Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
Teatime |
|
|
Angol nyelvtanfolyam záró „teatime"

Befejeztük a nagyon hatékony és emlékezetes 92 órás angol nyelvtanfolyamunkat. Ennek alkalmából az utolsó alkalmát a kulináris-kulturális élvezeteknek szenteltük: valódi angol almás pitét ettünk és tejjel ittuk a teát. Tehettük mindezt, oktatónk Orsi jóvoltából.(Utólag is hálás köszönet érte.)
A feeling páratlan volt, igaz hogy nem délután öt óra volt és az eső sem esett. Régi vágyam hogy a „teatime" etikettjét egyszer személyesen Angliában is átélhessem.
Az angoloknál a délutáni teázás valójában egy uzsonna.
Minden országnak meg van a saját almás pitéje, amit mi kóstoltunk az egy hagyományos brit apple pie volt.

Tejjel inni a teát… szóval a történet még ott kezdődött, hogy élt valamikor Bragança Katalin portugál hercegnő, II. Károly angol király felesége volt. A legenda szerint ő honosította meg a teázás kultúráját Angliában és ő keverte először a teát tejjel azért, mert különben a finom porcelán a forró folyadék miatt megpattant volna. Ez még 1665-ben történt.
A híres angol naplóíró Samuel Pepys említi először a naplójában, hogy teát iszik, 1660 szeptember 25-én.
Az egész már a kavarással kezdődik. Tilos vadul keverni. A világ teázási szakértői az óramutató szerinti 6 óránál kezdik és a kanalat lassan a 12 óra állásába mozgatják. Ezt háromszor ismétlik meg. A teát mindig csak apró kortyokban isszuk.
Az igazi angol tea készítése azonban egy ceremónia, amit vendégek számára a mai napig illik betartani.
Angol tea készítése
Hozzávalók – 4 csészére
5 tk fekete teafű
4 és fél csésze víz
Langyos tej
Elkészítés
A vizet felforraljuk a vízforralóban.
Fél csésze forró vízzel kiöblítjük a teáskannát, majd a teafüvet egyből a kannába töltjük – ez azért fontos, hogy a forró víz ne hűljön majd le hirtelen, továbbá a teafű pólusai a melegben kitágulnak, és kiengedik az aromájukat.
A vízforralót ismételten felforraljuk. Forrásponton lévő, azaz bugyborékoló vizet öntünk a teáskannába a teafűre. A fedőt rátesszük, letakarjuk a teasapkával vagy bebugyoláljuk konyharuhákkal.
3-5 percig áztatjuk. Közben tejet öntünk egy kis kancsóba.
Tálalás
Előkészítjük a teasüteményeket.
Az asztalra helyezzük a teáskannát, tejet, csészéket – esetleg cukrot – és kistányérokat.
Kevés tejet töltünk a csészékbe, majd teaszűrőn keresztül a forró teával leöntjük.
A teáskannát forró vízzel ismételten feltöltjük, melegen tartjuk.
Tippek
A teát ne áztassuk 5 percnél tovább, mert keserű lesz (felszabadul a tannin), és ne is kevergessük!
A teáscsészét mindig a csésze fülénél fogjuk a mutatóujjunkkal és a nagyujjunkkal, soha ne fűzzük át ujjainkat a csészefülön, ahogy azt a kávéscsészéknél tesszük.
FONTOS: mindig a tejre öntjük a teát – nem a teába a tejet (a tej nem válik szét és kellemesebb íze lesz a teának)!
Ha több vagy kevesebb személyre készítünk teát, akkor is tartsuk be ezt az alapszabályt: „személyenként 1 tk teafű plusz egy a kannának” (az angol mondás szerint).
Egy adag teafűből akár 2-3 kanna teát készíthetünk – ez persze a teafű erősségétől függ.
Teafű kombinációk: alkalmazhatunk teakeveréket (pl. English Breakfast, English Afternoon, Yorkshire tea), de érdekesebb és ízletesebb, ha magunk 2 különböző teafüvet kikeverünk. Az egyik legyen erős, a másik különleges, zamatos (pl. Assam – Earl grey 3:1 arányban egy tuti kombináció).
|
 |
Ferrarrossi |
|
|
Ferrarossi recept

Ropogós, csokis, diós süti.
Nagyon egyszerűen elkészíthető finomság, a kezdők is bátran kipróbálhatják.
Én sajnos hanyagoltam a maffinpapírt, mert csak nagyméretű volt itthon.
A mézet a cukorral felolvasztjuk, beleolvasztjuk a margarint, ha az is felolvadt, akkor a csokit is hozzáadjuk. Ezután belekeverjük a darált diót és mindezt sűrűre főzzük (1-2 perc).
A tűzről levéve belekeverjük a kukoricapelyhet, majd evőkanállal még melegen halmokat készítünk belőle a papírkosárkákba. Fontos, hogy még melegen készítsük a halmokat, mert különben megköt a massza.
Hozzávalók:
6 evőkanál méz
15 dkg cukor
25 dkg margarin
20 dkg keserű főzőcsoki vagy tortabevonó
15 dkg darált dió
25 dkg natúr kukoricapehely
Kb. 60 db mignon vagy muffin papír


|
 |
Világbajnok tiramisu torta, vagyis a tiramisu torták világbajnoka! |
|
|
Tiramisu torta

Hozzávalók:
2 csomag babapiskóta
fél liter feketekávé
1 db rumaroma
2 db tojás
15 dkg cukor
25 dkg natúr vajkrém (Rama margarin, vagy teavaj nem jó!!!)
5 dl tejszín
3 teáskanál étkezési zselatin (Horváth Ilona féle)
1 dl tej
3 evőkanál kakaópor
A zselatin elkészítésével érdemes kezdeni, mert annak langyosra kell hűlnie a felhasználása előtt. 3 teáskanálnyi zselatint fokozatosan hozzá keverünk 1 dl hideg tejhez. Takaréklángon kevergessük, ameddig fel nem forr.
Ezután húzzuk félre a tűzről, és hagyjuk hűlni, ameddig nekilátunk a krémnek:
Ami feltétlenül szükséges ehhez, az egy gépi habverő, és egy kapcsos tortaforma. Első lépésként a tojásokat kell habosra keverni a cukorral.
Ha ez megvan, mehet bele a natúr vajkrém is, és azzal is tovább kell keverni, még újból szép habos nem lesz.
A fél liter habtejszínt is belelocsoljuk a tálunkba. Ezzel kb. 5 percig verjük, legnagyobb fokozatra kapcsolva a gépet. Közben a rumaroma kb. 1/3-át is csorgassuk a krémbe. Végül a zselatin kerül a krémbe.
A lefőzött forró feketekávéhoz öntsünk rumaromát és ebbe kell a babapiskótákat éppen csak bele mártani.
Igyekeztem az optimális helykihasználásra:
Legalulra piskóta kerül, majd krém. A krémre minden rétegnél kakaóport szitáltam. Általában 2 réteg készül, és legfelülre krém kerül, és arra befejezésül kakaószitálás. Ezt a tortát nem kell sütni, csak hűtőben pihentetni pár órát, vagy egy teljes éjszakát. Ekkorra szépen megdermed a krém a zselatintól, és majd könnyen leemelhető lesz a tortától a kapcsos forma oldala.
Jó étvágyat!

|
 |
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|