokáig elidőztünk és próbáltunk mindent megenni, de nem sikerült. Vacsora után sétáltunk, vettünk ajándékokat sokat bolyongtunk a szűk sikátorokban, ahol szinte érezni lehetett, hogy nyirkosság beszivárog a fába, falakba, kőbe és a lélekbe. Az lett a vége hogy fél kettőkor értünk a hotelbe nagyon fáradtan.

A hazautazásunk napja enyhe izomlázzal kezdődött de azért még reggeli előtt elindultunk hogy megnézzük a halpiacot. Most kiderült, hogy csak 10-15 percre van a szállásunktól.

Az időjárás semmit sem javult a korábbihoz képest. Hideg volt és talán a szél is jobban fújt de azért jó volt kicsit belepillantani Velence hétköznapi életébe is, hiszen hétfő volt, láttuk reggeli áruszállítókat a Canale Grande-n. Gyors kör, sok fénykép a halpiacon (számunkra ez kihagyhatatlan) és már meggyünk is vissza, reggelizni. Mivel aznapra már nem volt érvényes vaporetto bérletünk, így gyalog vágunk neki az útnak a sok csomaggal. A buszunk a Róma térről fél háromkor indult így addig bevásárolunk még ezt azt a coop-ba és beülünk a Brekbe elütni az időt. Az utolsó euróinkon vetünk szendvicseket az útra. Trevisoban a repülőtéren elrendezzük a csomagokat némi túlsúlyunk volt, azért inkább pakolunk, minthogy fizessünk. A női váltáska sem lehetett külön a kézi poggyásztól.

A repülő fél ötkor felszáll velünk és az alkonyat már a felhők között ér minket.

Sokat mentünk, sokat láttunk, és sok élménnyel gazdagodtunk és még a rossz idő sem tudta elvenni a kedvünket. Velence fantasztikus hely.

 

 

 

 

 

 

.

 

Még nincs hozzászólás.
 
Névnap

 

 
Hóravaló
 
Bácskai Napló
 
Bácskai receptek
 
Wass Albert gondolatai
 
Szendvicsek, előételek

Tojásos melegszendvics

 
Pillanatok a konyhámból

Brokkolis tészta

Canneloni újragondolva

Chilis bab

Cézár saláta

Dermedt saláta

Frutti di Mare spagetti

Gezemice

Gnocchi

Gyros

Illovai rakottas

Karfiolos-gombás tészta

Kínai mézes csirke pirított tésztával

Lasagne

Padlizsános tészta

Rakott zöldbab

Rakott padlizsán mennyei raguval

Rántásos gombóc

Rántott töltött kelkáposzta

Muszaka

Őzgerincben sült csirkemell

Tejszínes-gombás ravioli

Tejszínes, sajtos rakotttészta

Temesvári sertéstokány

Tócsni

Töltött cukkini

Töltött karalábé

Töltött zsemlevekni

Zakuszka

Zöldbabos tészta

Vadásznokedli

 

 

 
Levesek
 
Köretek
 
Édességek

Albert kekszes

Amerikai fánk

Andi túró tortája

Aranygaluska

Asztória szelet

Bajor kifli

Baklava

Banános kuglóf

Bejgli

Bogyós gyümi torta

Bögrés mézeskalács

Citromos szelet

Cukrozott narancshéj

Csiga torta

Csokis, gesztenyetorta

Csokis golyók

Csokis kókuszcsók

Csokis-vaníliás karika

Diócska

Éclair fánk

Fahéjas-csokis keksz

Farsangi fánk

Ferrarrossi

Fitoura

Focitorta

Francia mákos krémes

Gyors kókuszos

Habkönnyű citromos kuglóf

Húsvéti bárányka és nyuszi

Kakaós csiga

Kapros-túrós

Keksz tekercs

Kinder pingui szelet

Kókuszos

Kókuszos szelet

Kókuszos sütemény

Kürtöskalács

Mákos-citromos szelet

Mákos szelet

Meggyes-túrós pite

Mézeskalács és bonbon

Mini töltött fánk

Néger szelet

Panettone

Penészke

Pudingos csiga

Pudingos kalács

Puszidli I

Puszedli II

Reszelt, habos, almás sütemény

Répatorta

Ribizlis muffin

Szilvás Bakewell pite

Szilvás lepény másként

Szilvás pite

Szülinapi csokitorta

Szülinapi csokitorta II

Szülinapi csokitorta III

Sajtos puffancs

Sajtos roló

Sajtos tallér

Sós kockák

Tejfölös szelet

Tejszínes citromtorta

Tiramisu

Tökös-csokis Haloween kekszek

Töltött kifli

Túrófánk

Túró krokett

Túrós süti

Túrótorta

Vaníliás gyümölcs kosárka

Vargabéles

 

 

 
Kenyerek, lángosok

 

Az én házi kenyerem

Burgonyás lángos

Csirkés házi wrap

Házi kenyér

Kenyérlángos

Kombe

Lábasban sült cipó

Mozaikkenyér

Pizzagolyók

Sajtos hajtovány

Sonkás-sajtos tekercs

Vimpikifli

 
Italok

Karotin bomba

Bodzaszörp

Bailey's

Csoki likőr

 
üzenődoboz

 

 
Valutaváltó

 
Tartalom

Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha