Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
Tejszínes, csirkés paradicsomleves |
|
2016.06.29. 09:52 |
Ha már paradicsom, akkor jöhet, szerintem nincs olyan paradicsomleves, amit én ne szeretnék. Ezzel a recepttel pedig nem lehet mellényúlni. A fűszerezése, főként a bazsalikom kicsit olaszossá teszi.
Igazán ajánlom ezt a könnyű nyári levest mindenkinek.

Tejszínes, csirkés paradicsomleves
Hozzávalók:
200 g csirkemell filé
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 db sárgarépa (nyers, megpucolt)
1 db kápia paprika (piros)
150 g hámozott, darabolt paradicsom konzerv
150 g sűrített paradicsom
1 nagy teáskanál búzaliszt (BL55)
300 ml alaplé - zöldség
1 mokkáskanál kristálycukor
1 teáskanál bazsalikom
60 ml főzőtejszín (15-20%-os)
0.5 marék bazsalikomlevél - friss
só
bors - fekete (tört)
Elkészítés
A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és kevés olívaolajon egy serpenyőben, kb 4-5 perc alatt lepirítjuk.
A hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát pedig vékony karikákra és elkezdjük kevés olajon üvegesre pirítani, majd pár perc után hozzáadjuk a fokhagymát és az apróra vágott paprikát is, majd hozzáadjuk a lisztet és jól elkeverjük a zöldségekkel.
Hozzáadjuk a hámozott, darabos paradicsomkonzervet, a sűrített paradicsomot, cukrot, sózzuk, borsozzuk, kevés oregánót szórunk hozzá, majd felöntjük az alaplével és 10-15 percig főzzük a levest
Hozzáadjuk a csirkemellet és a tejszínt a leveshez, és épp csak egy pillanatra felforraljuk.
Friss bazsalikommal megszórva tálaljuk az elkészült paradicsomlevest.

|
 |
EPRES-TÚRÓS-HABOS SÜTI ANDI MÓDRA |
|
2016.06.23. 10:20 |
Lévén kellős közepében a szamóca szezonnak, egy jó kis szamócás süti érdekében, receptet kerestem a neten és „Epres-túros-habos süti” néven találtam is egyet.
Elkészítettem, vittem belőle a kollegáimnak. Az volt a reakció, hogy nagyon finom, de most próbáljam ki egy másik tésztával például piskótával. A süti alja linzertésztából készült és ez által keményebb is, viszont nem ázik át. Talán, még annyit változtatattam az eredeti recepten, hogy nem az eperszemekkel együtt sütöttem 30 percig, hanem a nélkül.
Az eredeti recept:
Hozzávalók:
A tésztához:
-
12 dkg cukor
-
25 dkg margarin
-
60 dkg liszt
-
1 tojás
-
1 citrom reszlet héja
-
2 dl tejföl
-
1 csomag sütőpor
A túrós krémhez:
-
5 tojás sárgája
-
50 dkg tehéntúró
-
12 dkg cukor
-
5 dkg mazsola (el is maradhat)
-
1 csomag vaníliás cukor
-
Valamint:
-
50 dkg eper (lehet fagyasztott is, csak ki kell olvasztani)
A habhoz:
-
5 tojásfehérje
-
10 dkg cukor

Elkészítés: A szobahőmérsékletű margarint összekeverjük a többi hozzávalóval. Ha szükséges, annyi lisztet adunk még hozzá, hogy elváljon az edény falától. Belenyomkodjuk egy közepes tepsibe, és 180 fokos előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.
A túrós töltelék hozzávalóit összedolgozzuk, az elősütött tésztán egyenletesen elosztjuk, majd az eperszemekkel kirakjuk. 30 percig sütjük.
A habhoz a tojásokat a cukorral felverjük, befedjük vele a süteményt, és még 5-6 percig sütjük. Kihűlés után vizes késsel felvágjuk.

Aki szereti a linzer tésztát így elkészítve kiváló.

Nem hagyott nyugodni a dolog, de amire nekiláttam már leért az eper, így málnával készítettem el az én változatomat.
EPRES-TÚRÓS-HABOS SÜTI ANDI MÓDRA
Hozzávalók a tésztához:
-
3 tojás
-
10 dkg cukor
-
10 dkg liszt
-
½ tk sütőpor
Az elkészítése nagyon egyszerű:
1. A tojásokat a cukorral krémmé keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a tojásos masszába forgatjuk.
2. A tésztát vajjal kikent formába öntjük. (A kisebb tepsit használtam nem a gázsütő méretűt.) 160 fokos sütőben kb.15 perc alatt megsütjük.
A túrós töltelék hozzávalóit összedolgozzuk, az elősütött tésztán egyenletesen elosztjuk, 15 percig ezzel is sütjük.
A túrós krémhez:
-
5 tojás sárgája
-
50 dkg tehéntúró
-
12 dkg cukor
-
5 dkg mazsola (el is maradhat)
-
1 csomag vaníliás cukor
-
50 dkg málna
Majd rárakjuk a málna szemeket és a tetejére kenjük az alábbi habot.
A habhoz:
-
5 tojásfehérje
-
10 dkg cukor
|
 |
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|