Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
Advent |
|
2014.12.01. 19:31 |
Az első vasárnap angyala

Négy héttel karácsony előtt valami nagyon fontos dolog történik: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az égből, hogy közelebb húzódjon az emberekhez. A legtöbb ember ezt észre sem veszi, mert túlságosan el van foglalva mással. De azok, akik jól figyelnek, meghallják a hangját. Ma van az első napja, hogy az angyal először szól, s keresni kezdik azokat, akik meg tudják és meg akarják hallgatni őt!
Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm.
Egyben a katolikus szimbolika szerint a fogalmak egy-egy személyre (vagy közösségre) is utalnak:
Ádám és Éva, mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit).
Zsidó nép, akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény).
Keresztelő Szent János, aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet).
Szűz Mária, aki megszülte a Fiút (öröm ) rózsaszín gyertya.
|
 |
A kenyér ötven árnyalata! |
|
2014.11.30. 19:52 |
Lábasban sült cipó!

Köszönet a „konyhán innen kerten túl” című blog írójának. Nála találtam meg ugyanis ezt a tökéletes kenyér receptet.
Azt hittem nekem már nem fognak újat mutatni ebben a témában. Nagy kenyérsütési múlttal rendelkezem már. Próbálkoztam kenyérsütő-gépben, sütőben, kemencében, fóliában, jénaiban stb. Mindenféle adalékok hozzáadásával, kovásszal és a nélkül is.
Mégis amikor elolvastam ezt a receptet tudtam, hogy hamarosan a sütőmben lesz a helye. Annyira egyszerű és tökéletes. Valószínűleg az egyszerűségében van a titok nyitja.
Azt írta: dagasztani nem kell. Különb szerkezete lett ennek a kenyérnek, mint amit fél órán keresztül dagasztottam.
Javaslom, hogy próbáld ki, megéri a fáradságot!
Hozzávalók:
50 dkg kenyérliszt BL80
4 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
1 tk. cukor
1-1,5 tk. só
4 ek. olívaolaj
Kevés olaj a lábas kikenéséhez.
Langyos vízben a cukorral és egy kevés liszttel felfuttatjuk az élesztőt.
Tálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, olívaolajat, majd a felfuttatott élesztővel együtt összeállítjuk a tésztát. Fakanállal, vagy kézzel egyneműre keverjük, de dagasztani nem kell.
Letakarva, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük.
A sütőt -benne a lábassal- előmelegítjük 220 °C-ra.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, óvatos mozdulatokkal -minél több levegő maradjon a tésztában- cipóvá formázzuk.
A forró lábast óvatosan kivesszük a sütőből, majd beletesszük a cipót. A tetejét lehintjük liszttel és kereszt alakban bevágjuk. Rátesszük a lábasra a fedelét és betesszük a kenyeret a forró sütőbe.
30 perc sütés után levesszük a fedőt és további ~25-30 perc alatt készre sütjük a cipót. Ha kisült, rácsra téve hagyjuk kihűlni.



|
 |
"A múlt velünk él." |
|
2014.10.31. 19:37 |
A Mindenszentek és a Halottak Napja a legszebb és legbensőségesebb ünnepeink közé tartoznak, a meggyújtott gyertyák fényével és melegével, az emlékezéssel, és az elmélyedéssel, amire oly ritkán szánunk időt.

|
 |
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|