Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
Bográcsozás |
|
2012.05.25. 11:46 |
Ha egy szezon beindul!
Előkerül a tárcsa és a bogrács, aztán jönnek a gondolatok, mit is lehetne benne sütni-főzni, mi is az, amit a szabadba tudunk elkészíteni, mert, hogy szabad tűzön az igazi, a füst és a pernye adja meg az igazi varázsát ezeknek a pörkölteknek, sülteknek!
Régen a nagypapámnak volt egy kunyhója a szőlőjében, abba tárolt minden bográcsozáshoz való kelléket, és amikor kimentek dolgozni, olyan tarhonyákat főzött ott füstölt szalonnával, hogy csak, na! Emlékszem, amikor a forró homokon izzott a rőzse a bogrács alatt. Nem volt abban semmiféle ízkocka, mi egyéb és mégis nagyon finom volt.
Május van, ilyenkor már mi is látványos kerti életet élünk, és ha jó az idő a reggelitől a vacsoráig szeretünk mindent a szabadban elfogyasztani.

|
 |
Emlékfoszlány - Töltött kifli - régről |
|
2012.05.25. 08:57 |
Töltött kifli
Ez a recept, ha ritkán is de azért időnként terítékre kerül és ilyenkor a párom mindig meg kérdezi: „Ez nem sós? Azt hittem, hogy sós lesz!”

10 db kiflinek a végeit levágom, majd keresztbe elfelezem őket és kibelezem.
A kiflik belét és a levágott csücskét összekeverem ½ kg túróval, 15 dkg cukorral, vaníliás cukorral, 2 tojás sárgájával, pici sóval. Végül hozzáadom a felvert tojás fehérjét.
Betöltöm a kifliket, majd tejbe mártom, és úgy teszem a forró olajba, és hirtelen pirosra sütöm.
A végén a kisült kifliket porcukorba hempergetem.
Másnap, reggelire egy bögre hideg tej mellé is megállja a helyét.

|
 |
Raclette |
|
2012.05.07. 22:23 |
Íme, az új szerzeményem. Egy raclette sütő.

Amikor megláttam akkor még pontosan nem tudtam mi is ez, de olyan „szükségem nincs rá, de kell nekem” érzés volt.
Egy „seconhand” üzletben akadtam rá. Azt mondták azért van ott, mert ráz, pedig hát (vadonás) új. Haza vinni még nem mertem csak beszéltem róla otthon. De a házi szakember megnyugtatott, hogy ennek a problémának a megoldása neki nem gond, így ezen kis műszaki hibán a párom lévén gyorsan felülkerekedtünk.
Utána olvastam és csodálkoztam, hogy mennyi mindenre jó is egy ilyen raclette sütő.
Például lehet vele fűteni, merthogy nagyon meleg van ám körülötte. Úgy, hogy gazdaságosabb, ha inkább télen használjuk.

A fő alapanyag a sajt, és nyugodtan fogyaszthatunk mellé kenyeret, csemegeuborkát, valamint gyöngyhagymát. Az ínyencek párosíthatják a sajtkülönlegességet sonkával, olajbogyóval, gombával, spárgával, almával, körtével! Igazából csak a fantázia szab határt és ezen kívül szükséges hozzá még néhány jó barát.
"La Raclette" egy sajt féleségnek a neve, aminek a hazája Svájc déli kantonja Wallis, ahol egykor a szüretelők igencsak vágytak a melegre, az elvégzett munka után a szőlővesszőből tüzet raktak, a magukkal vitt sajtot, pedig kés hegyére tűzték és a parázsfölé tartották.
A Raclettet mindenki szereti, aki a sült sajtnak és a jó társaságnak nem ellensége.
|
 |
Van egy hivatás... |
|
2012.05.06. 20:40 |

Egy különös hivatás. Olyan, ami nem lehet bárkié. Míg orvos, csillagász, művész, tanár... bárki lehet, addig ez a hivatás nem lehet mindannyiunké.
Anya csak Nő lehet. Ez az ő kiváltsága. Az ő hivatása.
A legszebb és legnehezebb.
A legnehezebb, hiszen olyan hivatás, amely sosem ad szabadságot, soha nem enged pihenőt, állandó figyelmet, szeretetet, odaadást kér, vár, követel.
Ám mégis szép. Mert csak ő ismeri a titkot. Az anyai szív titkát.
Hogy miként válik egy új élet önálló emberré. Mert csak ő ismeri a titkot, hogy milyen áldozatokat hozott meg érte. Mert ő adhatja a legtöbbet az új életnek.
Ő adhatja a legtöbbet önmagából, ő adhatja a legtöbbet szeretetéből.
És ennek a hivatásnak a gyümölcse egy új ember. Akinek fejlődését, gyarapodását, emberré válását nap, mint nap aggódva figyeli, segíti.
Sokszor lemondások árán.
Akinek sikerét büszkén, boldog szívvel figyeli a háttérből. Csendben, szerényen meghúzódva. Önmagát látja gyermekében. És a gyermek erről mit sem tud…
Mit sem tud mindarról a sok-sok áldozatról, amit az anya érte hoz.
Csak egyet tud. Egyet érez.
A szeretetét. És ez a legfontosabb…
Az anyai szív.
|
 |
A hirtelen megoldás |
|
2012.05.04. 22:46 |
Amikor gyorsan kell valamilyen szállítható süteményt produkálni- Süsd ezt!
Ráadásul, elhasználhatod a húsvéti nyuszikat.

Fahéjas-csokis keksz
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
20 dkg liszt
7,5 dkg barna cukor
1/4 tk. só
1/4 tk. őrölt fahéj
8 dkg csoki (pl. étcsoki és fehér csoki vegyesen apróra vágva)
1 tojás
10 dkg vaj
A hozzávalókat egy nagy tálban kézzel tésztává gyúrom. A sütőt közben előmelegítem 180 fokra, egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztából diónyi darabokat veszek, golyóvá formázom, majd a tepsire téve egy villával kicsit kilapítom őket. Végül hagyományos üzemmódban kb. 15 perc alatt készre sütöm a kekszeket (akkor jó, ha az alja már szép barna, de a teteje még világos, így nem lesz a végén betonkemény).
|
 |
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|