Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
Advent Hofburgban |
|
|
Advent a Hofburgban.
2012-ben is, mint az előző évben ismét Bécsben alapoztuk meg a karácsonyi hangulatot, csak most egy kicsit másként, más irodával, más időpontban. Karácsony előtt két nappal a Hofburg nevezetű programon vettünk részt. Csak ettől az irodától, csak ezen a napon 6 buszt indítottak különböző programokkal Bécsbe. Azt mondták jobb, hogy most megyünk, talán nem lesz már akkora tömeg, előző héten 17 busz vitte az utasokat Bécsbe. (Tehát van rá igény.) De nem is erről a részéről szeretnék írni, inkább egy izgalmas múzeumi felfedezőtúráról.

8 épületszárny, 19 udvar, 2600 helység alkotja a Habsburg-dinasztia egykori rezidenciáját. A Hofburg mintegy 600 éven keresztül volt a Habsburg birodalom székhelye, ma pedig, mintegy folytatva ezt az örökséget, az osztrák köztársasági elnök rezidenciája. Ma a komplexumban 5 000 ember él és dolgozik. Az épületegyüttes helyet ad a Spanyol Lovasiskola lipicai lovainak is és számos múzeumnak.
Egy 10,5 Eurós belépő jeggyel három felbecsülhetetlen értékű gyűjteményt látogatunk meg. Itt élt Ferenc József és az ő Sisije gyermekeikkel és az egész udvartartással. Itt képviselték a Habsburgok birodalmát, és irányították annak politikáját.
Először az uralkodók személyes és udvari ezüstkincseiben gyönyörködhetünk.
Az 1848-as forradalom után beiktatott ifjú Ferenc József császár számára az első új szerzemények egyikeként 1850/51-ben rendelték meg ezt az úgynevezett „újfrancia asztaldíszt“.
Az aranyozott bronzból készült asztaldekoráció gazdagsága és díszítése tekintetében messze felülmúlja a többi asztaldíszt.

A monumentális milánói asztaldíszt 1838-ban, Ferdinánd császár lombard-velencei királlyá koronázása alkalmából rendelték. 30 méteres hosszúságban állítható össze.


Nagyon érdekes volt számomra az Állami terítékhez tartozó művészileg megalkotott, úgynevezett „császári hajtogatással“ készült asztalkendő, amelynek minden üregébe egy-egy aprósüteményt helyeztek. Ezt a hajtogatást kizárólag az udvar asztalainál és csakis a császár jelenlétében szabadott használni. Szigorúan őrzött titokként kezelték, amit csak szóban és kizárólag bizonyos kiválasztott személyeknek lehetett továbbadni. Ezt a hajtogatást ma is csak a koronás fők és az államelnökök hivatalos látogatásakor szabad használni és csupán két olyan személy van, aki ismeri – és őrzi is! – a hajtogatás titkát.

Majd végigjártuk a Habsburg császárok díszes szobáit. Ebben a teremben voltak a miniszteri konferenciák, amelyeken mindig a császár elnökölt. A háttérben lévő nyitott ajtón keresztül az úgynevezett császári gardróbszoba látható, amelyben Ferenc József idejében azok a szekrények és fiókos szekrények álltak, amelyekben a császár ruháit tartották. Ferenc József szinte kizárólag egyenruhát hordott.

Kedvenc királynénk emlékét őrzi a Sisi Múzeum, ahol Erzsébet személyes tárgyai, sporteszközei, ékszerei és lélegzetelállító ruhái által még közelebbről megismerkedhettünk a legendás uralkodónő életével.

