Ízek és kalandok

                                                                                                                                                                                                                                            

Pár szóban az oldalról
 
Hátizsák
 
Mi újság?
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2010-03-18
 
okosságok

 

 
Időjárás

Magyarország időjárása

A részletekért klikk a képre.

 
Ajánlott oldalak

www.utikalauz.hu

www.virageso.gportal.hu

http://blogok.info

 
Kitekintés

Hellasz

"saját levében"

Margit2 honlapja

Gesztenye

Donna

Feje főz

Sissi lapja

Andi konyhája

Molnárka kertje

Édes otthonunk némi sóval

Mary konyhája

Tálaló

Réka naplója

Ami a mi konyhánkól kikerül

 

 

 

Bannerem

 
Ha it jársz néha etesd meg!

 

 
ajánló

 
Virágeső

Virágeső

Promote Your Page Too

 

 

 
widget

Legjobb receptes blogok

 
2012 december

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Advent Hofburgban

   

Advent a Hofburgban.
2012-ben is, mint az előző évben ismét Bécsben alapoztuk meg a karácsonyi hangulatot, csak most egy kicsit másként, más irodával, más időpontban. Karácsony előtt két nappal a Hofburg nevezetű programon vettünk részt. Csak ettől az irodától, csak ezen a napon 6 buszt indítottak különböző programokkal Bécsbe. Azt mondták jobb, hogy most megyünk, talán nem lesz már akkora tömeg, előző héten 17 busz vitte az utasokat Bécsbe. (Tehát van rá igény.) De nem is erről a részéről szeretnék írni, inkább egy izgalmas múzeumi felfedezőtúráról.


8 épületszárny, 19 udvar, 2600 helység alkotja a Habsburg-dinasztia egykori rezidenciáját. A Hofburg mintegy 600 éven keresztül volt a Habsburg birodalom székhelye, ma pedig, mintegy folytatva ezt az örökséget, az osztrák köztársasági elnök rezidenciája. Ma a komplexumban 5 000 ember él és dolgozik. Az épületegyüttes helyet ad a Spanyol Lovasiskola lipicai lovainak is és számos múzeumnak.
Egy 10,5 Eurós belépő jeggyel három felbecsülhetetlen értékű gyűjteményt látogatunk meg. Itt élt Ferenc József és az ő Sisije gyermekeikkel és az egész udvartartással. Itt képviselték a Habsburgok birodalmát, és irányították annak politikáját.
Először az uralkodók személyes és udvari ezüstkincseiben gyönyörködhetünk.

Az 1848-as forradalom után beiktatott ifjú Ferenc József császár számára az első új szerzemények egyikeként 1850/51-ben rendelték meg ezt az úgynevezett „újfrancia asztaldíszt“.
Az aranyozott bronzból készült asztaldekoráció gazdagsága és díszítése tekintetében messze felülmúlja a többi asztaldíszt.

A monumentális milánói asztaldíszt 1838-ban, Ferdinánd császár lombard-velencei királlyá koronázása alkalmából rendelték. 30 méteres hosszúságban állítható össze.

Nagyon érdekes volt számomra az Állami terítékhez tartozó művészileg megalkotott, úgynevezett „császári hajtogatással“ készült asztalkendő, amelynek minden üregébe egy-egy aprósüteményt helyeztek. Ezt a hajtogatást kizárólag az udvar asztalainál és csakis a császár jelenlétében szabadott használni. Szigorúan őrzött titokként kezelték, amit csak szóban és kizárólag bizonyos kiválasztott személyeknek lehetett továbbadni. Ezt a hajtogatást ma is csak a koronás fők és az államelnökök hivatalos látogatásakor szabad használni és csupán két olyan személy van, aki ismeri – és őrzi is! – a hajtogatás titkát.


Majd végigjártuk a Habsburg császárok díszes szobáit. Ebben a teremben voltak a miniszteri konferenciák, amelyeken mindig a császár elnökölt.  A háttérben lévő nyitott ajtón keresztül az úgynevezett császári gardróbszoba látható, amelyben Ferenc József idejében azok a szekrények és fiókos szekrények álltak, amelyekben a császár ruháit tartották. Ferenc József szinte kizárólag egyenruhát hordott.

