Káposztás kelt gombóc
Káposztás kelt gombóc
Hozzávalók 6 személyre:
1 kg savanyú káposzta
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 kg sertéshús
fél szál füstölt kolbász
30 dkg húsos szalonna
pirospaprika
só
A gombóchoz:
3 dl víz
5 dkg élesztő
pici cukor
1 tojás
1 kk. só
liszt, amennyit felvesz
Elkészítés
A húsos szalonnát vágjuk kockára, és egy nagyobb lábasban olvasszuk meg, de ne süssük pirosra. Ha kiolvadt a zsírja, dobjuk rá az apróra vágott hagymát, és dinszteljük meg. Utána tegyük bele a felaprított húst, pirítsuk meg, majd a 8-10 cm-es darabokra vágott kolbászokat is tegyük bele, és süssük át. Szórjuk meg pirospaprikával, és annyi vízzel öntsük fel, amennyi ellepi, majd enyhén sózzuk. Ha már majdnem puha a hús, akkor tegyük rá a káposztát, és ha szükséges, pótoljuk a vizet.
Amíg megfő a hús és a káposzta, gyorsan dagasszuk be a tésztát. Langyos vízben oldjuk fel az élesztőt, egy csipet sót és cukrot, üssük bele a tojást, és adjunk hozzá – több részletben - annyi lisztet, hogy kenyér tésztát tudjunk dagasztani belőle. (kicsivel keményebb legyen mint a kalácstészta.) Mikor már szép sima, akkor egy tiszta konyharuhával lefedve tegyük meleg helyre (pl. a lábas tetején fordítsuk meg a fedőt, és tegyük rá a tálat).
Húsz-huszonöt perc alatt duplájára megkel a tészta, és puhára fő a káposzta. A tésztát deszkán gyúrjuk át, osszuk 6-7 részre, ezekből formázzunk cipókat. A hús- és a kolbászdarabok közé villával készítsünk fészkeket, ezekbe ültessük a gombócokat, fedjük le, és 15 percig még véletlenül se kukkantsunk bele, nehogy összeessen a tészta. A lábast pár percenként hirtelen mozdulattal elforgatva rázzuk meg, nehogy lesüljön benne az étel. Mire a gombócok duplájukra nőnek, már biztosan összeértek az ízek, és a káposzta is megpuhult, de nem főtt szét túlságosan.
|