Következő 20 cikk | Előző 20 cikk |
Mini töltött fánkok |
|
2012.01.23. 22:34 |

A farsang időszaka ösztönzött eme töltött fánkok elkészítésére. Az óvodába bevállaltam, hogy a picik farsangi báljára fánkot fogok sütni. Így ez lett most főpróba.
Nem is gondoltam, hogy ennyire egyszerű csak a sütésére kell nagyon odafigyelni, mert ha korán kiveszem, vagy kinyitom a sütő ajtaját, akkor összeesik. Ebből az adagból nem lesz túl sok úgy, hogy lehet bátra dupla adaggal is kezdeni.
Mini töltött fánkok

Tészta :
12 dkg liszt
12 dkg margarin
1.2 dl víz
4 tojás
1 dkg kristálycukor, csipetnyi só
A vizet a margarinnal, sóval, cukorral lángon felforraljuk, majd állandó keverés közben hozzáadjuk a lisztet. Ezt addig keverjük, amíg össze nem áll és el nem válik az edény falától. A felfőzött masszához gépi habverővel, egyesével hozzáadjuk a tojásokat és simára keverjük. A fánk tésztának krémszerűnek kell lennie. Ha kemény a tészta, akkor tegyünk még bele 1 tojást. Nyomózsákból vagy akár vizes kézzel sütőpapírra halmozunk kis halmokat. Nagyon meg fognak nőni. Forró, 180 fokos sütőben megsütjük.
Vanília krém: 1 zacskó pudingport, fél liter tejjel a szokásos módon elkészítünk, hagyjuk kihűlni és 2 dl felvert habtejszínnel összekeverjük. (A pudinghoz lassan keverjük hozzá a tejszínt)
Amikor a fánkok kihűltek akkor a krémet nyomózsákba tesszük, a csövével lyukat szúrunk a tészta aljába és krémet nyomunk bele, megtöltjük a vanília krémmel.
|
 |
Lasagne |
|
2012.01.23. 20:27 |
Tejszínes-gombás lasagne
Nagyon kreatív hetemet élem, ismét recept nélkül saját fantáziámra bíztam az ebédet és így, egy nagyon finom lasagnet sikerült összehoznom.
Először is meggyúrtam a tésztát: 1 tojáshoz kb. 20 dkg lisztet, pici vízzel közepes kemény tésztává gyúrtam. Vékonyra kinyújtottam és téglalapokra daraboltam.
Egy fej vöröshagymát szalonna zsíron megdinszteltem és megpirítottam rajta 0,5 kg darált húst, majd hozzáadtam egy kis doboz gombát, sóztam, borsoztam. 1 csomag carbonara alapot 3 dl vízzel elkevertem, majd hozzáöntöttem és összeforraltam. 2dl főzőtejszínből, lisztből, kevés vajjal, 10 dkg reszelt sajtból, szerecsendióval besamelt készítettem.
Kivajaztam egy tűzálló tálat és a tészta lapokkal kezdtem lerétegezni a hozzávalókat. A legfelső tészta rétegre még egy kis besamelt kentem és megszórtam sajttal. Alufóliával lefedtem és 40 percig sütöttem.

|
 |
Gyors kókuszos |
|
2012.01.20. 17:09 |
Gyorsan elkészíthető, olcsó, finom sütemény.

Hozzávalók:
20dkg rétesliszt, 15dkg porcukor, 1db tojás, 2 pohár tejföl, 10dkg kókuszreszelék, 2cs van. cukor, 1cs.sütőpor, a tetejére 1 tábla ét csoki.
Az összes hozzávalót egy edénybe jól összekeverjük.
Közepes tepsit sütőpapírral kibélelünk, bele öntjük a masszát
Előmelegített sütőbe (180 fokra) tesszük és tűpróbáig sütjük.
Közben elkészítjük az olvasztott csokit. Gőz fölött kevergetve felolvasszuk az apróra tördelt csokit. Ha felolvadt teszünk bele egy picike étolajat és jól elkeverjük.
Ha langyosra hűlt a csoki, rákenjük a szintén kihűlt tészta tetejére.
Ha a csoki megdermedt a tetején, tetszés szerint lehet szeletelni. Megszórjuk kókuszreszelékkel a tetejét.
|
 |
Zöldbabos tészta "én" módra. |
|
2012.01.20. 15:05 |
Egyéb ötlet híján saját fantáziámra bíztam a tegnapi vacsorát és ez lett belőle:

Hozzávalók: 0.5 kg tészta (szerintem bármilyen jó), 0.5 kg darált hús, 1 cs zöldbab, kicsi füstölt szalonna, 2 dl tejszín, 1 pohár tejföl, sajt a tetejére, 1 fej vöröshagyma, kapor, só, pirospaprika, bors.
Szalonnazsírján megpirítottam a vöröshagymát, majd a darált húst, amit közben beízesítettem sóval, borssal, kicsi paprikával.
A zöldbabot kevés vízben sóval, ételízesítővel, kaporral, megfőztem. Hozzáöntöttem a tejszínt, majd összekevertem a raguval.
Egy tűzálló tál alját kivajaztam, beleterítettem a kifőtt tésztát, amire ráöntöttem a zöldbabos a ragut, majd a tejfölt, végül reszeltem rá sajtot és előmelegített sütőben 20 percig sütöttem, míg pirosodni nem kezdett a teteje.
Nagyon finom lett a végeredmény.
|
 |
Csokis gesztenye torta |
|
2012.01.17. 23:04 |
Egy kis visszaízlelés, mivel ezt a tortát karácsonykor sütöttem. „Kiskanál” oldalon találtam rá a receptre és gondoltam kipróbálom. Azt hiszem betalált. Az eredeti recept szerint 10 lapnak kellett volna kijönni, de nekem nagyobb volt a tortaformám, így csak 6 lapra volt elegendő a tésztám. De nem érem be ennyivel újra fogok próbálkozni, mert nagyon finom tortáról van szó.


Csokis gesztenyetorta
Hozzávalók:
• 60 dkg gesztenyepüré
• 20 dkg vaj
• 4 tojássárga
• 4 egész tojás
• 2 teáskanál sütőpor
a csokoládékrémhez:
• 6 tojás
• 30 dkg cukor
• 3 evőkanál kakaó
• 15 dkg étcsokoládé
• 30 dkg vaj
díszítéshez:
• kb. 10 dkg dió vagy mogyoró
• 10 dkg étcsokoládé
A gesztenyés lapokhoz a gesztenyepürét és a puha vajat habosra kavarjuk, majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat és az egész tojásokat is. Végül hozzákeverjük a sütőport is. Ebből a masszából 10 lapot sütünk. A massza tizedét sütőpapírral bélelt 26 cm átmérőjű, kerek sütőlemezre kenjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük, vagy amíg a tészta széle barnulni nem kezd.
A csokoládékrémhez az étcsokoládét feldaraboljuk, majd mikróban vagy gőz fölött felolvasztjuk. A tojásokat a cukorral fehéredésig kavarjuk, majd kézi habverőre váltunk és a tojást gőz fölé tesszük. Itt kb. 5 percig kevergetjük. A gőzről levéve a krémbe belekeverjük a kakaót és a felolvadt étcsokoládét, ezt alaposan elkeverjük. A krémet 3-4 óráig hűtjük, mialatt az egészen besűrűsödik. A csokis krémet mixerrel fellazítjuk, majd több részletben hozzákeverjük a lágy vajat.
A lapokat megtöltjük a krémmel és a torta oldalát is bevonjuk. A tortát minimum 2 órára hűtőbe rakjuk.
A csokoládét a vajjal felolvasztjuk, majd a lehűlt torta tetejére kenjük. A torta oldalát apróra vágott dióval díszítjük.
|
 |
Egyszerűen...vargabéles! |
|
2012.01.17. 22:17 |

Ahogyan én készítem:
Kifőzöm sós vízben a tésztát.
Összekeverek 0.5 kg túrót, 4 tojássárgáját, 20 dkg cukrot, citromhéját, mazsolát, óvatosan hozzákeverem a tojások felvert habját, majd hozzáadom a kifőtt tésztát.
Kivajazok egy tepsit, beleterítek 4 réteslapot úgy, hogy a közét megkenem vajjal vagy tejföllel. Ráterítem a tölteléket, majd a tetejére ismét 4 réteslapot teszek.
30 percig sütöm 170 fokon.
|
 |
A mi kakaós csigánk |
|
2012.01.17. 22:00 |
KAKÓS CSIGA

Azért a miénk, mert mi úgy szeretjük, hogy tocsog a csokiban és nem száraz, csak törölköző mellett ehető. Ritkán éri meg a következő napot.
1 dl tejbe 2 evőkanál cukrot teszünk és 5 dkg élesztőt felfuttatunk benne.
Összedolgozunk 60 dkg lisztet és 4 tojássárgáját a felfutatott tejjel. Picit sózzuk. Kiegészítjük annyi tejjel, hogy lágy tésztát kapjunk és meg kelesztjük. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
25 dkg vajat 10 dkg porcukorral és 5 evőkanál kakaóval kikeverünk és rákenjük a tésztára. Feltekerjük, és tetszőleges méretűekre szeleteljük. Alufóliázott tepsiben lapjával sűrűn egymás mellé rakjuk.
Előmelegített sütőbe toljuk. Amikor pirulni kezd, meglocsoljuk 3 dl tej 10 dkg cukor és 2 csomag vaníliás cukor keverékével.
Tovább sütjük.