Kedvenc királynénk emlékét őrzi a Sisi Múzeum, ahol Erzsébet személyes tárgyai, sporteszközei, ékszerei és lélegzetelállító ruhái által még közelebbről megismerkedhettünk a legendás uralkodónő életével.

Biztonsági üvegbúra alatt megtekinthető az a reszelő, amellyel a gyilkosságot 1898. szeptember 10-én Luigi Lucheni elkövette.

 

A Sisi múzeumban megrázó volt látni a meggyilkolt császárnő a fekete kócsagtoll kabátját, mellyel a genfi tónál történt merénylet után letakarták és a Hotel Beau Rivage-ba vitték. A kabát gallérját és elülső szegélyét kócsagtollak borítják és a selyembélésbe bele van szőve a császárnő teljes neve.
Összességében jó volt belepillantani a császári élet (és az uralkodás) mindennapjaiba. A csoportvezetőnk egy órányi kalauzolás után szabadjára engedett bennünket és a hátralévő időben belevetettük magunkat a vásári forgatagba. Az időnkből mindössze két egymáshoz közeli karácsonyi vásár meglátogatására tellett a Bécsben ez idő tájt megrendezett 21 vásárból. Így, csak egy lila és egy fehér bögrével szaporítottuk a gyűjteményünket. Az egyik a Maria-Theresien-Platzon lévő karácsonyi falu. A másik a Rathausplatz fénylő mesevilága kb. 150 standdal.

 


Haza indulás előtt még bejártuk a fénylő belvárost.

 

Tiszteletünket tettük a Stephansdomban.

 

Mézeskalács kosár

   

Az előző években már leírtam ezt az általam használt és jól bevált mézeskalács receptet, ami ebben az évben is előkerült csak most egy kicsit bonyolultabb formával próbálkoztam.(ígérem, jövőre szebb lesz!)

Mézeskalács
60 dkg finomliszt
20 dkg porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
mézeskalács-fűszer keverék, tetszés szerint
2 tojás
2 evőkanál puha margarin
20 dkg méz
A hozzávalókat jól kidolgozzuk, majd alufóliában 1 napig hűtőben pihentetjük.
Ezt a tésztát használhatod többféle mézes formákhoz.

Az interneten találkoztam ezzel a kis kosárral és kisebb nagyobb sikerrel, de én is kipróbáltam.
A nehézséget az okozta, hogy nem ragadtak össze a formák és lecsúsztak a tál oldaláról. A rosszabbik eset az volt, amikor a sütőben csúszott le.
A tapasztalat:
- összeillesztés előtt, ahol a két tészta összeér meg kell kenni a felületét vagy cukormázzal, vagy tojás fehérjével.
- A tálkához szánt tésztát egy kicsit vastagabbra kell nyújtani.
- Ne válasszunk hirtelen mélyülő tálat.

Mézespuszedli mustra!

   

 

Az idén 2 féle mézes puszedlit is kipróbáltam. Az első tésztája azért volt különleges mert nem kellet a hűtőbe tenni, azonnal lehetett kisütni.

Puszedli I.


Hozzávalók: 40-50 db-hoz

350 g finomliszt
100 g rétesliszt
100 g porcukor
1 púpos teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál kakaó
1/2 kávéskanál fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
csipetnyi őrölt gyömbér - elhagyható
pár csepp citromlé vagy narancslé - elhagyható
1 tojás + 1 sárgája
1 evőkanál tejföl
150 g méz
80 g vaj vagy zsír (margarin nem jó)

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket alaposan elkeverjük. A vajat meglágyítjuk, belekeverjük a lisztbe, elmorzsoljuk. A mézet felmelegítjük (kb. 50 fok), hozzákeverjük a lisztes keverékhez. Beleadjuk a tojást és a sárgáját, valamint a tejfölt, majd fakanállal alaposan elkeverjük-dagasztjuk. Hagyjuk hűlni 5-10 percig.

Lisztes kézzel főtt tojássárgája nagyságú golyókat formázunk, és a sütőlemezre tesszük szellősen, mert terülni fognak, kb. duplájára dagadnak.

8-10 perc alatt megsütjük. Egyenes felületre szedjük, és azon forrón ecsettel rákenjük a mázat. Hagyjuk kihűlni. Zárt fémdobozban, hűvös helyen tároljuk.

