Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
csalánba nem üt a mennykő! |
|
2014.05.29. 12:43 |
Csalán

Ilyenkor, májusban van itt az ideje a csalánlevelek begyűjtésének. Általa egyszerűen juthatunk vitaminokhoz és létfontosságú ásványokhoz. A kertünkbe felelhető nagy csalán leveleit szárítom és teszem el a táli időszakra teának.
Még a legkisebb kertben is elfér egy-két tő a sarokban. Én előnyben részesítem a házi kertekben található csanalat az útszélivel szemben.
A csalán nagyon sokoldalú ehető, iható, gyógyító, és egyben növényvédő növény is. Kétféle csalán ismeretes a nagy csalán (Urtica dioica) és a kis csalán vagy árvacsalán (Urtica urens), ami sokkal csípősebb a nagy testvérénél.
A legerősebb vértisztító növényről beszélünk, ezért tisztító kúrákhoz, böjtökhöz is hasznos.
Már a régi időkben is ismerték pl. kígyómarás mérgének eltávolítására használták.
A csalán gyökere is nagyon hasznos anyagot tartalmaz, ami csökkenti a hajhullást és a korpásodást.
A gyógyászatban reuma, köszvény ellen, vér-és vesetisztító teaként, hólyaghurut és magas vérnyomás kezelésére használják. És ami fontos, hogy megtalálható egy kvercetin nevű flavonoid, mely gátolja az allergiás szervezetben az allergénre adott reakcióként termelődő hisztamint.
Ha felfáztál, naponta egy csésze csalántea csodát tehet.
Borogatásként is használhatod gyulladásokkal járó, lüktető fájdalom enyhítésére, vénás fájdalmak vagy sérülés okozta duzzanatok esetén is javulás érhető el.
A biokertészek eredményesen vetik be a hígított csalánlevet a levéltetvek elleni védekezésben.
Elkészíthető főzeléknek magában vagy más zöldségekkel együtt, de levesekbe vagy salátákba is tehetjük. Régen sört is főztek belőle.
Csalánfőzelék
A fiatal hajtások tetejét csípd le, kb.2 szint levélzetet, mosd meg, lobogó sós vízbe dobd 1-2 percig, azután szűrd le és vágd apróra. Egy lábasban kevés rántást kel készíteni, a megvágott csalánt beletenni, végül apróra vágott fokhagymával ízesíteni, hogy jól érződjék az íze. Öntsd fele egy pici tejjel és még a lével, amiben főtt a csalán, apránként, hogy túl híg ne legyen, még szükség szerint sózd, egy forrás után kész is van. Nagyon ízletes.
Csalán krémleves
Egy csokor csalán levelet leszedünk, és megmossuk.
2 db közepes burgonyát meghámozzuk, és felkockázzuk.
Az edénybe, amibe a többi hozzávaló is kerül majd, 2 gerezd összetört fokhagymát az olívaolajon megpirítjuk.
Hozzáadjuk a csalánt és a felkockázott krumplit, majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Ízesítjük szerecsendióval, sóval és borssal.
Amikor a krumpli megfőtt, hozzáöntjük a tejet (vagy tejfölt / kefirt / aludttejet), még egy darabig melegítjük, majd turmixgéppel összeturmixoljuk.
És végül, hogyan készítsd el a csalán teát?
Forrázz le egy teáskanálnyi csalánlevelet két deciliter vízzel, majd hagyd állni öt percig. Az így elkészült teát ízesítheted mézzel, de ihatod magában is.
Forrázatát ajánlatos naponta 3-4 csészével elfogyasztani.
Posztom csupán tájékoztató jellegű, és semmilyen esetben nem helyettesítik szakorvos véleményét.
|
Lengyel konyha |
|
2014.05.29. 12:42 |
A minap Lengyelországban jártam és annak ellenére, hogy nem gasztronómiai utazást terveztünk, nagy hatással volt rám a lengyel-konyha, holott az alapanyagai ugyanazok, mégis az eljárások miatt az ízvilág teljesen más.
Az ott tapasztalt gasztronómiai élményeim leírását a Zapiekanka említésével szeretném kezdeni.



Ez az, a hagyományos utcai étel, amit ha Lengyelországban jársz, véletlenül sem szabad kihagynod.
Zapiekanka (nem összekeverendő az orosz Zapekanka-val mert az egy sült sajtféleség) alapja egy elfelezett baguette. Amire kerül pirított gomba, sajt és ketchup, de vannak hawaii stílusú zapiekankák ananásszal és görög stílusú olajbogyóval és feta sajttal. Néhány alapvető változata, mint például: "zapiekanka na Ostro" (csípős Zapiekanka) és a "zapiekanka z mięsem" (Zapiekanka hússal). Ezeket általában kemencébe helyezik, amíg a sajt megolvad, és a francia kenyér ropogóssá válik. Ezután kerül a tetejére, a ketchup vagy valami speciális öntet. Fantasztikusan tudják készíteni ezt a lengyel” fast food”-ot. Tereken, piacokon és utcákon bárhol találkozhatunk vele. Egy kb. 25-50 cm hosszú, Zapiekankanak az eladási ára 3. és 7. zł között mozog.
A másik szívemhez közel került étel a Barszcz levest. Összegezve gyönyörű a színe, finom az íze.
A górál gasztronómia szerves részét képezi a cékla – ami szintén a szomszédos országokkal azonos alapokon nyugvó Barszcz leves alapja. A zsidó negyedben az Ariel étteremben a Barszcznak azt a változatát kóstoltam, amit ravioli típusú galuskával tálaltak. Ezt a feltétet úgy hívják, hogy Uszka (szó szerint "kis fülek "), gombás töltelékkel volt töltve. Ez a típusú Barszcs (barszcz wigilijny z uszkami ) Lengyelországban, karácsonyi menüben az első fogás. Bátran állíthatom Mennyei volt!

Aztán Auschwitzban, közvetlen a tábor melletti étteremben a céklalevest sült és töltött piroggal tálalva kóstoltam. A pierogi egy mindenfélével töltött tészta egy lengyel „karrierista”, mely mindenki kedvencévé vált.
Barszcz czerwony
Hozzávalók:
1 kg cékla
2 l alaplé
3 közepes sárgarépa
1/4 nagy zeller
1 kávéskanál majoránna
1 babérlevél
4 szegfűbors
2 kávéskanál borecet
2 gerezd fokhagyma
só
frissen őrölt fekete bors
Elkészítés: Az alaplevet felmelegítjük, hozzáadjuk a felkockázott répát és a zellert, majd a levesbe tesszük a szegfűborsot, a fokhagymákat és a babérlevelet. Amíg fő, addig gumikesztyűben megpucoljuk a céklákat, felkockázzuk, és a leveshez adjuk. A levest sózzuk, borsozzuk, s a legvégén majoránnával fűszerezzük. Borecettel kicsit savanyítunk rajta és friss kenyérrel, pogácsával, esetleg sós, rántott palacsintával tálaljuk.

És ha már Kazimierzben zsidó negyedben volt a szállásunk, egy izgalmas és érdekes kulináris világba próbálunk betekinteni, a zsidó-konyhába.
A zsidó konyha az egyik legtöbb előírást tartalmazó gasztronómiai rendszer mert Mózes ötödik könyve előírja, hogy mit lehet, és mit nem. A sólet a legjellegzetesebb zsidó eledelnek számít. A zsidók hagyományosan péntek estére készítik, és egész szombat estig melegen tartják, így nem szegik meg a tűzgyújtás tilalmát, mégis meleg étel kerül ünnepnapokon is az asztalukra.

„Sólet,
melynek főzésére Mózest
hajdan maga a Jóisten
oktatta Sinai hegyén…
Sólet, a valódi kóser
isteni ambrózia,
Paradicsom kéj-kalácsa"
Heinrich Heine
Az ott megkóstolt sólet egészen másként volt elkészítve, mint ahogyan mi szoktuk itthon. A gerslitől sokkal szárazabb volt. Mi inkább főzelék sűrűségűen készítjük.
Ide is jellemző az „ahány ház, annyi szokás”, kifejezés. De Kazimierzben a zsidó negyedben szombaton sóletet enni, igazán történelminek volt érezhető.
A lengyelek előszeretettel használják a savanyú káposztát az ételeik elkészítéséhez, amiből a híres Bigos is készül. A Bigost nemzeti ételüknek tekintik, a mi székelykáposztánkhoz hasonlítható.
A mai lengyel konyha elképzelhetetlen kolbász és csülök nélkül főként savanyú káposztás körettel. A csülök még a német konyha hatása lengyel gasztronómiára.

A páromnak, aki imád enni, enni, enni és csak enni, számára ez volt a csúcs. És Zakopanében nem tudott szabadulni a sült csülök látványától. És bevállalt egyedül egy egész csülköt, kisebb-nagyobb sikerrel.
Golonka
Hozzávalók:
1 nagy nyers csülök
1 kg krumpli
1 babérlevél
6 bors
2 borókabogyó
1 nagy vöröshagyma
1 /4 zeller
2 gerezd fokhagyma aprítva
só
apróra vágott friss petrezselyem
1 teáskanál köménymag
A mázhoz:
5 dl világos sör
2-4 evőkanál méz
Elkészítés: A csülköt megmossuk, majd nagy lábas vízbe eresztjük. A hús mellé rakunk fokhagymát, fűszertartóban köményt, borókabogyót és borsot teszünk, ezt is az abáló léhez adjuk, valamint a babérlevelet. Lassan, gyöngyözve főzzük a csülköt. A krumplit héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, akkor megpucoljuk, negyedeljük, majd egy nagyobb tepsibe fektetjük. A karikára szelt hagymát is hozzáadjuk.
A sört a mézzel összeforraljuk. Ha megfőtt a csülök, akkor a húst a krumpli tetejére helyezzük és a sörös mézzel alaposan meglocsoljuk. 220 fokra előmelegített sütőben tesszük, időnként újra locsolgatva nagyjából 40 percig sütjük, amíg szépen meg nem színesedik a csülök bőre.
Az egykori királyi székhely sok gasztronómiai meglepetéssel fogadott minket annak ellenére, hogy nem ezek felkutatása volt a cél. A lengyelek kétségkívül jó konyhával büszkélkedhetnek. |
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|