Biztonsági üvegbúra alatt megtekinthető az a reszelő, amellyel a gyilkosságot 1898. szeptember 10-én Luigi Lucheni elkövette.
A Sisi múzeumban megrázó volt látni a meggyilkolt császárnő a fekete kócsagtoll kabátját, mellyel a genfi tónál történt merénylet után letakarták és a Hotel Beau Rivage-ba vitték. A kabát gallérját és elülső szegélyét kócsagtollak borítják és a selyembélésbe bele van szőve a császárnő teljes neve.
Összességében jó volt belepillantani a császári élet (és az uralkodás) mindennapjaiba. A csoportvezetőnk egy órányi kalauzolás után szabadjára engedett bennünket és a hátralévő időben belevetettük magunkat a vásári forgatagba. Az időnkből mindössze két egymáshoz közeli karácsonyi vásár meglátogatására tellett a Bécsben ez idő tájt megrendezett 21 vásárból. Így, csak egy lila és egy fehér bögrével szaporítottuk a gyűjteményünket. Az egyik a Maria-Theresien-Platzon lévő karácsonyi falu. A másik a Rathausplatz fénylő mesevilága kb. 150 standdal.

Haza indulás előtt még bejártuk a fénylő belvárost.



Tiszteletünket tettük a Stephansdomban.
|
 |
Mézeskalács kosár |
|
|
Az előző években már leírtam ezt az általam használt és jól bevált mézeskalács receptet, ami ebben az évben is előkerült csak most egy kicsit bonyolultabb formával próbálkoztam.(ígérem, jövőre szebb lesz!)

Mézeskalács
60 dkg finomliszt
20 dkg porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
mézeskalács-fűszer keverék, tetszés szerint
2 tojás
2 evőkanál puha margarin
20 dkg méz
A hozzávalókat jól kidolgozzuk, majd alufóliában 1 napig hűtőben pihentetjük.
Ezt a tésztát használhatod többféle mézes formákhoz.
Az interneten találkoztam ezzel a kis kosárral és kisebb nagyobb sikerrel, de én is kipróbáltam.
A nehézséget az okozta, hogy nem ragadtak össze a formák és lecsúsztak a tál oldaláról. A rosszabbik eset az volt, amikor a sütőben csúszott le.
A tapasztalat:
- összeillesztés előtt, ahol a két tészta összeér meg kell kenni a felületét vagy cukormázzal, vagy tojás fehérjével.
- A tálkához szánt tésztát egy kicsit vastagabbra kell nyújtani.
- Ne válasszunk hirtelen mélyülő tálat.

|
 |
Mézespuszedli mustra! |
|
|
Az idén 2 féle mézes puszedlit is kipróbáltam. Az első tésztája azért volt különleges mert nem kellet a hűtőbe tenni, azonnal lehetett kisütni.
Puszedli I.
Hozzávalók: 40-50 db-hoz
350 g finomliszt
100 g rétesliszt
100 g porcukor
1 púpos teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál kakaó
1/2 kávéskanál fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
csipetnyi őrölt gyömbér - elhagyható
pár csepp citromlé vagy narancslé - elhagyható
1 tojás + 1 sárgája
1 evőkanál tejföl
150 g méz
80 g vaj vagy zsír (margarin nem jó)
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket alaposan elkeverjük. A vajat meglágyítjuk, belekeverjük a lisztbe, elmorzsoljuk. A mézet felmelegítjük (kb. 50 fok), hozzákeverjük a lisztes keverékhez. Beleadjuk a tojást és a sárgáját, valamint a tejfölt, majd fakanállal alaposan elkeverjük-dagasztjuk. Hagyjuk hűlni 5-10 percig.

Lisztes kézzel főtt tojássárgája nagyságú golyókat formázunk, és a sütőlemezre tesszük szellősen, mert terülni fognak, kb. duplájára dagadnak.

8-10 perc alatt megsütjük. Egyenes felületre szedjük, és azon forrón ecsettel rákenjük a mázat. Hagyjuk kihűlni. Zárt fémdobozban, hűvös helyen tároljuk.
Máz:
1/2 tojásfehérjéhez villával hozzákeverjük a 60 g porcukorral. Nem szabad habosítani, csak oszlassuk el. Ez a mennyiség 2 fenti adag puszedlire elegendő.

