Ízek és kalandok

                                                                                                                                                                                                                                           

Pár szóban az oldalról
 
Hátizsák
 
Mi újság?
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2010-03-18
 
okosságok

 

 
Időjárás

Magyarország időjárása

A részletekért klikk a képre.

 
Ajánlott oldalak

www.utikalauz.hu

www.virageso.gportal.hu

http://blogok.info

 
Kitekintés

Hellasz

"saját levében"

Margit2 honlapja

Gesztenye

Donna

Feje főz

Sissi lapja

Andi konyhája

Molnárka kertje

Édes otthonunk némi sóval

Mary konyhája

Tálaló

Réka naplója

Ami a mi konyhánkól kikerül

 

 

 

Bannerem

 
Ha it jársz néha etesd meg!

 

 
ajánló

 
Virágeső

Virágeső

Promote Your Page Too

 

 

 
widget

Legjobb receptes blogok

 
2014. szeptember

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Teatime

   

Angol nyelvtanfolyam záró „teatime"

Befejeztük a nagyon hatékony és emlékezetes 92 órás angol nyelvtanfolyamunkat. Ennek alkalmából az utolsó alkalmát a kulináris-kulturális élvezeteknek szenteltük: valódi angol almás pitét ettünk és tejjel ittuk a teát. Tehettük mindezt, oktatónk Orsi jóvoltából.(Utólag is hálás köszönet érte.)
A feeling páratlan volt, igaz hogy nem délután öt óra volt és az eső sem esett. Régi vágyam hogy a „teatime" etikettjét egyszer személyesen Angliában is átélhessem.
Az angoloknál a délutáni teázás valójában egy uzsonna.
Minden országnak meg van a saját almás pitéje, amit mi kóstoltunk az egy hagyományos brit apple pie volt.

Tejjel inni a teát… szóval a történet még ott kezdődött, hogy élt valamikor Bragança Katalin portugál hercegnő, II. Károly angol király felesége volt. A legenda szerint ő honosította meg a teázás kultúráját Angliában és ő keverte először a teát tejjel azért, mert különben a finom porcelán a forró folyadék miatt megpattant volna. Ez még 1665-ben történt.

A híres angol naplóíró Samuel Pepys említi először a naplójában, hogy teát iszik, 1660 szeptember 25-én.

Az egész már a kavarással kezdődik. Tilos vadul keverni. A világ teázási szakértői az óramutató szerinti 6 óránál kezdik és a kanalat lassan a 12 óra állásába mozgatják. Ezt háromszor ismétlik meg. A teát mindig csak apró kortyokban isszuk.
Az igazi angol tea készítése azonban egy ceremónia, amit vendégek számára a mai napig illik betartani.

Angol tea készítése
Hozzávalók – 4 csészére
5 tk fekete teafű
4 és fél csésze víz
Langyos tej
Elkészítés
A vizet felforraljuk a vízforralóban.
Fél csésze forró vízzel kiöblítjük a teáskannát, majd a teafüvet egyből a kannába töltjük – ez azért fontos, hogy a forró víz ne hűljön majd le hirtelen, továbbá a teafű pólusai a melegben kitágulnak, és kiengedik az aromájukat.
A vízforralót ismételten felforraljuk. Forrásponton lévő, azaz bugyborékoló vizet öntünk a teáskannába a teafűre. A fedőt rátesszük, letakarjuk a teasapkával vagy bebugyoláljuk konyharuhákkal.
3-5 percig áztatjuk. Közben tejet öntünk egy kis kancsóba.
Tálalás
Előkészítjük a teasüteményeket.
Az asztalra helyezzük a teáskannát, tejet, csészéket – esetleg cukrot – és kistányérokat.
Kevés tejet töltünk a csészékbe, majd teaszűrőn keresztül a forró teával leöntjük.
A teáskannát forró vízzel ismételten feltöltjük, melegen tartjuk.
Tippek
A teát ne áztassuk 5 percnél tovább, mert keserű lesz (felszabadul a tannin), és ne is kevergessük!
A teáscsészét mindig a csésze fülénél fogjuk a mutatóujjunkkal és a nagyujjunkkal, soha ne fűzzük át ujjainkat a csészefülön, ahogy azt a kávéscsészéknél tesszük.
FONTOS: mindig a tejre öntjük a teát – nem a teába a tejet (a tej nem válik szét és kellemesebb íze lesz a teának)!
Ha több vagy kevesebb személyre készítünk teát, akkor is tartsuk be ezt az alapszabályt: „személyenként 1 tk teafű plusz egy a kannának” (az angol mondás szerint).
Egy adag teafűből akár 2-3 kanna teát készíthetünk – ez persze a teafű erősségétől függ.
Teafű kombinációk: alkalmazhatunk teakeveréket (pl. English Breakfast, English Afternoon, Yorkshire tea), de érdekesebb és ízletesebb, ha magunk 2 különböző teafüvet kikeverünk. Az egyik legyen erős, a másik különleges, zamatos (pl. Assam – Earl grey 3:1 arányban egy tuti kombináció).

