Ízek és kalandok

                                                                                                                                                                                                                                            

Pár szóban az oldalról
 
Hátizsák
 
Mi újság?
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2010-03-18
 
okosságok

 

 
Időjárás

Magyarország időjárása

A részletekért klikk a képre.

 
Ajánlott oldalak

www.utikalauz.hu

www.virageso.gportal.hu

http://blogok.info

 
Kitekintés

Hellasz

"saját levében"

Margit2 honlapja

Gesztenye

Donna

Feje főz

Sissi lapja

Andi konyhája

Molnárka kertje

Édes otthonunk némi sóval

Mary konyhája

Tálaló

Réka naplója

Ami a mi konyhánkól kikerül

 

 

 

Bannerem

 
Ha it jársz néha etesd meg!

 

 
ajánló

 
Virágeső

Virágeső

Promote Your Page Too

 

 

 
widget

Legjobb receptes blogok

 
Isztria 2008

 

Nyárbúcsúztató az Isztrián
 
Ezt a beszámolómat utólag írom, két év távlatából és visszaemlékezésből.
Minden évben megfogadom, hogy nem megyek többet Horvátországba, mert drága és nem szeretem a tengeri sünöket sem köves partokat. De aztán mégis, mindig újra megyek.
Eldöntöttük hogy a 2008. augusztus 20.-át az Isztrián töltjük. Nem terveztük, hogy minél több helyet meglátogassunk, mert pihenni és fürödni mentünk. Szállást nem foglaltunk előre, mint később kiderült, hiba volt. Az utolsó napokban döntöttünk úgy hogy a cél állomás Rovinj lesz de ez végül nem így történt. Szerintem, ha fáradtan, több óra utazás után érkezik az ember egy helyre, akkor azt a fáradtságtól nem olyannak látja, mint amilyen az valójában (főleg ha még terhes is). Utólag visszagondolva Rovinj egy nagyon szép hely.
Kezdem az elején. Rijekánál érintettük a Kvarner-öblöt, haladtunk a 8-as számú úton a félsziget belseje felé. Útközben egy fa kilátóról megcsodáltuk a Limski csatornát. Ez, egy mélyen a szárazföld belsejébe nyúló tenger öböl. A kiszáradt folyó medrébe húzódott bele a tenger víz.
 
Limski csatorna
1. Limski csatorna
 
Limski fjord –nak is hívják, mert azt mondják róla, hogy a norvég fjordokra hasonlít. Itt volt a helyszíne a Viking című film forgatásának.
Elértük Rovinjt, egy pinea fenyőkkel borított területen keresztül, gyalog lesétáltunk a tengerpartra hogy körülnézzünk. De a betonos és feketesziklás partot, ami tele volt tengeri sünnel alkalmatlannak találtuk a fürdésre, így tovább mentünk.
Végül is Porec mellett döntöttünk. Ekkor már erősen délután volt. Megnéztük a közeli Lanterna kempinget , (ez egy szuperül felszerelt és tiszta camping) hátha tudunk mobilházat bérelni, de nem volt mint később kiderült az a része a campingnek máshol van.
Porecen a part közeli utcákat végig jártuk de sehol nem volt szabad apartman. Végül egy közvetítőnél kötöttünk ki, aki elvitt minket egy szörnyű helyre, ami sötét volt büdös és nagyon messze a parttól. Erre az időre gyerekeket beültettük egy pizzériába, ahol igazi kemencében sült pizzát ettek. Olaszország földrajzi közelsége indokolja ezt az „olasz örökséget”, mely a mai napig megmutatkozik a kultúrában, különösen a konyhában.
 