Gyors és finom, de valahogy nem volt az igazi. Talán azért mert a mézes tésztának mégiscsak szüksége van arra az egy éjszaka pihenésre a hűtőben.
Puszedli II.
A következő puszedli amit „Limara” oldalán olvastam nagyon jó lett, ráadásul ez a fajta tészta tölthető is pl: birsalmasajttal, aszalt szilvával vagy marcipánnal.
De itt egy jónak tűnő töltelék: (még nem próbáltam).
Amihez 15 dkg diót, 10 dkg cukrot, 5 dkg aszalt, apróra vágott sárgabarackot és 2 ek. sárgabaracklekvárt, egy-két ek. Barackpálinkát kel jól elkeverni. A golyók közepébe mélyedést készíteni, és ide tölteni a diós masszát, majd jól körbezárni.
Hozzávalók:
• 3 tojás sárgája
• 1 egész tojás
• 15 dkg porcukor
• 3 tk. mézeskalács fűszerkeverék
• 4 ek. tejföl
• 25 dkg méz
• 5 dkg zsír (vagy 8 dkg vaj)
• 60 dkg liszt
• 2 tk. szódabikarbóna
Máz:
• 1 tojás fehérje
• 10 dkg cukor

A mézet és a zsírt (vajat) összeolvasztom. Egy tálban alaposan elkeverem a tojássárgáját, az egész tojást, a porcukrot, a mézeskalács fűszert és a tejfölt. Ezután hozzáadom a mézet. A lisztet alaposan elkeverem a szódabikarbónával, majd ráöntöm a folyékony hozzávalókat és egy fakanállal jól elkeverem. A tálat egy fóliával lefedem és másnapig hűtőbe teszem.
Vizes kézzel teáskanálnyi darabokat veszek ki a masszából, golyót formázok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire ültetem őket, egymástól kellő távolságra, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 9-10 perc alatt készre sütöm.
Míg sülnek a tojásfehérjét a cukorral kemény, fényes habbá verem.
A kisült puszedlik egyik felét még forrón a mázba mártom a másikat csoki mázzal kenem meg.

|
 |
Mézeskalács házikó |
|
|

A tészta hozzávalói:
15 dkg méz
7 dkg vaj
2 tojás
15 dkg porcukor
4 tk. mézeskalács fűszerkeverék
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
2 ek.víz (a kakaósba mehet 4 is)
50 dkg finomliszt (ebből lehet 2 dkg kakaópor, ha barna tésztát szeretnék)
A mézet a vajjal összeolvasztom, hűlni hagyom. A tojásokat a porcukorral, fűszerrel, szódabikarbónával, vízzel összekeverem, beleöntöm a mézes vajat és a lisztet is. Összedolgozom, és a hűtőbe teszem egy éjszakára.
A hűtőben több napig is eláll. Bármilyen karácsonyi formázáshoz felhasználható.
Sütés előmelegített sütőben 180-200 fokon.


