Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
PANETTONE |
|
2012.11.22. 20:33 |
Egy kis Italia!

PANETTONE
A panettone tulajdonképpen egy édes kenyérféleség, ami az olaszoknál a karácsonyi asztal elmaradhatatlan kelléke, az ünnepkor szinte követelmény a jelenléte.
Elkészítése egyáltalán nem nehéz csak jó sok türelem kell hozzá.
A kereskedelmi forgalomban eladott panettonik inkább magasabbak, mint szélesek.
Ennek a milánói specialitásnak titkos összetevője a citromhéj, ne sajnáljuk bele!
Hozzávalók a tésztához:
3 dkg élesztő
kb. 3 dl tej
20 dkg kristálycukor
50 dkg finomliszt
csipet só
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
4 tojássárgája
15 dkg Rama margarin
15 dkg mazsola
5-5 dkg cukrozott narancs- és citromhéj vagy cukrozott vegyes gyümölcs
A forma kikenéséhez:
2 dkg Rama margarin
A tetejére:
6 dkg Rama margarin
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
1. Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, 1-1 kiskanál cukrot és lisztet szórunk bele, és meleg helyen kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálban a sóval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral összeforgatjuk. Ezután a tejes élesztővel, a maradék cukorral, a tojások sárgájával, az olvasztott, de nem meleg margarinnal dagasztani kezdjük. Közben apránként belegyúrjuk a maradék langyos tejet is, de ne öntsük bele egyszerre, hisz lehet, hogy nem kell az összes. Letakarva, meleg helyen bő 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
2. Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk, közben a mazsolát, a citrom - és narancshéjat beledagasztjuk. Miután nem vagyunk olaszok, valószínűleg kevesen rendelkeznek otthon panettone formával, ezért keresünk egy kb. 18 cm átmérőjű, 20 cm magas, lábast, aminek a belső peremét duplán hajtogatott sütőpapírral magasítjuk meg. Az is jó, ha egy hasonló nagyságú mázas virágcserepet fogunk be erre a célra, hisz az eredeti panettonék is agyagból készült formákban sültek. Ha előkerítettük a megfelelő edényt, a belsejét margarinnal vastagon kikenjük, ha sütőpapírral magasítottuk a formát, akkor a papírt is ki kell kenni. A tésztát beletesszük, letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt újra a duplájára kelesztjük.

3. Ezután a tetejét kereszt alakban bevágjuk, és előmelegített sütőben, az alsó rácson, nagy lánggal, légkeveréses sütőben 190 °C-on 10 percig sütjük. Ekkor a sütés erősségét mérsékeljük, és közepes lánggal, légkeveréses sütőben 165 °C-on kb. 35 percen át tovább sütjük. Ekkor a tetejüket, a bevágás mentén a vaníliás cukorral édesített, olvasztott margarinnal gazdagon megkenjük, és kb. 15 percre visszatoljuk a sütőbe.

|
 |
Néger szelet |
|
2012.11.21. 19:40 |
A kedvenc néger szeletem tortaformában, ráadásul szív alakú formában.

Azért szív alakú, mert a kislányom 4 éves szülinapjára készült kiegészítő tortaként, mivel ugye, ilyenkor az oviba is illendő tortát vinni.
Nagyon sokszor készítettem már ezt a süteményt, de mindig szelet formában. Finom mézes a tésztája és nem vajas krémmel van töltve, hanem pudinggal. Isteni!

Tészta hozzávalói:
2 csapott kávéskanál méz
2 evőkanál kakaópor
2 egész tojás
20 dkg cukor
5 dkg vaj
½ kávéskanál szódabikarbóna
Ezeket a mennyiségeket egy edényben összekeverjük és gőz fölött kevergetve 5 percig főzzük. A végén belekeverünk 25 dkg lisztet.
A gyúródeszkára pedig kiöntünk 20 dkg lisztet, erre ráöntjük a masszát és jól összegyúrjuk.
Öt felé elosztjuk a tésztát és tepsi méretűre nyújtjuk a lapokat.
Majd tepsi hátulján rövid ideig előmelegített sütőben egyenként megsütjük. Egy lapot kb. 6-8 percig sütünk 160 fokon.
Töltelék:
2 cs. vaníliás pudingport 1 l tejben 2 evőkanál lisztel, 20 dkg cukorral megfőzünk.
A tűzről levesszük és hozzá keverünk 20 dkg margarint, kicsit állni hagyjuk, de ne hűljön ki.
Ezzel a krémmel sorban megkenjük a lapokat.
Majd egy éjszakára hideg helyre tesszük.
Lehet rá csoki mázat kenni, de simán porcukorral megszórva is finom.
Csoki máz: 3 evőkanál tejet, 5 evőkanál cukrot, 2 evőkanál kakaóport felfőzünk és a végén
|
 |
Torta kiállítás Szeged |
|
2012.11.19. 20:41 |

Szombaton az elfoglaltságom Szegedre szólított és egy szórólap hívta fel a figyelmem az Árkád Bevásárló Központban megrendezett, amatőr tortadíszítő bajnokságra és kiállításra. Szerét kerítettem hát, hogy megnézhessem a csodálatos műveket.
Szebbnél szebb tortákat és tortadíszítő technikákat láttam.
Zsűri elnöke Kelvin Chua, a cukormáz király több mint 9000km- ről utazott Szegedre, hogy elbírálja a csodás magyar amatőr cukrászok alkotásait.
Gondoltam, hozok pár képet:











|
 |
Kókuszos |
|
2012.11.05. 18:14 |
Tudtad, hogy kókuszdió szárított bele a kopra?

És, hogy a kókusznak nagyon magas az energia tartalma? Ezért lábadozó betegek, vagy nagy fizikai igénybevételnek kitett személyek, például sportolók, vagy erős testi munkát végzők számára is ajánlott, mivel a mozgáskészséget fokozza, erőt, energiát ad.
A hindu néphagyomány szerint 99 féle betegség gyógyítására jó a kókusz. A kókuszlé vizelet- és hashajtó, vértisztító és emésztést segítő hatású. A kókuszolaj zsírsavainak 50%-a laurinsav, mely az anyatejben is megtalálható immunerősítő

Kókuszos
A tészta hozzávalói:
40 dkg liszt
½ cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
1 cs margarin
7 dkg porcukor
4 tojás sárgája
csipet só
A sütőport elkeverjük a lisztel és a porcukorral, csipet sóval, majd összemorzsoljuk a margarinnal. Ezután beletesszük a tojások sárgáját és a vaníliás cukrot. Gyorsan összegyúrjuk. Egy tepsibe sütőpapír teszünk és bele terítjük a tésztát, amit valamilyen savanykás lekvárral jó vastagon megkenünk.
Elkészítjük a krémet a tetejére.
Hozzávalók:
savanykás lekvár
4 tojás fehérje
20 dkg porcukor
20 dkg kókusz reszelék
A tojásfehérjékből kemény habot verünk, közben apránként adagoljuk hozzá a porcukrot.
A végén óvatosan beleforgatjuk a kókuszreszeléket.
Ezt a masszát egyenletesen elterítjük a tésztán.
Majd előmelegített sütőben 170 fokon, 15-20 percig sütjük. A mikor már kicsit kezd elszíneződni a teteje akkor jó.
|
 |
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|