 

Ferrarrossi

   

Ferrarossi recept

Ropogós, csokis, diós süti.
Nagyon egyszerűen elkészíthető finomság, a kezdők is bátran kipróbálhatják.
Én sajnos hanyagoltam a maffinpapírt, mert csak nagyméretű volt itthon.

A mézet a cukorral felolvasztjuk, beleolvasztjuk a margarint, ha az is felolvadt, akkor a csokit is hozzáadjuk. Ezután belekeverjük a darált diót és mindezt sűrűre főzzük (1-2 perc).
A tűzről levéve belekeverjük a kukoricapelyhet, majd evőkanállal még melegen halmokat készítünk belőle a papírkosárkákba. Fontos, hogy még melegen készítsük a halmokat, mert különben megköt a massza.


Hozzávalók:
 6 evőkanál méz
 15 dkg cukor
 25 dkg margarin
 20 dkg keserű főzőcsoki vagy tortabevonó
 15 dkg darált dió
 25 dkg natúr kukoricapehely
 Kb. 60 db mignon vagy muffin papír

Világbajnok tiramisu torta, vagyis a tiramisu torták világbajnoka!

   

Tiramisu torta


Hozzávalók:
2 csomag babapiskóta
fél liter feketekávé
1 db rumaroma
2 db tojás
15 dkg cukor
25 dkg natúr vajkrém (Rama margarin, vagy teavaj nem jó!!!)
5 dl tejszín
3 teáskanál étkezési zselatin (Horváth Ilona féle)
1 dl tej
3 evőkanál kakaópor
A zselatin elkészítésével érdemes kezdeni, mert annak langyosra kell hűlnie a felhasználása előtt. 3 teáskanálnyi zselatint fokozatosan hozzá keverünk 1 dl hideg tejhez. Takaréklángon kevergessük, ameddig fel nem forr.
Ezután húzzuk félre a tűzről, és hagyjuk hűlni, ameddig nekilátunk a krémnek:
Ami feltétlenül szükséges ehhez, az egy gépi habverő, és egy kapcsos tortaforma. Első lépésként a tojásokat kell habosra keverni a cukorral.
Ha ez megvan, mehet bele a natúr vajkrém is, és azzal is tovább kell keverni, még újból szép habos nem lesz.
A fél liter habtejszínt is belelocsoljuk a tálunkba. Ezzel kb. 5 percig verjük, legnagyobb fokozatra kapcsolva a gépet.  Közben a rumaroma kb. 1/3-át is csorgassuk a krémbe. Végül a zselatin kerül a krémbe.
A lefőzött forró feketekávéhoz öntsünk rumaromát és ebbe kell a babapiskótákat éppen csak bele mártani.
Igyekeztem az optimális helykihasználásra:
Legalulra piskóta kerül, majd krém. A krémre minden rétegnél kakaóport szitáltam. Általában 2 réteg készül, és legfelülre krém kerül, és arra befejezésül kakaószitálás. Ezt a tortát nem kell sütni, csak hűtőben pihentetni pár órát, vagy egy teljes éjszakát. Ekkorra szépen megdermed a krém a zselatintól, és majd könnyen leemelhető lesz a tortától a kapcsos forma oldala.