 

Máz:
1/2 tojásfehérjéhez villával hozzákeverjük a 60 g porcukorral. Nem szabad habosítani, csak oszlassuk el. Ez a mennyiség 2 fenti adag puszedlire elegendő.

Gyors és finom, de valahogy nem volt az igazi.  Talán azért mert a mézes tésztának mégiscsak szüksége van arra az egy éjszaka pihenésre a hűtőben.

 

Puszedli II.

A következő puszedli amit „Limara” oldalán olvastam nagyon jó lett, ráadásul ez a fajta tészta tölthető is pl: birsalmasajttal, aszalt szilvával vagy marcipánnal.
De itt egy jónak tűnő töltelék: (még nem próbáltam).
Amihez 15 dkg diót, 10 dkg cukrot, 5 dkg aszalt, apróra vágott sárgabarackot és 2 ek. sárgabaracklekvárt, egy-két ek. Barackpálinkát kel jól elkeverni. A golyók közepébe mélyedést készíteni, és ide tölteni a diós masszát, majd jól körbezárni.

Hozzávalók:
• 3 tojás sárgája
• 1 egész tojás
• 15 dkg porcukor
• 3 tk. mézeskalács fűszerkeverék
• 4 ek. tejföl
• 25 dkg méz
• 5 dkg zsír (vagy 8 dkg vaj)
• 60 dkg liszt
• 2 tk. szódabikarbóna
Máz:
• 1 tojás fehérje
• 10 dkg cukor


A mézet és a zsírt (vajat) összeolvasztom. Egy tálban alaposan elkeverem a tojássárgáját, az egész tojást, a porcukrot, a mézeskalács fűszert és a tejfölt. Ezután hozzáadom a mézet. A lisztet alaposan elkeverem a szódabikarbónával, majd ráöntöm a folyékony hozzávalókat és egy fakanállal jól elkeverem. A tálat egy fóliával lefedem és másnapig hűtőbe teszem.
Vizes kézzel teáskanálnyi darabokat veszek ki a masszából, golyót formázok belőle.  Sütőpapírral bélelt tepsire ültetem őket, egymástól kellő távolságra, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 9-10 perc alatt készre sütöm.
Míg sülnek a tojásfehérjét a cukorral kemény, fényes habbá verem.
A kisült puszedlik egyik felét még forrón a mázba mártom a másikat csoki mázzal kenem meg.

 

Mézeskalács házikó

   

 

A tészta hozzávalói:
15 dkg méz
7 dkg vaj
2 tojás
15 dkg porcukor
4 tk. mézeskalács fűszerkeverék
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
2 ek.víz  (a kakaósba mehet 4 is)
50 dkg finomliszt (ebből lehet 2 dkg kakaópor, ha barna tésztát szeretnék)


A mézet a vajjal összeolvasztom, hűlni hagyom. A tojásokat a porcukorral, fűszerrel, szódabikarbónával, vízzel összekeverem, beleöntöm a mézes vajat és a lisztet is. Összedolgozom, és a hűtőbe teszem egy éjszakára.
A hűtőben több napig is eláll. Bármilyen karácsonyi formázáshoz felhasználható.
Sütés előmelegített sütőben 180-200 fokon. 



 

Ez eddig a legjobb díszítő máz, amit kipróbáltam. „Moha” oldalán találtam. Több nap elteltével is ugyanúgy használható.
Én semmi különleges kinyomót nem használok, szimplán csak egy nylon zacskónak vágom ki a sarkát. Vagyis inkább szúrom, mert fontos, hogy a lyuk kicsi legyen, csak így lehet vele szépen írni.
Íróka hozzávalói:
• 1 tojásfehérje
• 20 dkg kristálycukor
• 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
• 1 teáskanál citromlé / ecet
• a színesekhez ételfesték
A kristálycukrot nagyon finom porrá őrölöm a kávédarálóval, beleteszem az étkezési keményítőt is, majd kis lyukú szűrőn átszitálom.
A robotgép habverőjével elkezdem keverni a tojásfehérjét, közben apránként adom hozzá a cukrot, és a citromlét is beleöntöm. A massza kifehéredik, megnő a térfogata. Nem lesz szükség az összes cukorra, csak annyit teszek bele, hogy sűrűn folyós állagú legyen.