Ez eddig a legjobb díszítő máz, amit kipróbáltam. „Moha” oldalán találtam. Több nap elteltével is ugyanúgy használható.
Én semmi különleges kinyomót nem használok, szimplán csak egy nylon zacskónak vágom ki a sarkát. Vagyis inkább szúrom, mert fontos, hogy a lyuk kicsi legyen, csak így lehet vele szépen írni.
Íróka hozzávalói:
• 1 tojásfehérje
• 20 dkg kristálycukor
• 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
• 1 teáskanál citromlé / ecet
• a színesekhez ételfesték
A kristálycukrot nagyon finom porrá őrölöm a kávédarálóval, beleteszem az étkezési keményítőt is, majd kis lyukú szűrőn átszitálom.
A robotgép habverőjével elkezdem keverni a tojásfehérjét, közben apránként adom hozzá a cukrot, és a citromlét is beleöntöm. A massza kifehéredik, megnő a térfogata. Nem lesz szükség az összes cukorra, csak annyit teszek bele, hogy sűrűn folyós állagú legyen.
|
 |
Az Adventről és a Szeretetről |
|
|
Miden évben azt hiszem, - ez a karácsony más lesz - több időm lesz a gyerekeimre, az együtt készülődésre.
És nem hogy több, de évről évre kevesebb.
Örülök ha csak a „fílenget” át tudom venni az ünnepek előtt, de akkor még hol marad a nagytakarítás a sütés-főzés, lakásdíszítés. Merő egy rohanás az egész. A munkahelyi jelenlét elvárt az év utolsó napjaiban. Jön az év végi hajrá, stresszelünk, hogy minden simán menjen az ünnepek alatt. Idegesít minket a karácsonyi felhajtás, ugyanakkor beállunk a sorba és a maradék idő elmegy az ajándékok utáni rohangálással. Az, aki azt mondja: saját kezűleg készítsd az ajándékot, mert megvenni olyan személytelen, - azt irigylem, mert bizonyára időmilliomos. Számomra már az is siker, ha mindenkin időben végig érek és be tudom szerezni a megfelelő ajándékot. Nem is csoda, ha ebben a nagy felhajtásban elfeledkezünk az ünnep lényegéről és sokszor még az adventi gyertyát is elfelejtjük meggyújtani.
Azt szeretném, hogy szóljon tényleg arról az advent és a karácsony, amiről valóban szól: szeretetről, családról, békességről.
Az Advent a karácsonyra való előkészület ideje, és nem csak gyakorlati szempontból. Azzal kellene kezdenünk, hogy egy kicsit magunkba nézünk, számot vetünk tetteinkkel, gondolatainkkal. Csend, elmélkedés. Második lépésként nem árt, ha gyakorlunk némi bűnbánatot, magunk felé. Békesség. Ha már úgy érzed, tiszta a lelked, könnyebben fog beleköltözni a Szeretet. Ez egyfajta lelki gyakorlat, ami után sokkal inkább tudunk nyugalomban és szeretettel készülődni a karácsonyra, kicsit kizárva a külvilágot.
Goethe szavaival:
“A boldogságot nem lehet ajándékba kapni. Egyetlen titka: adni, mindig csak adni, jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet, és sok-sok önzetlen, tiszta szeretetet.”

|
 |
Csokis kókuszcsók |
|
|
Kimaradt sok tojásfehérjém és próbáltam kezdeni vele valamit, ekkor akadtam erre a receptre.
Fellelkesülve a korábban készült habcsókjaimtól, amik az előző évekkel ellentétben, az idén megszáradtak. Pedig semmit sem tettem az érdekében, egyszerűen csak rácsuktam a sütőajtót miután elzártam. Ás lám, reggelre csodálatosan megszáradtak. Korábban vagy megbarnult, vagy ragadós maradt. Mivel most nem ezen volt a hangsúly, így, sikerült.

Csokis kókuszcsók.
• 3 tojásfehérje
• 12 dkg porcukor
• 1 cs vaníliás cukor
• 20 dkg kókuszreszelék
• 20 dkg étcsokoládé
• 1 narancs reszelt héja
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, miközben folyamatosan hozzászitáljuk a cukrot.
Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, és óvatosan összekeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kávéskanállal kis halmokat pakolunk, és előmelegített sütőben rózsaszínre sütjük. Nekem ez 160 fokon 20 perc volt.
Amíg kihűlnek a kókuszcsókok, a csokoládét vízfürdő felett megolvasztjuk, vagy házilag csoki mázat gyártunk (én emellett szavazok) belekeverjük a narancshéjat, majd belemártjuk egyenként a csókok alját, vagy csak rászórjuk a tetejére, és rácson megszárítjuk.
A narancshéjjal óvatosan, mert megkeserítheti a mázat.
|
 |
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|