Pizzéria Porec
 
Hihetetlen, hogy minden apartman foglalt volt augusztus végén.
Végül, az egyik apartmanban épp érdeklődtünk, amikor jött egy fiatal srác, telefonálgatott aztán elvitt minket a parttól a lehető legtávolabb eső városrészbe, ha jól emlékszem Ilirska volt a neve, és ott mutatott egy elfogadható áru apartmant, amit éppen takarítottak. Igaz a fiam a földön aludt egy ágybetéten, de a konyha részben volt minden, amire szükségünk volt, még só, olaj, cukor stb is, de gondolom, ezeket az előző nyaraló hagyta ott. Valamennyit fizettünk előre a többit távozáskor.
Másnap az idő nagy részét Porecen töltöttük a strandon(ahova autóval kellett, hogy menjünk), ami kiépített betonos volt, a vízben nagy beton falak voltak, és akkora éles, csúszós kövek hogy nem lehetett lelépni. Hát, nem ez volt álmaim strandja.
Próbáltunk másik strandot keresni, így betévedtünk Funtanára,  ez egy nagy üdülőtelep Porechez kb. 6 km távolságra. Főleg a szocialista idők alatt megépített üdülőtelepnek köszönhetően ma egyetlen napon, akár húszezer turista is találhat itt magának szálláshelyet. Szántunk rá egy gyors kört, bár sorompóval zárt terület, de azért beengedtek minket autóval.
 
Porec strand
1. Porec strand
 
Reggel elindultam gyalog felderíteni a terepet, bevásároltam találtam egy pékséget és egy kis boltot a szomszéd utcában. Az utcák tele voltak mediterrán növényekkel. Ekkor fedeztem csak fel, hogy a mi apartmanunk bejárata előtt is kiviből van a lugas és csüng róla a rengeteg kivi.
Aznapi programunknak azt terveztük, hogy megnézzük a félsziget legdélebbi csücskét.
Amikor megláttam a prospektusokat, gondolataimban felmerült egy Velencei hajókirándulás lehetősége, de az árát kicsit sokaltam 300 Eur/fő lett volna.
Elindultunk hát a Kamenjak-fokhoz, az Isztriai-félsziget legdélebbi pontjához. Ez egy természetvédelmi terület, ahol homokos sziklás, kavicsos partszakaszok váltogatják egymást. 20 kunáért végigmehettünk a csücsökig. A védett természeti területen 530 növényfaj nő, ebből 20 orchidea. A félsziget mindkét oldalát nagyon szép kis öblök tagolják.
Útban a Kamenjak fokhoz.
Útközben megálltunk Pula környékén egy kiépítet strandon, ami nagyon a 70-es évek hangulatát árasztotta és szinte csak egy pár idősebb embert láttunk. A vízben egy hatalmas rozsdás vas tartály csúfította a kilátást. Mégis ott készítettem ezt a szívemhez közelálló képet.
 
 
 
Pomerrel szemben az út mellett a nagyon szép kis, pinea fenyőkkel szegélyezett strandon időzünk egy kicsit.
A Kamenjak-fok maga egy 9,5 km hosszú és 1,5 km széles félsziget és egy nagyon különleges sziklás táj. A tenger úgy 10-15 méterrel lehet lejjebb az úttól. Miután az autót fent hagytuk az út melett, a sziklákon mászkálva óvatosan tudtunk csak lejutni, mert a kövek élesek, csipkések voltak a víz közelében és hát ugye, egy 6 hónapos pocaklakóval nem könnyű. A többiek sokat búvárkodtak és ugráltak a sziklák tetejéről.
 
Kamenjak-fokon
 
 
                                                         2. Kamenjak-fokon
 
A fokról szép kilátás nyílt a Porer nevű világítótoronyra. A torony 1833-ban épült, az azonos elnevezésű kis szigeten, amely Isztria déli fokától délnyugatra helyezkedik el. A szigetecske tulajdonképpen egy 80 méter szélességű szikla, amely 2.5 kilométerre van a szárazföldtől. A világítótoronyban szállás foglalható, de az erős áramlatok miatt gyerekeknek nem ajánlják.
Porer világítótorony
1. Porer világítótorony
 
Útban hazafelé, de még Premantura előtt beleszerettünk egy kisebb öbölbe és lementünk egyet úszni.
 
