Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
KEMENCE |
|
2012.07.17. 10:39 |
Mikor elkezdtük építtetni a kemencénket, már tudtam, hogy tapasztalataimat mindenképpen szeretném megosztani másokkal. Nem annyira az építést, mint a használatát illetőleg.
Régóta dédelgetett álmom volt egy kemence már a helyét is megálmodtam csak nem adatott meg hozzá a megfelelő mester. Azért, mert vagy nagyon sokat kértek a kemence építésért, vagy egyszerűen nem ért oda az illető.
De miután megtaláltuk a mi emberünket sokat tanakodtunk, elkészült a vizuális terv is. Igaz kicsit a mesterre is bíztuk a dolgot , így miután a kemence alapját kiraktuk a talajra, megbeszéltük a részleteket majd magára hagytuk, azt tudni kell, hogy a mi szakink az olyan, hogy határozottan ragaszkodik a saját elképzeléséhez és őt a józan paraszti esze vezérli, ezért mikor reggel felébredtünk a kemence alapja már készen volt és jócskán megnőtt a megbeszélthez képest.
Az egész az aljától a tetejéig égetett kemény „NGY” téglából készült, ezzel sikerült fölhasználni a természet és a nagymamáim hagyatékát is mert ezeknek a tégláknak a nagy részén járt a déd mamám de lehet hogy még az ük mamám is.
Mindez tavaly ősszel történt, aztán bejöttek a hidegek és a kemencénél még volt némi hiányosság, amit az idén, nyár elején fejeztünk be.

A régmúlt néhány értékes pillanatát varázsoltuk a kertünkbe ezzel a mi kemencénkkel, mert úgy érzem, a kemencébe sütés-főzés olyan mintha kicsit visszamennék az időben, csak sajnos, aki engem nagyon sok hasznos és praktikus tanáccsal elláthatna a kemence használatával illetően, már nincs köztünk.
Már égtem a vágytól, hogy kipróbálhassam.
A párom előkészítette a terepet, rőzsével és egyéb aprófával felfűtötte a kemencét úgy jó 1.5 óra alatt kb. 200 fokra.

Szeretném megmutatni, hogy sikerült az első próbálkozás.(Vagyis a második, elsőről inkább nem mesélek, sőt képet sem mutatok.)
Egy begyújtással mindjárt mindent ki akartam próbálni, így készült kenyér, pizza, és még cserépedényben főt csülkösbab is.

Nagyon szépre és finomra sült meg kenyerem.
A kenyértészta összeállításával egyidőben gyújtottuk be a kemencét
„Bevetés előtt a kenyér tetejét meg kell kenni vízzel, s kisülés után meg kell „mosdatni" a kenyeret, ettől lesz szép fényes a kérge." - így hallottam öregektől.



A cserépedényünk ennél az első próbálkozásnál be is fejezte a pályafutását, rengeteg repedés keletkezett rajta, még egyszer már nem merném használni.

De az is lehet, hogy mi nem értünk hozzá és nem tudtuk kellőképpen beavatni.
Más szerepe is volt a kemencének a régi időkben, összehozta az embereket, köré ültek és esténként beszélgettek, megbeszélték az aznapi dolgokat. A kemencék eltűnésével minden megváltozott, a kályhák, radiátorok mellé ma már nem ül senki, hogy megbeszélje a világ dolgait. Igény ma is van a kemence használatára, de mivel ma másképpen éljük az életünket még falun is, ezért ehhez igazítjuk a kemencénk építését is.
|
Tökölünk |
|
2012.07.11. 18:33 |
Sőt, cukkinizünk! Töltjük, rántjuk, kereket, hosszukást, mert hogy van a kertben mindkettő.

Töltött cukkíni.
Így készül:
Zsenge cukkinit miután megmostam hosszában kétfelé vágom, majd a belét kikaparom egy kicsit megsózóm.
A hagymát zsíron megfonnyasztom, majd megpirítom rajta a darált húst, ízesítem sóval, borssal, egy kicsi paprikával. Ezután hozzá keverem a cukkini belét, valamennyi rizst és visszatöltöm a cukkínibe.
Készítek egy besameles sajtmártást, teszek bele jó sok friss kaprot és ráöntöm a töltött tökre.
Lefedem alufóliával és beteszem egy fél órára a sütőbe, majd leveszem az alufóliát és megpirítom a tetejét.
Besameles sajtmártás: Vajon a lisztet megpirítom, felöntöm tejjel, meg sózom, borsozom, ízesítem szerecsendióval és hozzáteszem a reszelt sajtot és az aprított kaprot.
Nagyon finomra sikerült. Nem kellett bajlódni a maradékkal.

|
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|