Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
Bejgli |
|
2015.12.28. 14:01 |
Karácsonyi bejgli

Úgy vagyok én ezzel a bejglivel karácsonykor, hogy tradicionális meg minden, de igazából a sok karácsonyi menü és sütemény mellé már egyáltalán nem hiányzik.
Azért elkészítettem az ide bejglit az alábbi recept alapján és sok dicséretet kapott.
Először a tölteléket készítem el, mert a töltéskor teljesen hidegnek kell lennie. A tejet a cukorral felforralom, majd belekeverem a többi alapanyagot. Teljesen száraz, hideg, gyúrható masszát kell, hogy kapjak, ezen is sok múlik. Ha ugyanis a töltelék túl lágy, túl cukros vagy meleg, a bejgli kirepedhet.
A tésztához először elmorzsolom a vajat a liszttel, a sóval és a porcukorral. Mint, mikor omlós tésztát készítek: addig morzsolom, míg az összes nagy vajdarab el nem tűnik. Ezután adom hozzá a felfutatott élesztőt, és a többi hozzávalót.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
25 dkg vaj
6 dkg porcukor
3 db tojás sárgája
1 egész tojás
2 dkg friss élesztő
csipet só
½ dl tej
Ez a mennyiség 1-1 rúd 38 cm-es bejglihez elegendő.
Egy éjszakára hűvös helyre tettem a tésztát.
Elfeleztem, kinyújtottam és rákentem a töltelékeket. Tettem közé sütőpapírt, hogy ne érjenek össze a rudak. Kb. fél órát még kelesztettem mielőtt betettem a sütőbe.


A tésztát sütés előtt alaposan szurkáljuk meg, hogy a sütés közben keletkező felesleges gőznek legyen hol távoznia.( Nos, én ezt elfelejtettem) Ha ezt a mozzanatot kihagyjuk, a bejglink biztosan kireped. (Ki is repedt) A bejglit nem szabad túl forró sütőben sütni, idő kell, amíg a belső tartalom is kellően átsül kb. 45 perc 160-170 fokon.
DIÓS TÖLTELÉK
Hozzávalók:
20 dkg finomra darált dió
15 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 db alma reszelve
1-2 evőkanál méz
1 dl tej
1 cs. gesztenye massza
MÁKOS TÖLTELÉK
Hozzávalók:
20 dkg finomra darált mák
15 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
1 db alma reszelve
2 evőkanál baracklekvár
2 evőkanál méz
1 dl tej

|
 |
Mézeskalács jelenség! |
|
2015.12.23. 22:34 |
Mézeskalács jelenség!


Ezt a receptet egy az egyben átvettem a Rupáner-konyha oldaláról és azt hiszem, tovább már nem kell keresnem az igazit.
A legjobb mézeskalács recept. Könnyű vele formázni és puha.
A sütési idő 6-8 perc
Bögrés mézeskalács – rögtön puha, rögtön süthető!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre
Hozzávalók:
– 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
– másfél bögre porcukor (30 dkg)
– 3 teáskanál szódabikarbóna
– 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fel arányban)
– 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint is használtam már hozzá, azzal is puha maradt)
– 1 bögre méz (2,5 dl)
– 3 tojás
1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. egy centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan tíz percig sütjük őket. Tíz perc, semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább még a tíz perc előtt vegyük ki próbára, még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, egy-lét perc, és megszilárdul.



Kezdődhet a karácsony! Hízzatok velünk az ünnepek alatt!
|
 |
Tárkonyos raguleves krumpligombóccal |
|
2015.12.23. 20:59 |

Van, amikor szeretnék valami különleges ízvilágú levest főzni a már meg szokott krumpli, borsó stb. helyett. Ilyenkor keresgélek a neten és így akadtam – Citromhab - oldalán a tárkonyos ragulevesre krumpligombóccal. Nagyon tartalmas és finom leves.
Hozzávalók 4 literhez
600-700 g sertés-, szárnyas- vagy bárányhús ( itt sertés lapocka )
2 szál petrezselyem
2 szál sárgarépa
1 fej vöröshagyma
3-4 evőkanál tejföl
pirospaprika
só, bors, tárkony
A krumpligombóchoz
1 nagyobb krumpli
2-3 evőkanál liszt
1 tojás
szerecsendió
só
petrezselyemlevél
A hagymát apróra, a húst kockákra vágjuk. A zöldséget és a petrezselymet megtisztítjuk, felkarikázzuk.
A hagymát kevés olajon aranysárgára pirítjuk, pirospaprikát szórunk rá, rádobjuk a húst.
Felengedjük vízzel. Beletesszük a zöldségeket is és sózzuk.
A gombóchoz megfőzzük a krumplit, összetörjük. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, sót, szerecsendiót és az apróra vágott petrezselyem levelet.
Kanállal alaposan összedolgozzuk.
Ha a hús teljesen puha, vizes kézzel gombócokat formázunk, és óvatosan a levesbe eresztjük őket.
Ha feljönnek a leves felszínére, már meg is főttek.
Egy merőkanálnyi levesben elkeverjük a tejfölt és a leveshez adjuk.
Ha még kell, sózzuk. A borsot és a tárkonyt csak a főzés végén adjuk hozzá, hogy ne veszítsék el az illatukat.
|
 |
Csirkés wrap |
|
2015.12.23. 20:33 |
Csirkés házi wrap
December elején egy kis nyári ízeket varázsoltunk a konyhában.
Mivel nem volt otthon csirke mell, ledaraboltam három nagy csirkecombról a húst felkockáztam és bepácoltam. Mivel a hirtelen ötlettől vezérelt megoldások néha a legjobbak, ez bevált és gazdaságosabb is mint a csirkemell.
A tortilla lapokat nem készen vettem, hanem az alábbi recept alapján készítettem:
45 dkg liszt
8,5 dkg margarin
1 ek. só
2 dl víz
Összegyúrom, majd 4 korongot nyújtok belőle.

A bajom csak annyi ezzel a házilag készített tortillával, hogy nem tudom olyan puhára, hajlékonyra készíteni, mint a bolti. De majd idővel alakítok rajta.
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg hús most csirkecomb darabok
1 csokor újhagyma vagy egy fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
só, bors
olaj, vaj
tejföl + majonéz
petrezselyem
néhány levél fejes saláta
reszelt sajt
szeletelt zöldségek
tortilla lapok
A megmosott húst vékony csíkokra vágjuk. Grill fűszerben bepácoljuk. Grill fűszerkeverékkel jól összedolgozott olívaolajban negyed órát állni hagyjuk, majd egy teflon serpenyőben megsütjük. Sózzuk-borsozzuk, gyakran átkeverve 15-20 perc alatt készre sütjük.
A tortilla lapokat serpenyőben fél perc alatt megsütöm. A tortilla lapot tölcsérszerűen feltekerjük, a szűkebb végénél az alját behajtjuk, majd belehalmozzuk előbb a zöldséget, rá a húst, végül a mártással meglocsoljuk és tálaljuk.


|
 |
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|