Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
Sajtos tallér |
|
2012.04.24. 21:50 |
Ez szintén egy régi recept a nagymamám füzetéből. Egy speciális sütő kell hozzá, amit ma már csak a vásárokban látok néha. Két vas lapja közzé kell betenni a tésztát, összeszorítani és nyílt láng fölé tartani.
A napokban ellő szedtem a mamám régi vas, tallér sütőjét és nekiláttam. Már a tízedik darab sütésénél pont olyan füst volt a konyhámban, mint valamikor az övében.
Ez volt az egyik fajta sütemény, amit ha iskolás koromban kirándulni mentünk mindig csomagolt nekem. A másik pedig a darálós keksz, de erről majd később.

SAJTOS TALLÉR
Hozzávalók:
1 kg liszt
20 dkg reszelt sajt
25 dkg zsír
1 cs. sütőpor
3 db tojás
1 tejföl
1 cs. egész kömény
2-3 teáskanál só
A lisztet a zsírral morzsoljuk el, majd az összes hozzávalóval együtt gyúrjuk össze. Egy kissé kemény tésztát fogunk kapni.
Tegyük a gázláng fölé a sütőt, hogy jól át melegedjen. Kis gombócokat formázunk a tésztából, a sütő alsó és felső lapját is olajozzuk be, utána tegyük bele a gombócot és lapítsuk szét. Majd tartsuk a gáz lángja fölé, néhány perc múlva fordítsuk át.

|
 |
Régi emlék |
|
2012.04.17. 21:30 |
A Dédi keksztekercse

Féltve őrzöm ezt a rám maradt receptet, mint ahogy a megsárgult lapok még ma is őrzik a kézírását. Amikor előveszem egy-egy régi receptjét eszembe juttatják egyszerűségét és nagyszerűségét. Midig kész volt segíteni és mindig volt ideje rám, mint ahogy a gyerekeimre is. Rántásos gombóc, foghagyma leves, a világ legfinomabb paradicsomszósza, szeretet, gondoskodás, a betegségben ápolás még a szülők helyett is….ilyen volt Ő.
Keksz rolád
½ kg kekszet ledarálunk, ehhez adunk 2 dl feketekávét, 1 dl rumot, 15 dkg porcukrot, 2 dkg kakaót, lehet hozzátenni még 10-15 dkg darált diót is. Ezt jól összegyúrjuk. Sütőpapíron ujjnyi vastagra kinyújtjuk majd meg kenjük az alábbi töltelékkel:
10 dkg vajat 15 dkg porcukorral, egy kevés rummal habosra keverünk, utána rákenjük a tésztára és jó szorosan feltekerjük. Hideg helyen állni hagyjuk, utána szeleteljük.
Egyszerű és nagyszerű !
|
 |
Ahány ember, annyiféle reggeli! |
|
2012.04.16. 23:48 |
A hétvégén mindig nagy feneket kerítünk a reggelinek, megadjuk a módját, mert ilyenkor jobban ráérünk, ilyenkor együtt van az család apraja nagyja. Én is nagyobb kedvel készítek bármit és főként ez hozza elő belőlem a kreativitásomat és pillanatok alatt varázsolok valamit az asztalra, ami soha nem diétás.
Akik arról beszélnek, hogy az egészséges életmód milyen fontos része a bőséges reggeli, lehet, hogy nem pont ilyenre gondolnak. De egy ilyen reggelitől biztosan nem romlik az egész napi teljesítményünk.
Mi ezt otthon úgy hívjuk, hogy tojáslepény.

|
 |
Mozaikkenyér |
|
2012.04.16. 22:48 |
Mozaikkenyér
Itt a tavasz és újból előkerült a töltött zsemle vekni.

Már van retek, újhagyma, paprika, ilyenkor célszerű elkészíteni. Praktikus, mert több napig is eláll és uzsonnára is tudják vinni a gyerekek.
Hozzávalók: 1 db zsemlevekni, 10 dkg vaj, 15 dkg májkrém, 20 dkg kolbász, 20 dkg felvágott, 20 dkg gépsonka, 1 cs zöldhagyma, 1 cs piros retek, 3 db zöldpaprika, 3 db savanyú uborka, 3 db főtt tojás, só, bors.
A zsemlevekni két végét levágjuk, a belsejét kiszedjük, amit apróra elcsipkedünk. Sózzuk, borsozzuk, majd összedolgozzuk a vajjal és a májkrémmel végül az apró kockákra aprított zöldségekkel. Szorosan tömörítve visszatöltjük a kenyérbe. Folpakkal jó erősen átkötjük. Majd 15 percre a fagyasztóba tesszük. Utána már csak a hűtőbe tároljuk.
Korábban egyszer már írtam róla. Akkor egy ballagási hidegtál főszereplője volt.
Tényleg nagyon finom!
|
 |
Mákos citromos |
|
2012.04.16. 21:37 |
Ezzel a húsvét másnapjával mindig bajban vagyok, már ami a sütést illeti. Mert ugye, az természetes, hogy az ünnepi asztalra több félét is süt az ember, de ezt mi gyorsan el is tüntetjük. És akkor jön a húsvét hétfő, amikkor illendő a locsolókat megkínálni valamivel. Mit lehet ilyenkor tenni, mint vasárnap este neki állni és sütni, hogy másnapra legyen.