Az Adventről és a Szeretetről

   


Miden évben azt hiszem, - ez a karácsony más lesz - több időm lesz a gyerekeimre, az együtt készülődésre.
És nem hogy több, de évről évre kevesebb.
Örülök ha csak a „fílenget” át tudom venni az ünnepek előtt, de akkor még hol marad a nagytakarítás a sütés-főzés, lakásdíszítés. Merő egy rohanás az egész. A munkahelyi jelenlét elvárt az év utolsó napjaiban. Jön az év végi hajrá, stresszelünk, hogy minden simán menjen az ünnepek alatt. Idegesít minket a karácsonyi felhajtás, ugyanakkor beállunk a sorba és a maradék idő elmegy az ajándékok utáni rohangálással. Az, aki azt mondja: saját kezűleg készítsd az ajándékot, mert megvenni olyan személytelen, - azt irigylem, mert bizonyára időmilliomos. Számomra már az is siker, ha mindenkin időben végig érek és be tudom szerezni a megfelelő ajándékot. Nem is csoda, ha ebben a nagy felhajtásban elfeledkezünk az ünnep lényegéről és sokszor még az adventi gyertyát is elfelejtjük meggyújtani.
Azt szeretném, hogy szóljon tényleg arról az advent és a karácsony, amiről valóban szól: szeretetről, családról, békességről.
Az Advent a karácsonyra való előkészület ideje, és nem csak gyakorlati szempontból. Azzal kellene kezdenünk, hogy egy kicsit magunkba nézünk, számot vetünk tetteinkkel, gondolatainkkal. Csend, elmélkedés. Második lépésként nem árt, ha gyakorlunk némi bűnbánatot, magunk felé. Békesség. Ha már úgy érzed, tiszta a lelked, könnyebben fog beleköltözni a Szeretet. Ez egyfajta lelki gyakorlat, ami után sokkal inkább tudunk nyugalomban és szeretettel készülődni a karácsonyra, kicsit kizárva a külvilágot.
Goethe szavaival:
“A boldogságot nem lehet ajándékba kapni. Egyetlen titka: adni, mindig csak adni, jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet, és sok-sok önzetlen, tiszta szeretetet.”

Csokis kókuszcsók

   

Kimaradt sok tojásfehérjém és próbáltam kezdeni vele valamit, ekkor akadtam erre a receptre.
Fellelkesülve a korábban készült habcsókjaimtól, amik az előző évekkel ellentétben, az idén megszáradtak. Pedig semmit sem tettem az érdekében, egyszerűen csak rácsuktam a sütőajtót miután elzártam. Ás lám, reggelre csodálatosan megszáradtak. Korábban vagy megbarnult, vagy ragadós maradt. Mivel most nem ezen volt a hangsúly, így, sikerült.


Csokis kókuszcsók.
• 3 tojásfehérje
• 12 dkg porcukor
• 1 cs vaníliás cukor
• 20 dkg kókuszreszelék
• 20 dkg étcsokoládé
• 1 narancs reszelt héja
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, miközben folyamatosan hozzászitáljuk a cukrot.
Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, és óvatosan összekeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kávéskanállal kis halmokat pakolunk, és előmelegített sütőben rózsaszínre sütjük. Nekem ez 160 fokon 20 perc volt.
Amíg kihűlnek a kókuszcsókok, a csokoládét vízfürdő felett megolvasztjuk, vagy házilag csoki mázat gyártunk (én emellett szavazok) belekeverjük a narancshéjat, majd belemártjuk egyenként a csókok alját, vagy csak rászórjuk a tetejére, és rácson megszárítjuk.
A narancshéjjal óvatosan, mert megkeserítheti a mázat.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Névnap

 

 
Hóravaló
 
Bácskai Napló
 
Bácskai receptek
 
Wass Albert gondolatai
 
Szendvicsek, előételek

Tojásos melegszendvics

 
Pillanatok a konyhámból

Brokkolis tészta

Canneloni újragondolva

Chilis bab

Cézár saláta

Dermedt saláta

Frutti di Mare spagetti

Gezemice

Gnocchi

Gyros

Illovai rakottas

Karfiolos-gombás tészta

Kínai mézes csirke pirított tésztával

Lasagne

Padlizsános tészta

Rakott zöldbab

Rakott padlizsán mennyei raguval

Rántásos gombóc

Rántott töltött kelkáposzta

Muszaka

Őzgerincben sült csirkemell

Tejszínes-gombás ravioli

Tejszínes, sajtos rakotttészta

Temesvári sertéstokány

Tócsni

Töltött cukkini

Töltött karalábé

Töltött zsemlevekni

Zakuszka

Zöldbabos tészta

Vadásznokedli

 