1. Visszafelé Premantura előtt
Vissza felé az út elkanyarodik a part mellől, és emelkedni kezd, majd egy fenyőerdőn vezet keresztül.
PremanturaA dombtetőről legurulva szép település fogad, Premantura, első látásra beleszerettem. A harangtorony lábánál kiültünk egy kajázónak a teraszára és ettünk pizzát. Az éteremmel szemben kinyitott egy kézműves udvarszerűség, végignéztük az árusokat, megnéztük, hogy hogyan készítik a kis ajándéktárgyakat üvegből. Ekkor már teljesen besötétedett.
 
 
1. Premantura
 
Késő este értünk a szállásunkra.
A következő nap reggel, amíg a többiek aludtak, a párommal kettesben teszünk egy hosszabb sétát a szállás környékén. Jó pár kilométerrel arrébb találunk egy bevásárló központot, kávézót, ahol kicsit megülünk, iszunk egy pálinkát. A halpiacról sajnos lemaradtunk, ami pedig egy fontos eseménye a mi nyaralásainknak.
Délutánra kishajós kirándulást terveztünk a Szent Miklós szigetre, nagyon közel van, Porecről átlehetett látni. Nagyon szép időnek ígérkezett, leparkoltunk lesétáltunk a kikötőbe, közben nézelődtünk a Tito nevét viselő partsétányon (Obala Maršala Tita) a bazárok között . Hűtő mágnest kerestünk, de végül nem vettünk. Ez az egyetlen kirándulás, ahonnan nem szaporítottam a hűtő mágnes és a bor gyűjteményemet. Utólag nagyon sajnálom.
Kicsit vártunk a kishajóra, majd 20 perc alatt átértünk. A sziget nem nagy, keresünk egy fürdésre alkalmas helyet. Találtunk is közel a hajóállomáshoz. A gyerekek sokat fürödtek, én a pocaklakó miatt kevesebbet mertem. Bolyongtam egy kicsit, egy cédrus fenyőkkel és babérokkal borított ösvényen átmentem a sziget másik oldalára, az eldugott sziklákon sokan nudiztak, később a többiekkel együtt is visszasétáltunk. Csodálatos kilátás nyilt a szigetről Porecsre.
Késő délután hajóztunk vissza. Ekkor már egy kicsit borulni kezdett.
Porec a Sz. Miklós szigetről
 
   A Sz.Miklós sziget másik oldala
 
Este némi kis vita után bementünk az óvárosba. Persze a fiúknak ehhez nem volt semmi kedvük, mert nem akartak sétálni. Odáig autóval kellett menni, mivel a szállásunk vagy 5-6 km-re volt az óvárostól. Nagyon hangulatos időtöltés este sétálni a kivilágított óvárosban.
Porec óvárosa
Lementünk a kikötőhöz, végig nézegettük a sok drága luxus jachtot majd nyaltunk egy fagyit.
Előző napokban, az egyik prospektusban olvastam egy közeli cseppkőbarlangról, elhatároztuk, hogy hazafelé útba ejtjük.

Másnap reggel búcsú Porectől, fizetés, csomagolás, takarítás és egy kis kitérővel indulás haza.

Porečtől néhány kilométerre fedezték fel a hetvenes években a Baradíne barlangot, amely valójában egy hatalmas és igencsak mély sziklaüreg. A feltérképezett alsó részei 132 méter mélyek, itt azonban még földalatti tavakat találunk, amelyek néhol elérik a 30 méteres mélységet. Az alsóbb rétegekben látható az emberhal (vagyis a čovečja ribica), hivatalos nevén a barlangi vakgőte. Az egyedülálló kis kétéltű teljesen vak, és külső kopoltyúval lélegzik. Akár 100 évig is elélhet, és csak a dinári karsztvidéken található meg.
A barlangba látogatókat a vezetők 60 méter mélységig viszik le, mindeközben öt nagyobb földalatti termet tekinthetünk meg. A közel egyórás út során a cseppkőből kialakult legkülönfélébb formákat fedezhetjük fel. Egy régi monda szerint egy poreči nemes ifjú, Gábriel beleszeretett egy pásztorlányba, Milkába. A legény anyjának nem tetszett a kapcsolat és útonállókat bérelt fel, hogy öljék meg a lányt. Azok azonban nem ölték meg, hanem a sziklaüregbe dobták. Azt mesélik, hogy a nemes ifjú elindult megkeresni szerelmét, de csak a lovát találták meg. Az üregben azóta is ott áll a pásztorlány, kővé meredve és minden évben egy picit megmozdul, csúszik a szomszéd barlang felé, ahol szerelme várja…