Jó étvágyat!

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Névnap

 

 
Hóravaló
 
Bácskai Napló
 
Bácskai receptek
 
Wass Albert gondolatai
 
Szendvicsek, előételek

Tojásos melegszendvics

 
Pillanatok a konyhámból

Brokkolis tészta

Canneloni újragondolva

Chilis bab

Cézár saláta

Dermedt saláta

Frutti di Mare spagetti

Gezemice

Gnocchi

Gyros

Illovai rakottas

Karfiolos-gombás tészta

Ketchup házi

Kínai mézes csirke pirított tésztával

Lasagne

Padlizsános tészta

Rakott zöldbab

Rakott padlizsán mennyei raguval

Rántásos gombóc

Rántott töltött kelkáposzta

Muszaka

Őzgerincben sült csirkemell

Tejszínes-gombás ravioli

Tejszínes, sajtos rakotttészta

Temesvári sertéstokány

Tócsni

Töltött cukkini

Töltött karalábé

Töltött zsemlevekni

Zakuszka

Zöldbabos tészta

Vadásznokedli

 

 

 
Levesek
 
Köretek
 
Édességek

Albert kekszes

Amerikai fánk

Ananászos répatorta

Andi túró tortája

Aranygaluska

Asztória szelet

Bajor kifli

Baklava

Banános kuglóf

Bejgli

Bogyós gyümi torta

Bögrés mézeskalács

Churros

Citromos szelet

Cukrozott narancshéj

Csiga torta

Csokis, gesztenyetorta

Csokis golyók

Csokis kókuszcsók

Csokis-vaníliás karika

Diócska

Éclair fánk

Fahéjas-csokis keksz

Farsangi fánk

Ferrarrossi

Fitoura

Focitorta

Francia mákos krémes

Gyors kókuszos

Habkönnyű citromos kuglóf

Húsvéti bárányka és nyuszi

Kakaós csiga

Kapros-túrós

Keksz tekercs

Kinder pingui szelet

Kókuszos

Kókuszos szelet

Kókuszos sütemény

Kürtöskalács

Mákos-citromos szelet

Mákos szelet

Meggyes-túrós pite

Mézeskalács és bonbon

Mini töltött fánk

Néger szelet

Panettone

Penészke

Pogácsa krémsajttal

Pudingos csiga

Pudingos kalács

Puszidli I

Puszedli II

Reszelt, habos, almás sütemény

Ribizlis muffin

Szilvás Bakewell pite

Szilvás lepény másként

Szilvás pite

Szülinapi csokitorta

Szülinapi csokitorta II

Szülinapi csokitorta III

Sajtos puffancs

Sajtos roló

Sajtos tallér

Sós kockák

Tejfölös szelet

Tejszínes citromtorta

Tiramisu

Tökös-csokis Haloween kekszek

Töltött kifli

Túrófánk

Túró krokett

Túrós süti

Túrótorta

Vaníliás gyümölcs kosárka

Vargabéles

 

 

 
Kenyerek, lángosok

 

Az én házi kenyerem

Burgonyás lángos

Csirkés házi wrap

Fehérkenyér

Házi kenyér

Kenyérlángos

Kombe

Lábasban sült cipó

Mozaikkenyér

Pizzagolyók

Sajtos hajtovány

Sonkás-sajtos tekercs

Tökéletes fehérkenyér

Vimpikifli

 
Italok

Karotin bomba

Bodzaszörp

Bailey's

Csoki likőr

 
üzenődoboz

 

 
Valutaváltó

 
 

Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!