|
 |
Tejszínes, sajtos, rakott tészta |
|
2012.01.16. 14:44 |

Hozzávalók:
fél kg száraz tészta
1 kisüveg szeletelt gomba
25-30 dk bármilyen sonka
csipet szerecsendió
2dl tejföl
10 dkg trappista sajt
pici tej
2 kanál liszt
2 dl tejszín
Elkészítés:
A száraz tésztát forró sós vízben megfőzöm a szokásos módon, leszűröm majd félre teszem.
A sonkát apróra darabolom, a gombát lecsöpögtetem a levéről. A gombát és a sonkát megpirítom egy pici olajon. Meg borsozom. Mikor már látom, hogy szépen összepirult bele teszem a tejszínt. Meg forralom egy picit, és egy kevés tejjel felöntöm, hogy folyékonyabb legyen. Majd a krémes állag eléréséhez pici tejben elkeverem a lisztet és a mártásra öntöm. Szerecsendiót reszelek rá összeforralom majd félreteszem.
Egy tűzálló tálat margarinnal kikenek, és bele teszem a kifőtt tészta felét majd a mártást, és a tészta másik felét. Tetejére tejfölt teszek, és sajtot szórok rá.
Beteszem a sütőbe, és 20-25 perc alatt pirosra sütöm.
|
 |
Az erdők könnye.. |
|
2012.01.11. 19:01 |

Fagyöngyök
Ha könny a gyöngy:
A fagyöngyök az erdő könnyei,
Parányi könnyek, mozdulatlanok,
Fák sudarára fagyott sóhajok,
Az erdő gyöngybefagyott bánata,
Élősködők, mint minden bánat,
Amely az élet üterére támad
És lassan, észrevétlen
Felszürcsöli vérét a büszke fáknak.
Reményik Sándor
|
 |
Igyunk az új évre! |
|
2012.01.05. 12:06 |

Hozzávalók:
-
3 dl konyak
-
4 dl tejszín
-
2 tubus sűrített tej (az egyik lehet csokis)
-
2 dl feketekávé
-
2 csomag vaníliás cukor
-
2 db Danette csokipuding
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, üvegbe töltjük, és jól összerázzuk. Hűtőben érleljük pár napig. Jégkockával kínáljuk.
Megjegyzés:
Vetekszik a boltival. Kb. 1 liter lesz belőle.
|
 |
Sikerekben, örömökben és szerencsében gazdag, békés, boldog új évet kívánok mindenkinek! |
|
2012.01.05. 10:16 |
BUÉK!!
UNICUMOS PULYKA
Azt hiszem, nem ezzel a recepttel kellene kezdenem az Újévet. :)
1. Vegyünk egy pulykát!
2. Egy pohár unicum.
3. Tegyük a pulykát a sütőbe!
4. Még két unicum.
5. Állítsuk a hőfokot 190 sütőre!
6. 3 unicum további.
7. Süssük a kapcsot be!
8. Most még tovum 4 univáb.
9. Pulykázzuk meg a zsírt!
10. Unicumot a másik palackot még.
11. Dugjunk pulykákat a homérumba!
12. Poharazzunk még egy unicumot az öntbe!
13. Süssük az unicumot még egy óráig!
13+1. “Gyöngyvirágos kék ibolya-a-a-a!…”
14. Pulykáljuk meg az puha unicumját!
15. Vegyük ki a pulyákot az unicumból!
16. “Édes anyám, sirhalmomra-a-a-a!…”
17. “Kiskút, kerekes kút…”
18. Szeletum a pulyák darabbal többe!
19. Pusztuljunk tásztátum
20. Palackoljunk még egy unicum vevétet!
21. “Nyílára uccásik a krocsmrasumity!…”
22. Allítsuk meg a teritumot és pulykoljunk még egy terítéket!
23. Leterít az unipulyák, és fogyjunk el!

Kányádi Sándor: Ballag már
Ballag már az esztendő,
vissza-visszanézve,
nyomában az öccse jő,
vígan fütyörészve.
Beéri az öreget
s válláról a terhet
legényesen leveszi,
pedig még csak gyermek.
Lépegetnek szótlanul
s mikor éjfél eljő,
férfiasan kezet fog
Múlttal a Jövendő.
Szilveszterkor mindenki elszívta az utolsó cigarettáját, megitta az utolsó italát és elmondta az utolsó káromkodását. Újévkor vallásos és mintaszerű közösséget alkotunk. Harminc nap múlva szélnek eresztjük fogadalmainkat, és gyorsabban visszatalálunk hibáinkhoz, mint valaha.
Mark Twain
Én kértem erőt és kaptam nehézségeket, amelyek erőssé tesznek, kértem bölcsességet és kaptam problémákat, hogy megoldjam őket, kértem jómódot és kaptam agyat és izmot, hogy dolgozzak, kértem bátorságot és kaptam akadályokat, hogy legyőzzem azokat, kértem szerelmet, és kaptam bajban lévő embereket, hogy segítsek, kértem jóindulatot, és kaptam lehetőséget.
Semmit sem kaptam meg amit akartam ……... de mindent megkaptam amire szükségem volt.
|
 |
Következő 20 cikk | Előző 20 cikk |
|