Ízek és kalandok

                                                                                                                                                                                                                                           

Pár szóban az oldalról
 
Hátizsák
 
Mi újság?
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2010-03-18
 
okosságok

 

 
Időjárás

Magyarország időjárása

A részletekért klikk a képre.

 
Ajánlott oldalak

www.utikalauz.hu

www.virageso.gportal.hu

http://blogok.info

 
Kitekintés

Hellasz

"saját levében"

Margit2 honlapja

Gesztenye

Donna

Feje főz

Sissi lapja

Andi konyhája

Molnárka kertje

Édes otthonunk némi sóval

Mary konyhája

Tálaló

Réka naplója

Ami a mi konyhánkól kikerül

 

 

 

Bannerem

 
Ha it jársz néha etesd meg!

 

 
ajánló

 
Virágeső

Virágeső

Promote Your Page Too

 

 

 
widget

Legjobb receptes blogok

 
2013. május

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Buon appetito Italia!

  2013.05.31. 16:49

Olasz-konyha ízig – vérig!

 

A szívemben annyi minden szól az olasz konyha mellett. Ennek az oka biztosan a paradicsom, a tengeri ételek, no és a tészta meg a sajt. Végül mindezek egyvelege. Legutóbb Olaszországban töltött 5 nap alatt, képes voltam mindennap tengergyümölcse spagettit enni, hol így, hol úgy.
Még egy közönséges halandónak is, mint én nagyon változatos ízvilágot kínál az olasz konyha, aminek a megismeréséhez talán egy élet sem elég. Ezért érzem szükségét, hogy évről évre visszatérjek Olaszországba.


A tengeri halak, rákok, osztrigák és csigák számos fajtáját használja fel. A homár, a languszta és a szkampi (kicsi rákok) meleg és hideg változata is fellelhető étlapjaikon.

 

 

A leveseik közül a legismertebbek a minesztra (minestrone), de amiről én most mesélek az más.
Tomato soup with bread - angolul így állt az étlapon egy firenzei trattoriában.
Gondoltam- próbáljuk meg, amúgy is kívánom a paradicsomlevest. De amit megláttam a pincér kezében, az valami egészen más volt.



Ha előételnek nem kértünk volna paradicsomos bruschetta-t, akkor oké!
Ráadásul két óriási szelettel kellett megbirkóznunk.
Mint később kiderült, hogy amit ettem az a Pappa al pomodoro volt, amit sokan toszkán paradicsomlevesként emlegetnek.
Ez a recept egyike azon kevés toszkán recepteknek, amit egész Toszkánában ugyanúgy készítenek el, és aminek bármely nemű megváltoztatását, illetve variánsát nagyon nehezen fogadjak el a toszkánok.

Ez egy olyan sűrű massza, ami nem folyik le a kanálról.

Hozzávalók:
500 g koktélparadicsom
3 gerezd fokhagyma felaprítva
1 csokor bazsalikom felaprítva
olívaolaj
só, bors
400 g konzerv hámozott paradicsom
fél kb paradicsom - héja eltávolítva, felkockázva
20 dkg szikkadt kenyér

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A koktélparadicsomokat megszurkáljuk, tepsibe tesszük, összeforgatjuk a felaprított fokhagyma és bazsalikom felével, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és 20 percre betoljuk a sütőbe.
Egy fazékban kevéske olívaolajat hevítünk, beledobjuk a maradék fokhagymát és bazsalikomot és kicsi lángon pirítjuk 1-2 percig. Hozzáadjuk a konzerv és a rendes, felkockázott paradicsomot és 5-6 dl vizet. A paradicsomokat fakanállal szétnyomkodjuk, felforraljuk, majd gyöngyöztetjük 15 percig.
4. A kenyeret ujjnyi darabokra tépkedjük és a fazékba dobjuk, jól összekeverjük, sózzuk, borsozzuk és közepesnél kisebb lángon még 10 percig főzzük.
5. A megsült koktélparadicsomokat minden levével, lepirult darabkával együtt hozzáöntjük, átkeverjük.
Kásás állagú lesz, ha túl sűrű, kevés vízzel hígíthatjuk.

 

Egy valamit viszont elfogadok, de nem tudok megszeretni. Az olasz ízlés - "szikárabb" édességeket kedveli reggelire. Én szívesebben maradok a jó magyar reggeliknél, legyen az akár lángos vagy tojásrántotta.


Imádok Olaszországba enni és próbálok tanulni, főzni és megérteni,hogy mi a valódi "Dolce Vita".
Kis mediterrán „diétánk” leírása itt most véget ér, de legközelebbi találkozásom alkalmával - amikoris újra járok ebben a könnyed, ezerarcú mediterrán világba - folytatom.

 

Cézár saláta

  2013.05.29. 20:52

Ez éppen egy ál-cézár, de hidd el nagyon finom.

 

Ha azt írnám Cézár saláta, akkor névtipró lennék. Éppen ezért nem írom.

Van, aki így, van, aki úgy (Jamie Oliver amúgy) készíti a cézár salátát
Van, aki a jég salátára esküszik van, aki a rómaira. Én pedig kimegyek a kertbe, szedek két szép fejes salátát. Az jó alaposan megmosom, lecsepegtetem, és ujjnyi vastagra felszeletelem.
Félre teszem.

Az öntetnél lehet csalafintaságokat elkövetni. Emellett én nem ragaszkodom a nyers tojáshoz sem. Épp ezért, én veszek a boltba 2 pohár joghurtot, ízesítem fokhagymával, majd bele keverek egy cézáröntet port.
Félreteszem.

A csirke mellet vékony csíkokra vágom, ízlés szerint fűszerezem és fél órát állni hagyom, majd kisütöm.

Pirítok pár szelet kenyeret a kenyérpirítóban, meg dörgölöm fokhagymával és felkockázom.
Apró kockákra vágok valamilyen sajtot. Lehet trappista vagy mozzarella.

A kenyér kockákon kívül mindent összekeverek, mert azt a végén rakom rá.
Megszórom jó sok reszelt sajttal a tetejét.


Ha érdekel valakit a Cézár saláta sztorija, itt olvashatja:

http://buvosszakacs.blog.hu/2009/04/09/cezarsalata

A jó húsleves titka!

  2013.05.26. 22:47

A jó húsleves titka!

 

Nálunk minden vasárnap délben húsleves kerül az asztalra. Kötelező!
Fiatalon ezt másként gondoltam. De a család, a közös étkezések visszaterelik az embert a hagyományos kerékvágásba.
Az, hogy most pont délben vagy egy órakor, - az mindegy.
Azelőtt a déli harangszóra az asztalon kellett lennie a levesnek, és az mindig úgy is volt. - Ezt a hagyományt sajnos nem sikerült megtartanom.

A jó húsleves először is készüljön fácánból vagy marhahúsból! - Na jó, ez persze túlzás.

A világ legjobb húslevesét a nagymamám főzte. Azóta is keresem azt az ízt. Minimális alapanyagból is a legcsodálatosabb leveseket varázsolta elő.

Túrd fel a hűtőt, vegyél elő bármilyen húst, vagy akár csontot.
Mindig hideg vízben tedd fel főni.
Az első forrásig, vagyis amíg a habját feladja, főzd erős lángon.
Habozd le egy kis szűrő kanállal.
Tedd bele a sok zöldséget. Hogy mit teszel bele az majdnem mindegy, legjobb, ha minél többféle zöldség kerül a levesbe, annál finomabb. Mindenből csak egy kevés kell, hogy a zamata megmaradjon, mégis sok íz legyen benne. Mindent egészben, a borsot is.
Tegyél bele sót, vegetát.
Innentől már csak tartalék lángon főzd, az fontos hogy éppen csak gyöngyözzön. Soha ne keverd meg!
Főzd 2-2.5 órát.
Szedd ki a húst. Szűrd le a levest.
Ha szűrő betétes fazékban főzöd, akkor nyert ügyed van, mert csak ki kell emelned a tartalmát.
Én mindig vízben főzöm ki a levesbetétet, hogy ne legyen a leves zavaros.
Van, aki a grízgaluskára, van, aki a házi tésztára esküszik, ez már igazán ízlés dolga.
De ha tészta, az mindig 8 tojásos legyen, mert az nem fő szét.
A levest szedd egy nagy tálba, és tedd hozzá a tésztát - a zöldséget és a húst egy külön tálba tedd.

A vasárnapi húslevesnek hidd el, nagyon jó családösszetartó szerepe van!

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Névnap

 

 
Hóravaló
 
Bácskai Napló
 
Bácskai receptek
 
Wass Albert gondolatai
 
Szendvicsek, előételek

Tojásos melegszendvics

 
Pillanatok a konyhámból

Brokkolis tészta

Canneloni újragondolva

Chilis bab

Cézár saláta

Dermedt saláta

Frutti di Mare spagetti

Gezemice

Gnocchi

Gyros

Illovai rakottas

Karfiolos-gombás tészta

Ketchup házi

Kínai mézes csirke pirított tésztával

Lasagne

Padlizsános tészta

Rakott zöldbab

Rakott padlizsán mennyei raguval

Rántásos gombóc

Rántott töltött kelkáposzta

Muszaka

Őzgerincben sült csirkemell

Tejszínes-gombás ravioli

Tejszínes, sajtos rakotttészta

Temesvári sertéstokány

Tócsni

Töltött cukkini

Töltött karalábé

Töltött zsemlevekni

Zakuszka

Zöldbabos tészta

Vadásznokedli

 

 

 
Levesek
 
Köretek
 
Édességek

Albert kekszes

Amerikai fánk

Ananászos répatorta

Andi túró tortája

Aranygaluska

Asztória szelet

Bajor kifli

Baklava

Banános kuglóf

Bejgli

Bogyós gyümi torta

Bögrés mézeskalács

Churros

Citromos szelet

Cukrozott narancshéj

Csiga torta

Csokis, gesztenyetorta

Csokis golyók

Csokis kókuszcsók

Csokis-vaníliás karika

Diócska

Éclair fánk

Fahéjas-csokis keksz

Farsangi fánk

Ferrarrossi

Fitoura

Focitorta

Francia mákos krémes

Gyors kókuszos

Habkönnyű citromos kuglóf

Húsvéti bárányka és nyuszi

Kakaós csiga

Kapros-túrós

Keksz tekercs

Kinder pingui szelet

Kókuszos

Kókuszos szelet

Kókuszos sütemény

Kürtöskalács

Mákos-citromos szelet

Mákos szelet

Meggyes-túrós pite

Mézeskalács és bonbon

Mini töltött fánk

Néger szelet

Panettone

Penészke

Pogácsa krémsajttal

Pudingos csiga

Pudingos kalács

Puszidli I

Puszedli II

Reszelt, habos, almás sütemény

Ribizlis muffin

Szilvás Bakewell pite

Szilvás lepény másként

Szilvás pite

Szülinapi csokitorta

Szülinapi csokitorta II

Szülinapi csokitorta III

Sajtos puffancs

Sajtos roló

Sajtos tallér

Sós kockák

Tejfölös szelet

Tejszínes citromtorta

Tiramisu

Tökös-csokis Haloween kekszek

Töltött kifli

Túrófánk

Túró krokett

Túrós süti

Túrótorta

Vaníliás gyümölcs kosárka

Vargabéles

 

 

 
Kenyerek, lángosok

 

Az én házi kenyerem

Burgonyás lángos

Csirkés házi wrap

Fehérkenyér

Házi kenyér

Kenyérlángos

Kombe

Lábasban sült cipó

Mozaikkenyér

Pizzagolyók

Sajtos hajtovány

Sonkás-sajtos tekercs

Tökéletes fehérkenyér

Vimpikifli

 
Italok

Karotin bomba

Bodzaszörp

Bailey's

Csoki likőr

 
üzenődoboz

 

 
Valutaváltó

 
Tartalom

Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierjèt!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre    *****    Egy asztrológiai elemzés,sok segítséget ad,életünk megtervezéséhez,rendeld meg és küldök egy 3 éves éves elõrejelzést is    *****    Szeretne leadni felesleges kilókat? Szeretné méregteleníteni és tisztítani szervezetét?Csatlakozzon a programhoz még ma!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, kezd az évet azzal, hogy belenézel, én segítek értelmezni amit látsz. A saját akaratod dönt!