 
Itt mentunk le a barlangba1. A barlang bejárata
Korábban (főleg Görögország után )megfogadtam, hogy kerülöm Horvátországot de valami mégis mindig visszahúz és szinte évente látogatója vagyok. Most, miután leírtam ezt az útleírást már is mehetnékem támadt megint Horvátországba.
 

 

Még nincs hozzászólás.
 
Névnap

 

 
Hóravaló
 
Bácskai Napló
 
Bácskai receptek
 
Wass Albert gondolatai
 
Szendvicsek, előételek

Tojásos melegszendvics

 
Pillanatok a konyhámból

Brokkolis tészta

Canneloni újragondolva

Chilis bab

Cézár saláta

Dermedt saláta

Frutti di Mare spagetti

Gezemice

Gnocchi

Gyros

Illovai rakottas

Karfiolos-gombás tészta

Kínai mézes csirke pirított tésztával

Lasagne

Padlizsános tészta

Rakott zöldbab

Rakott padlizsán mennyei raguval

Rántásos gombóc

Rántott töltött kelkáposzta

Muszaka

Őzgerincben sült csirkemell

Tejszínes-gombás ravioli

Tejszínes, sajtos rakotttészta

Temesvári sertéstokány

Tócsni

Töltött cukkini

Töltött karalábé

Töltött zsemlevekni

Zakuszka

Zöldbabos tészta

Vadásznokedli

 

 

 
Levesek
 
Köretek
 
Édességek

Albert kekszes

Amerikai fánk

Andi túró tortája

Aranygaluska

Asztória szelet

Bajor kifli

Baklava

Banános kuglóf

Bejgli

Bogyós gyümi torta

Bögrés mézeskalács

Citromos szelet

Cukrozott narancshéj

Csiga torta

Csokis, gesztenyetorta

Csokis golyók

Csokis kókuszcsók

Csokis-vaníliás karika

Diócska

Éclair fánk

Fahéjas-csokis keksz

Farsangi fánk

Ferrarrossi

Fitoura

Focitorta

Francia mákos krémes

Gyors kókuszos

Habkönnyű citromos kuglóf

Húsvéti bárányka és nyuszi

Kakaós csiga

Kapros-túrós

Keksz tekercs

Kinder pingui szelet

Kókuszos

Kókuszos szelet

Kókuszos sütemény

Kürtöskalács

Mákos-citromos szelet

Mákos szelet

Meggyes-túrós pite

Mézeskalács és bonbon

Mini töltött fánk

Néger szelet

Panettone

Penészke

Pudingos csiga

Pudingos kalács

Puszidli I

Puszedli II

Reszelt, habos, almás sütemény

Répatorta

Ribizlis muffin

Szilvás Bakewell pite

Szilvás lepény másként

Szilvás pite

Szülinapi csokitorta

Szülinapi csokitorta II

Szülinapi csokitorta III

Sajtos puffancs

Sajtos roló

Sajtos tallér

Sós kockák

Tejfölös szelet

Tejszínes citromtorta

Tiramisu

Tökös-csokis Haloween kekszek

Töltött kifli

Túrófánk

Túró krokett

Túrós süti

Túrótorta

Vaníliás gyümölcs kosárka

Vargabéles

 

 

 
Kenyerek, lángosok

 

Az én házi kenyerem

Burgonyás lángos

Csirkés házi wrap

Házi kenyér

Kenyérlángos

Kombe

Lábasban sült cipó

Mozaikkenyér

Pizzagolyók

Sajtos hajtovány

Sonkás-sajtos tekercs

Vimpikifli

 
Italok

Karotin bomba

Bodzaszörp

Bailey's

Csoki likőr

 
üzenődoboz

 

 
Valutaváltó

 
Tartalom

Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha