Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
Hercegnő burgonya |
|
2015.12.09. 14:47 |
Mindig akkor készül ha valami igazán előkelőt szeretnék a főétel mellé köretnek.

Hozzávalók:
-
500 g burgonya
-
5 dkg vaj
-
2 db tojássárgája
-
1 kávéskanál só
-
szerecsendió ízlés szerint (frissen reszelt)
Elkészítése:
A meghámozott burgonyát felkockázzuk és bő vízben puhára főzzük.
Leszűrjük és hozzákeverjük a vajat.
Hűlni hagyjuk. Amikor langyos vagy csaknem teljesen kihűlt, hozzádolgozzuk a tojás sárgákat. Sóval és szerecsendióval ízesítjük.
Nyomózsákba téve csinos kis kupacokat gyártunk egy sütőpapírral, bélelt tepsire.
220 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt aranyszínűre sütjük. (Akkor jó, mikor kívülről ropog, belülről viszont puha)
|
Vadásznokedli |
|
2015.11.01. 20:08 |
Első olvasásra olyan snassznak gondoltam ezt a receptet - mitől lehet jó, ha alig kell hozzá valami. És a végén mégis egy ízletes őszi hangulatú vacsora kerekedett belőle.
Ennek a receptnek mindig ott kell lennie kéznél, hogy bármikor csak elő tudd kapni és már meg is van a finom vacsora. Egyszerű, gyors és főként olcsó. Durván ezer forintból jól lakik 4 fő. És nem utolsó sorban nagyon laktató.
Vadásznokedli

Hozzávalók / 4 adag
350 g finomliszt
3 db tojás só ízlés szerint
200 ml víz
30 g sertészsír
200 g bacon (vagy húsosabb szalonna)
200 g sajt (erőteljesebb ízű, érettebb keménysajt)
2 közepes fej vöröshagyma
fekete bors ízlés szerint
só ízlés szerint


Egy nagyobb fazékban vizet teszünk fel forrni, és megsózzuk.
A nokedli tésztáját a lisztből, tojásokból, csipetnyi sóval és a vízzel összeállítjuk.
A forrásban lévő vízbe beleszaggatjuk, megfőzzük, és leszűrjük a nokedlit.
Közben a zsírban üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a vékony csíkokra felvágott bacont, és azt nem túl szárazra megsütjük.
Beletesszük az alaposan lecsepegtetett nokedlit, jól átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk.
Legvégül hozzáadjuk az apró kockákra vágott sajtot, többször megforgatva belekeverjük, és hagyjuk, míg elolvad benne.
Azonnal tálaljuk, de előtte megszórjuk frissen vágott snidlinggel.
|
Bakewell-pite |
|
2015.09.23. 20:29 |
Sütni szerettem volna valamit, ami szilvás. Érik a szilva gondoltam, most egy szilvás pite pont megfelelő lesz.
Felütöttem a kedvenc süteményes könyvem. Három férfi és egy nő – már, mint a szerzők. Meg sosem csalódtam a könyvben, mint ahogy most sem. A szilvás Bakewell-pite elkészítése mellett döntöttem és rohantam a kertbe szilvát szedni. Nagy meglepetésemre már az összes termés a fa alatt volt, de ez nem vette el a nagy lendületemet a pitesütéstől.
Bakewell egy angol kisváros ezért gondoltam, hogy egy angolt teasüteménnyel állunk szemben.
A városka másik híressége a Bakewell puding. Több Bakewell Pudding Shop is nyílt a városban.

Szilvás Bakewell-pite recept
A tésztához
17 dkg finomliszt
4 dkg porcukor
9 dkg vaj
1 db tojássárgája
0.5 citromból nyert citromlé
A töltelékhez
45 dkg szilva
17 dkg cukor
12 dkg vaj
2 db tojás (felvert)
10 dkg mandulapehely
Elkészítés
Szitáljuk egy tálba a lisztet és a porcukrot. Adjuk hozzá a vajat, s morzsoljuk össze a kezünkkel. Adjuk hozzá a tojássárgáját, valamint a citromlevet, hogy tésztát kapjunk. Fedjük le és tegyük fél órára a hűtőbe.
Vajazzunk, lisztezzünk ki egy alacsony tortaformát, majd simítsuk bele a tésztát és alacsony hőfokon 10 perc alatt süssük elő, míg a tészta aranybarna nem lesz.
A szilvát daraboljuk fel apró kockákra és 5,5 dkg cukorral főzzük egy lábasban 10 percig. Hagyjuk hűlni, majd csöpögtessük le és terítsük a tésztaformára. A szirupra már nincs szükségünk.
Keverjük ki a vajat és a maradék cukrot, amíg könnyű és habos lesz. Egyenként keverjük hozzá a felvert tojásokat és keverjük hozzá a mandulát. Simítsuk el a tölteléket a szilvákon, majd addig süssük, ameddig a töltelék megszilárdul.
Sütési hőfok: 180°C
Betesszük a sütőbe és 180 fokon sütjük és amikor „baked well” azaz megsült jól !! Akkor kihűtjük és szeleteljük.


|
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|