Ízek és kalandok

                                                                                                                                                                                                                                           

Pár szóban az oldalról
 
Hátizsák
 
Mi újság?
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2010-03-18
 
okosságok

 

 
Időjárás

Magyarország időjárása

A részletekért klikk a képre.

 
Ajánlott oldalak

www.utikalauz.hu

www.virageso.gportal.hu

http://blogok.info

 
Kitekintés

Hellasz

"saját levében"

Margit2 honlapja

Gesztenye

Donna

Feje főz

Sissi lapja

Andi konyhája

Molnárka kertje

Édes otthonunk némi sóval

Mary konyhája

Tálaló

Réka naplója

Ami a mi konyhánkól kikerül

 

 

 

Bannerem

 
Ha it jársz néha etesd meg!

 

 
ajánló

 
Virágeső

Virágeső

Promote Your Page Too

 

 

 
widget

Legjobb receptes blogok

 
2012. július

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

KEMENCE

  2012.07.17. 10:39

Mikor elkezdtük építtetni a kemencénket, már tudtam, hogy tapasztalataimat mindenképpen szeretném megosztani másokkal. Nem annyira az építést, mint a használatát illetőleg.
Régóta dédelgetett álmom volt egy kemence már a helyét is megálmodtam csak nem adatott meg hozzá a megfelelő mester. Azért, mert vagy nagyon sokat kértek a kemence építésért, vagy egyszerűen nem ért oda az illető.
De miután megtaláltuk a mi emberünket sokat tanakodtunk, elkészült a vizuális terv is. Igaz kicsit a mesterre is bíztuk a dolgot , így miután a kemence alapját kiraktuk a talajra, megbeszéltük a részleteket majd magára hagytuk, azt tudni kell, hogy a mi szakink az olyan, hogy határozottan ragaszkodik a saját elképzeléséhez és őt a józan paraszti esze vezérli, ezért mikor reggel felébredtünk a kemence alapja már készen volt és jócskán megnőtt a megbeszélthez képest.
Az egész az aljától a tetejéig égetett kemény „NGY” téglából készült, ezzel sikerült fölhasználni a természet és a nagymamáim hagyatékát is mert ezeknek a tégláknak a nagy részén járt a déd mamám de lehet hogy még az ük mamám is.
Mindez tavaly ősszel történt, aztán bejöttek a hidegek és a kemencénél még volt némi hiányosság, amit az idén, nyár elején fejeztünk be.


A régmúlt néhány értékes pillanatát varázsoltuk a kertünkbe ezzel a mi kemencénkkel, mert úgy érzem, a kemencébe sütés-főzés olyan mintha kicsit visszamennék az időben, csak sajnos, aki engem nagyon sok hasznos és praktikus tanáccsal elláthatna a kemence használatával illetően, már nincs köztünk.
Már égtem a vágytól, hogy kipróbálhassam.
A párom előkészítette a terepet, rőzsével és egyéb aprófával felfűtötte a kemencét úgy jó 1.5 óra alatt kb. 200 fokra.


Szeretném megmutatni, hogy sikerült az első próbálkozás.(Vagyis a második, elsőről inkább nem mesélek, sőt képet sem mutatok.)
Egy begyújtással mindjárt mindent ki akartam próbálni, így készült kenyér, pizza, és még cserépedényben főt csülkösbab is.


Nagyon szépre és finomra sült meg kenyerem.
A kenyértészta összeállításával egyidőben gyújtottuk be a kemencét
„Bevetés előtt a kenyér tetejét meg kell kenni vízzel, s kisülés után meg kell „mosdatni" a kenyeret, ettől lesz szép fényes a kérge." - így hallottam öregektől.

 

 


A cserépedényünk ennél az első próbálkozásnál be is fejezte a pályafutását, rengeteg repedés keletkezett rajta, még egyszer már nem merném használni.


De az is lehet, hogy mi nem értünk hozzá és nem tudtuk kellőképpen beavatni.
Más szerepe is volt a kemencének a régi időkben, összehozta az embereket, köré ültek és esténként beszélgettek, megbeszélték az aznapi dolgokat. A kemencék eltűnésével minden megváltozott, a kályhák, radiátorok mellé ma már nem ül senki, hogy megbeszélje a világ dolgait. Igény ma is van a kemence használatára, de mivel ma másképpen éljük az életünket még falun is, ezért ehhez igazítjuk a kemencénk építését is.

Tökölünk

  2012.07.11. 18:33

Sőt, cukkinizünk! Töltjük, rántjuk, kereket, hosszukást, mert hogy van a kertben mindkettő.