 

 
Levesek
 
Köretek
 
Édességek

Albert kekszes

Amerikai fánk

Andi túró tortája

Aranygaluska

Asztória szelet

Bajor kifli

Baklava

Banános kuglóf

Bejgli

Bogyós gyümi torta

Bögrés mézeskalács

Citromos szelet

Cukrozott narancshéj

Csiga torta

Csokis, gesztenyetorta

Csokis golyók

Csokis kókuszcsók

Csokis-vaníliás karika

Diócska

Éclair fánk

Fahéjas-csokis keksz

Farsangi fánk

Ferrarrossi

Fitoura

Focitorta

Francia mákos krémes

Gyors kókuszos

Habkönnyű citromos kuglóf

Húsvéti bárányka és nyuszi

Kakaós csiga

Kapros-túrós

Keksz tekercs

Kinder pingui szelet

Kókuszos

Kókuszos szelet

Kókuszos sütemény

Kürtöskalács

Mákos-citromos szelet

Mákos szelet

Meggyes-túrós pite

Mézeskalács és bonbon

Mini töltött fánk

Néger szelet

Panettone

Penészke

Pudingos csiga

Pudingos kalács

Puszidli I

Puszedli II

Reszelt, habos, almás sütemény

Répatorta

Ribizlis muffin

Szilvás Bakewell pite

Szilvás lepény másként

Szilvás pite

Szülinapi csokitorta

Szülinapi csokitorta II

Szülinapi csokitorta III

Sajtos puffancs

Sajtos roló

Sajtos tallér

Sós kockák

Tejfölös szelet

Tejszínes citromtorta

Tiramisu

Tökös-csokis Haloween kekszek

Töltött kifli

Túrófánk

Túró krokett

Túrós süti

Túrótorta

Vaníliás gyümölcs kosárka

Vargabéles

 

 

 
Kenyerek, lángosok

 

Az én házi kenyerem

Burgonyás lángos

Csirkés házi wrap

Házi kenyér

Kenyérlángos

Kombe

Lábasban sült cipó

Mozaikkenyér

Pizzagolyók

Sajtos hajtovány

Sonkás-sajtos tekercs

Vimpikifli

 
Italok

Karotin bomba

Bodzaszörp

Bailey's

Csoki likőr

 
üzenődoboz

 

 
Valutaváltó

 
Tartalom

Alicia Vikander - A legbiztosabb magyar forrásod az Oscar-díjas színésznõrõl! Képek, cikkek, hírek, minden egy helyen!    *****    -----Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!----    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG -A LEGINFORMÁLTABB ÉS LEGTARTALMASABB MAGYAR HONLAP AZ ÉNEKESNÕRÕL - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! Azaz... Hol a sapkája??? Ó jaj! Most mi lesz? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Ha te is szereted az Arrow sikersorozat elbûvölõ házaspárját látogass el az ország egyetlen Olicity rajongói oldalára!    *****    Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony    *****    VIDEOJÁTÉK HONLAP! Retro játékoktól, a legújabbakig! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! De hova lett a sapkája??? Ó jaj! Elmarad a Mikulás-nap??? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Legfrissebb videojátékok, fõleg Warcraft és FPS játék hírek! Blog, Airsoft, Tech! Kattints ide!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Hová bújnak a virágmanók, ha elered az õszi esõ? Nem találjátok ki? Nyuszi mama majd elárulja! Gyertek a Mesetárba!    *****    Nálam nincsenek AKCIÓK, minden elemzés BECSÜLET KASSZÁS, az oktatás pedig INGYENES! Keress oldalamon!    *****    Bavaria 42 2018ban is várunk szeretettel mindenkit egy felejthetetlen tengeri vitorlás túrára! Vitorlás tudás nem szükséges!! Bavaria 42    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints