Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
Enni Szlovéniában... |
|
|
Nagyon jó - száj ízzel - és szívesen írok Szlovéniáról a blogomban, mert egy nem várt gasztro pluszt nyújtott a számunkra. Legkevésbé sem számítottam rá, hogy Piranban fogyasztom el életem első, és szerintem felülmúlhatatlan ráklevesét.


A tetthely a főtéren volt, egy picike kis templom előtt voltak kirakva az asztalok és a székek. A főtér bejáratának szemben. Az étterem nevére sajnos nem emlékszem. A pizzáuk is említésre méltó. Amit viszont mindenképen hiányosságként rovok fel magunknak, az az volt, hogy Bledben járva nem kóstoltuk meg a világhírű bledi krémest… nincs mese, vissza kell menni és pótolni kell a hiányosságot.
Szlovéniában töltöttük az augusztus 20-i hosszú hétvégét és nem készültünk ilyen szintű tengeri étel választékra. Amikor augusztus elején a családdal Rodoszon nyaraltunk, csalódnom kellett, mert amire a legjobban készültem és vágytam az a friss tengeri halak és egyéb lények elkészítése volt. De olyan szinten nem jutottunk tenger gyümölcseihez, hogy még halpiacot sem találtunk. Azt mondták nem is nagyon van. Szlovénia viszont a nem várttal ellentétben busásan kielégítette ezirányú vágyainkat.



Megálltunk Ljubljanában egy ismerkedésre a várossal. Az első, amit megnéztünk a kilátás a Neboticnik (8 emeletes épület) tetejéről és csodálatos kilátás mellett fogyasztottuk el a reggelinket, amit nem terveztünk, de kihagyhatatlan volt 3Euro-ért a ropogós croisssant a frissen préselt narancslével.

De még ez a különös reggeli sem akadályozott minket abban, hogy egy óra múlva a belvárosi piactéren neki ne essünk a frissen sütött apró tengeri halaknak.


Ellenállhatatlan volt. 5 Euro egy méretes tányérral belőle + valami szószféle.
Gasztronómiai élményeinkre az utazás végén a trojáni fánk tette fel a koronát. Méreteiben és ízében is kimagasló. Nagyon puha és igazi házi baracklekvárral van megtöltve.
Többször elhaladtunk már az autópályán a trojani lehajtó mellett, de csak mos értesültem róla egy utazási fórumon. Ettől kezdve beiktattuk, mint kötelező megállót. Nagyon ajánlatos.

|
 |
Cannelloni |
|
|
CANNELONI ÚJRAGONDOLVA

Már régóta a spájzban várakozik egy doboz eredeti, Olaszországban vásárolt csőtészta az elkészítésre. Igazából a neten talált töltelékeket túl töménynek gondoltam.
Minap amikor a szabadságomat töltöttem otthon (ilyenkor rá ér az ember az effélékre) pattant ki az eszemből egy jó gondolat a betöltését illetően. Az akartam, hogy egy kicsit olaszos is legyen, ne túl tömény és persze finom. Az olasz paszták eléggé előkelő helyen vannak a családom étlapján.
Apróra vágott üveges hagymán megpirítottam a darált húst, majd tettem hozzá vagy 2 dl zakuszkát valamint oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet, borsot. Végül félig főzött rizst (úgy gondolomra) és egy tojást. Jól összekevertem és ezzel megtöltöttem a csöveket.

Sorba lepakoltam egy római tálba.

Majd az alábbi szósszal leöntöttem:
Olajon lisztet pirítottam tejjel és tejszínnel felöntöttem pont, mint a besamelt. Egy jó 3 dl paradicsomlevet is öntöttem hozzá. Közepesen folyós állagúra sűrítettem és ezzel leöntöttem a cannellonikat. Leborítottam és 30 percig sütöttem 180 fokon.

Végül reszelt sajttal megszórtam és még visszatettem a sütőbe hogy a sajt ráolvadjon.
|
 |
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|