Mákos-citromos
Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojás
4 evőkanál víz
8 kanál kristálycukor
7 kanál liszt
1 púpos evőkanál szemes mák
1/2 csomag sütőpor
Krémhez:
5 dl tej
2 csomag vanília puding
4 evőkanál porcukor
1 margarin
20 dkg porcukor
2-3 db citrom
citromízű gyümölcskocsonya
Vizes piskótát sütünk 4 tojásból. A fehérjéhez hozzáteszem a 4 evőkanál vizet, ha felverődött, 8 kanál kristálycukrot és a 4 tojássárgát is hozzáadom, ezután 7 kanál lisztet, 1 púpos evőkanál egész mákot, és fél csomag sütőport keverek bele. Kétszer ilyen lapot sütünk de csak az egyikbe teszünk mákot.
A krémhez az 5 dl tejet a 2 csomag vaníliás pudinggal, és 4 a evőkanál porcukorral sűrűre főzzük. Egy Ramát kikeverünk 20 dkg porcukorral, 2 citrom levével, egyik citrom lereszelt héjával és ha a puding kihűlt, a kettőt összekeverjük. A tetejére, vékonyra vágott citromkarikákat teszünk, és erre öntjük az elkészített citromízű gyümölcskocsonya port.
Összeállítása: piskóta + krém + piskóta + krém + vékony citromkarika + citromízű gyümölcskocsonya.

|
 |
Igyunk is!! |
|
2012.04.09. 19:13 |

Kifőztük 2012. áprilisi számában akadtam erre a csoki likőr receptre. Pillanatok alatt kész és nagyon finom.
Így találtam az újságban a receptet, de nekem miután lehűlt nagyon sűrű lett, ezért kiegészítettem 2 dl tejjel.
Csoki likőr
Hozzávalók 7 dl-hez:
• 3 tojássárgája
• 15 dkg porcukor
• 3 dkg kakaópor
• 2,5 dl tejszín
• 1 rúd vanília
• 10 dkg étcsokoládé
• 1,5 dl vodka
• 1/2 dl rum
Habosra keverjük a tojás sárgákat a porcukorral, a kakaóporral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a tejszínnel. Kis lángon kevergetve besűrítjük, de nem kell forralni (mert akkor a tojás kicsapódik)! A tűzről levéve folyamatos keveréssel beleolvasztjuk az apróra tört csokoládét, majd az egészet hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a vodkát és a rumot, üvegbe töltjük és a hűtőben tároljuk.
Ha valaki nem szereti, akkor a rum helyett is tehet vodkát a likőrbe.

|
 |
A locsolóknak készült. |
|
2012.04.09. 18:44 |

Húsvét másnapján katicának öltözött tojásokkal vártuk a locsolókat.
Nem kellett hozzá sok minden: kifújt tojások, piros, fekete és fehér tempera, fekete keménypapír. A többi már csak kézügyesség.
Jó kis elfoglaltság a gyerekeknek vagy akár az egész családnak.
|
 |
Sok boldog szülinapot! |
|
2012.04.05. 10:38 |
Csokitorta
Ezt a tortát a „kislányom” 19. születésnapjára sütöttem.
Álljon itt egy üzenet Neki:
Senki nem kérdezte akarsz-e megszületni,
És a távozásról is más fog dönteni.
De a közte lévő idő a Te kezedben van.
Ne hagyd veszendőbe menni.
Egy héten belül volt mind a kettőnk születésnapja. Különbség csak annyi, hogy ő még örül neki, én az enyémnek már nem annyira, ilyenkor a happy és a birthday már kezd eltávolodik egymástól!
Már egyre magabiztosabb vagyok a tortasütésben. Erre a tortára most kipróbáltam a hamis marcipán bevonatot.

