Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
Mézes kalács |
|
|
Indul a mézes macigyár, vagyis közeleg a karácsony és kezdődnek a mézeskalács illatú esték.
Ez ezer féle készülődésre ad nekem okot. Ilyenkor már elvesztegetettnek érzek minden időt, amit munkahelyemen kell eltöltenem. Leginkább csak otthon lennék és sütnék, főznék, díszítenék, várnám az ünnepeket. Azért ilyen még nem volt, hogy november végére már túl legyek több mint 10 tepsi méze-mázos kalácson. De ez az év úgy hozta, hogy piacra is gyártottam belőle. Így aztán, csak sütöm és sütöm rendületlenül.


A mézeskalács receptje
Hozzávalók:
• 60 dkg finomliszt
• 20 dkg porcukor
• 20 dkg virágméz
• 2 tojás
• 2 evőkanál margarin
• 1 teáskanál szódabikarbóna
• 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát is szitáld át. Keverd el a folyékony margarint, a mézet és a tojásokat, majd add a liszthez. A tésztát lágyíthatod úgy, hogy csak egy egész tojást és 2-3 tojássárgáját ütsz bele, a tojásfehérje pedig jó lesz a cukormázhoz. Dolgozd jól össze. Viszonylag lágy tésztát gyúrj - margarin, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával megpuhíthatod -, mert az érlelési idő alatt megkeményedik. Legalább 3-5 órán keresztül - legjobb, ha egy egész éjszakán át - hagyd állni.
|
 |
Nincs többé pocak |
|
|
“Schlank-Wasser“ azaz a karcsúsító csodavíz!

Naponta 1 kiló súlyvesztést ígér – de ugye ezt, ebben a formában te sem hiszed el?
Íme, a recept: Öntsünk egy kancsóba 2 liter szénsavmentes ásványvizet. Reszeljünk bele kb. 2-3 cm-es friss gyömbért, adjunk hozzá 1 közepes méretű karikára vágott uborkát, 1-2 db citromot felszeletelve és 12 db friss mentalevelet. Jól keverjük össze és hagyjuk hűtőszekrényben állni egy éjszakán át. Fontos, hogy másnap egész napra egyenletesen elosztva igyuk meg a karcsúsító csodavizet. Ezt ismételjük minden nap, a 4. napon legalább 3 kiló mínusszal kell zárnunk a napot.
Csoda víz ide vagy oda, ha biztosra mész, akkor ne vigyél be többet naponta 1200 Kcal-nál, és mellőzd az édességet és a zsíros ételeket valamint igyál sok folyadékot.
A szervezetre csupa jó hatású dolgok az összetevői: a gyömbér jó hatással van a vérkeringésre és az emésztésre, az uborka remek vízhajtó, a citrom elősegíti a méregtelenítést, a menta pedig amellett, hogy serkenti az anyagcserét, és jó hatással van az epére, még az éhségérzetet is csökkenti.

|
 |
Szülinap, ami Rólad szól! |
|
|
Boldog szülinapot Kislányom!
Minden évben egyszer van egy olyan nap, amikor minden csak Rólad szól! Körülötted sürögnek forognak az emberek, készítik a meglepetéseket, és a kedvenc tortád vár az asztalon, amin annyi szál gyertya díszeleg, ahány éves lettél.



Amikor felsírtál
Felsírtál, s könnycsepp hullt mennyből a földre,
a hónapok csendjét kis lényed megtörte.
Mamád, ki méhében néked otthont adott,
az élettől egy csodaszép kisleányt kapott.
Mint legdrágább kincsét, magához ölelt,
elfáradt, de ily szép terhet még nem viselt.
Testével érezte, ahogy kis szíved dobban,
s annyira szeretett, hogy nem lehet jobban.
Hálás tekintetét az égnek felemelte,
s legszebb gondolatit mind feléd terelte.
Arcod köré fonta két puha tenyerét,
s néked adta keble mindösszes kenyerét.
Sötét volt, csak a békés csend figyelt,
s léted minden kérdésre megfelelt.
Egyszerre lélegzett most anya és lánya,
s érezte, élte már nem volt hiába.
Ezen a héten, szabadságon voltam, így nem csak otthonra, de még az oviba tudott a kislányom tortát vinni, mert bőven volt időm készülődni, gyúrni, nyújtani, színezni. Nagyon kezdő vagyok még a fondant készítésben, de nagyon élveztem és úgy érzem sikerült nagy meglepetést okoznom a kedvenc mese hőseivel, a sellőlánnyal és az Onchaoval. Egyelőre még a 3 dimenziós formákkal nem nagyon próbálkozom. De majd eljön annak is az ideje.


|
 |
Dubarry az ősz sztárja! |
|
|
Ha máskor nem is, de ilyenkor ősszel, a karfiol szezonban, biztosan az asztalunkra kerül a Dubarry szelet. Nagyon finom szívből ajánlom mindenkinek.

• 8-10 szelet sertéshús vagy akár csirke mell
• 1 kis fej karfiol
A besamelmártáshoz:
• vaj
• liszt
• tej
• Valamint:
• reszelt sajt
• só
A karfiolt egészben vagy rózsáira szedve félig megfőzzük.
A húst felszeleteljük és kevés olajon mindkét oldalát megsütjük.
Tepsiben egy rétegen elterítjük, és a karfiolt ráhalmozzuk, majd besamelmártásban elkevert reszelt sajttal beborítjuk.
Így készítem a besamelmártást:
Egy kisebb tojásnyi margarint felhevítek, majd két evőkanál liszttel nagyon rövid ideig halvány színűre sütöm, két dl tejjel felengedem, teszek bele fehér-borsot, sót, én még szerecsendiót és fokhagymát is szoktam. A legvégén adom hozzá a sajtot. A zúzott fokhagymát a lisztbe teszem, mielőtt a tejjel felengedem, pillanatig sütöm a rántással.
Története:
Marie- Jeanne Bécu, azaz Du Barry asszony XV. Lajos francia király kedvence volt.
Du Barry asszony receptjeit kóstolgatva óhatatlanul észbe ötlik, hogy ha a madame a gasztronómiában ilyen élvezeteket volt képes produkálni, akkor mivel kápráztathatta el Lajos királyt a versailles-i palota kecses pamlagain?... Nyilvánvaló, hogy Du Barry nem saját kezűleg főzte étkeit, de már az is elismerésre méltó, hogy inspirálta azok megszületését, mint például a késő Kádár-kori szocialista luxusfeeling éttermi megtestesüléseként hódító Dubarry-szeletet. Amely már egybe-írandó, mert kideríthetetlen okokból kifolyólag Du Barry asszonyból a gasztronómiában Dubarry lett.
|
 |
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|