 

Töltött cukkíni.

Így készül:
Zsenge cukkinit miután megmostam hosszában kétfelé vágom, majd a belét kikaparom egy kicsit megsózóm.
A hagymát zsíron megfonnyasztom, majd megpirítom rajta a darált húst, ízesítem sóval, borssal, egy kicsi paprikával. Ezután hozzá keverem a cukkini belét, valamennyi rizst és visszatöltöm a cukkínibe.
Készítek egy besameles sajtmártást, teszek bele jó sok friss kaprot és ráöntöm a töltött tökre.
Lefedem alufóliával és beteszem egy fél órára a sütőbe, majd leveszem az alufóliát és megpirítom a tetejét.

Besameles sajtmártás: Vajon a lisztet megpirítom, felöntöm tejjel, meg sózom, borsozom, ízesítem szerecsendióval és hozzáteszem a reszelt sajtot és az aprított kaprot.

Nagyon finomra sikerült. Nem kellett bajlódni a maradékkal.

 

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Névnap

 

 
Hóravaló
 
Bácskai Napló
 
Bácskai receptek
 
Wass Albert gondolatai
 
Szendvicsek, előételek

Tojásos melegszendvics

 
Pillanatok a konyhámból

Brokkolis tészta

Canneloni újragondolva

Chilis bab

Cézár saláta

Dermedt saláta

Frutti di Mare spagetti

Gezemice

Gnocchi

Gyros

Illovai rakottas

Karfiolos-gombás tészta

Ketchup házi

Kínai mézes csirke pirított tésztával

Lasagne

Padlizsános tészta

Rakott zöldbab

Rakott padlizsán mennyei raguval

Rántásos gombóc

Rántott töltött kelkáposzta

Muszaka

Őzgerincben sült csirkemell

Tejszínes-gombás ravioli

Tejszínes, sajtos rakotttészta

Temesvári sertéstokány

Tócsni

Töltött cukkini

Töltött karalábé

Töltött zsemlevekni

Zakuszka

Zöldbabos tészta

Vadásznokedli

 

 

 
Levesek
 
Köretek
 
Édességek

Albert kekszes

Amerikai fánk

Ananászos répatorta

Andi túró tortája

Aranygaluska

Asztória szelet

Bajor kifli

Baklava

Banános kuglóf

Bejgli

Bogyós gyümi torta

Bögrés mézeskalács

Churros

Citromos szelet

Cukrozott narancshéj

Csiga torta

Csokis, gesztenyetorta

Csokis golyók

Csokis kókuszcsók

Csokis-vaníliás karika

Diócska

Éclair fánk

Fahéjas-csokis keksz

Farsangi fánk

Ferrarrossi

Fitoura

Focitorta

Francia mákos krémes

Gyors kókuszos

Habkönnyű citromos kuglóf

Húsvéti bárányka és nyuszi

Kakaós csiga

Kapros-túrós

Keksz tekercs

Kinder pingui szelet

Kókuszos

Kókuszos szelet

Kókuszos sütemény

Kürtöskalács

Mákos-citromos szelet

Mákos szelet

Meggyes-túrós pite

Mézeskalács és bonbon

Mini töltött fánk

Néger szelet

Panettone

Penészke

Pogácsa krémsajttal

Pudingos csiga

Pudingos kalács

Puszidli I

Puszedli II

Reszelt, habos, almás sütemény

Ribizlis muffin

Szilvás Bakewell pite

Szilvás lepény másként

Szilvás pite

Szülinapi csokitorta

Szülinapi csokitorta II

Szülinapi csokitorta III

Sajtos puffancs

Sajtos roló

Sajtos tallér

Sós kockák

Tejfölös szelet

Tejszínes citromtorta

Tiramisu

Tökös-csokis Haloween kekszek

Töltött kifli

Túrófánk

Túró krokett

Túrós süti

Túrótorta

Vaníliás gyümölcs kosárka

Vargabéles

 

 

 
Kenyerek, lángosok

 

Az én házi kenyerem

Burgonyás lángos

Csirkés házi wrap

Fehérkenyér

Házi kenyér

Kenyérlángos

Kombe

Lábasban sült cipó

Mozaikkenyér

Pizzagolyók

Sajtos hajtovány

Sonkás-sajtos tekercs

Tökéletes fehérkenyér

Vimpikifli

 
Italok

Karotin bomba

Bodzaszörp

Bailey's

Csoki likőr

 
üzenődoboz

 

 
Valutaváltó

 
 

Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!