4 tojásos (26 cm átmérőjű tortaformához)
20 dkg cukor+ 8 dkg a habba
35 dkg liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
4 tojás
1 cs sütőpor
Szétválasztom tojásokat és a fehérjéből 8 dkg cukorral és egy pici sóval kemény habot verek.
Utána elkeverem a tejet, olajat, tojások sárgáját és a cukrot.
Elkeverem a sütőporos lisztel majd apránként beleteszem a felvert habot és simára keverem.
Ezután tortaformába tesszem, aminek csak az alján legyen papír. A forma oldalára húzogassuk kicsit fel a tésztát, így sülés közben jobban tud kapaszkodni, egyenletesebb lesz a végeredmény.
175 fokos sütőben sütm kb. félórát.
Ezzel a krémmel töltöttem meg.
Hozzávalók:
5 tojás
25 dkg cukor
3 ek kakaó
10 dkg étcsoki
rum ízlés szerint
20 dkg vaj (nem margarin)
A keverőtálba kimérjük a cukrot és rátörjük a tojást, mixerrel felhabosítjuk. Forró gőz fölé tesszük, és kb.10 percig kevergetjük. A forró krémre szitáljuk a kakaót, beleöntjük a csokit is, majd jól elkeverjük benne.
Hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön. Meglágyítjuk a vajat és belekeverjük a hideg krémbe, utána jól kihabosítjuk. Így egy nagyon könnyű habos krémet kapunk.
Nekem ez a mennyiség elég volt egy 26 cm-es tortába és a külsejére is.
Hamis marcipán a bevonáshoz
1 dl tej
35 dkg kristálycukor
10 dkg rétesliszt
10 dkg finomliszt
12,5 dkg vaj vagy margarin
kevés mandulaaroma
A tejet a cukorral felforraljuk, majd alacsony hőmérsékleten pár percig gyöngyöztetjük.
Apránként hozzáadjuk a kétféle liszt keverékét és állandóan keverve sűrűre főzzük kb. 10 percig.
Belerakjuk a margarint és az aromát. Ha többet rakunk a mandula aromából akkor zöldesre színezi.
Majd miután kihűlt, hűtőbe rakjuk.
Használat előtt alaposan átgyúrjuk, a kéz melegségétől nagyon szépen formálható lesz. Ha szükséges gyúrjunk hozzá porcukrot. Ételfestékkel színezhetjük. Innen kezdve használhatjuk bármire.
|
 |
Akár a locsolóknak is! |
|
2012.04.04. 13:07 |

Csokiba mártott, cukrozott narancshéj
4 db narancs héját (jó vastaghéjú narancsot válasszunk)vékony csíkokra vágtam és egy napra vízbe áztattam, közben néha lecseréltem a vizet.
20 dkg cukorhoz adtam 1 dl vizet, és sziruppá főztem, majd beletettem a narancshéjat és kb. 1 órán át nagyon lassan főztem, majd egy műanyag tálcára szétraktam és megszárítottam.
Csokimáz:
10 dkg cukor, 2 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál víz, ezeket jól összeforraltam. Majd beletettem 10 dkg étcsokit, és 10 dkg margarint, de ezzel már csak éppen összeolvasztottam és nem forraltam.
Még forrón belemártogattam a narancshéj szeleteket a csokiba. Amikor sűrűsödött a máz visszamelegítettem.
Előző évben, amikor Kettseeben voltunk a Hauswirth csokoládégyárban, ott vásároltam egy doboz csokiba mártott cukrozott narancshéjat és most házilag is sikerült ugyan azt az édességet produkálnom.
|
 |
Miért tojik a húsvéti nyúl tojást? |
|
2012.04.03. 15:23 |

Valószínű, hogy a tojás termékenységi szimbólumával kapcsolták össze a húsvéti nyúl tevékenységét. Szinte valamennyi kultúrában fellelhető a tojás teremtésmítosza.
A finn Kalevala szerinti teremtődés:
"Tört tojásnak alsó fele
Válik alsó földfenékké,
Tört tojásnak felső fele
A felettünk való éggé,
Sárgájának felső fele
Fényes nappá fenn az égen,
Fehérjének felső fele
A halovány holddá lészen;
Tojáson mi tarka rész volt,
Égen csillag lesz belőle,
Tojáson mi feketés volt,
Lesz belőle ég felhője
A régi pogány hagyományok egy része beépült az európai kultúrába és a keresztény vallásba is, ünnepeink nagyrészt pogány eredetűek. A tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap a pogány hagyomány szerint Ostra istennő napja volt, a tavasz ünnepe. A húsvét angol Easter, vagy német Oster elnevezése a germán tavaszistennő Ostra nevéből ered.
Ostra az újjászületés, a termékenység istennője, tavaszi virágokkal, indákkal körülvéve, tojással kezében, lábánál nyulakkal, feje felett repkedő madarakkal ábrázolják. Fejét tavaszi virágokból font koszorú ékesíti. Az istennő és a kezében lévő tojás a természet, az emberek újjászületését, a tavaszi ébredést szimbolizálja. Ostrának a legenda szerint volt egy különleges madara, amely színes tojásokat tojt. Egy napon az istennő a madarat a gyerekek szórakoztatására nyúllá változtatta, azóta tojnak a nyulak színes tojásokat.

Lőrinc Pál: Három füles
Három kis nyúl ül a réten.
Mesebeli faluszélen.
Előttük egy halom tojás,
Húsvét táján ez így szokás.
Festék is van jócskán, bőven,
Fut az ecset tekergően.
Tojáson a színes csíkok
Olyan, mint a fürge gyíkok.
Nyúlapó is megjön közbe,
Leül köztük ott a földre.
Nagy bajuszát simogatja,
Tojásokat válogatja.
Szebb az egyik, mint a másik,
Nincsen köztük mely hibázik.
Ügyes ez a három füles,
Nem lesz a tál sehol üres.
Jut is bőven minden házba,
Locsolóknak tarisznyába.
Kinek nem jut fusson ide,
Nyúlapó tesz a zsebibe.
|
 |
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|