Ízek és kalandok

                                                                                                                                                                                                                                           

Pár szóban az oldalról
 
Hátizsák
 
Mi újság?
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2010-03-18
 
okosságok

 

 
Időjárás

Magyarország időjárása

A részletekért klikk a képre.

 
Ajánlott oldalak

www.utikalauz.hu

www.virageso.gportal.hu

http://blogok.info

 
Kitekintés

Hellasz

"saját levében"

Margit2 honlapja

Gesztenye

Donna

Feje főz

Sissi lapja

Andi konyhája

Molnárka kertje

Édes otthonunk némi sóval

Mary konyhája

Tálaló

Réka naplója

Ami a mi konyhánkól kikerül

 

 

 

Bannerem

 
Ha it jársz néha etesd meg!

 

 
ajánló

 
Virágeső

Virágeső

Promote Your Page Too

 

 

 
widget

Legjobb receptes blogok

 
2010. November

Számomra van egy nagyon fontos esemény novemberben,- a kislányom szülinapja. Ő még csak két éves és szeretném minden évben saját magam készíteni a szülinapi tortáját. Találtam egy jó receptet az egyik oldalon "marisom receptjei" között, gondoltam kipróbálom, ilyen lett:

 Szülinapi csokitorta

                

 ..és nagyon finom.

Íme a recept:

 

7 tojás fehérjét, 6 evőkanál hideg vízzel és 13 evőkanál kristálycukorral felverjük habnak. A tojássárgáját folytonos keverés közben egyenként belecsurgatjuk. 9 evőkanál lisztet, 4 evőkanál kakaót, mokkáskanálnyi szódabikarbónát összekeverünk és a felvert habhoz, adagoljuk. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük.

2 tojássárgája, 2 evőkanál kristálycukor, habosra kevertem, majd felváltva adagoltam hozzá a 4 dl tejet, a 4 evőkanál lisztet, 2 evőkanál kakaót, majd összefőztem, mikor látszott a lábas alja keverés közbe, akkor levettem, és hagytam kihűlni. 30dkg vajat és 30dkg cukrot jó habosra kevertem, majd a kihűlt kakaós masszával összekevertem, jól összedolgoztam, nagyon finom habos krémet, kaptam.

Csokimáz: 6 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál víz, 2 evőkanál kakaó, ezt összefőztem, majd levettem a tűzről és 5 dkg vajat kevertem hozzá.

A tésztát három részre osztottam,, megtöltöttem krémmel, kicsit hűvösre tettem, majd csoki mázzal beborítottam.

 

KÍNAI MÉZES CSIRKE PIRÍTOTT TÉSZTÁVAL

Még egy nagyon fontos konyhai sikerélményem kapcsólódik a novemberhez ugyanis, sikerült egy, a kínai gyorsétermekben kapható pirított tésztára megszólalásig hasonlító tésztát készítenem. A receptet a horsi-orsi.blogspot.com-on találtam.

Hozzávalók
1 csirkemell csíkokra vágva
A páchoz: őrölt fehérbors só, cukor, 1/2 tk. fehérbor, 1/2 tk.olaj
 
A bundához: 1/2 csésze liszt 1/4 csésze keményítő csapott tk. sütőpor 1 felvert tojás 2 ek. olaj 2/3 csésze víz kevés só
 
A mézes mázhoz: 1/8 csésze méz 1/4 csésze cukor 1/8 csésze ketchup 1 ek. 20%os ecet
A csirkecsíkokat bepácoljuk, minimum néhány órára hűtőbe tesszük. Ha összeértek az ízek, a bundába mártott csirkedarabokat wokban bő olajban kisütjük. Utána a mézes mázhoz összemelegítjük a hozzávalókat,(esetleg tehetünk bele apróra vágott csilit) és beleforgatjuk a kész húst. Megszórjuk szezámmaggal.
 
Pirított tészta:
kb fél csomag spagetti,2-3ek.szójaszósz,ízlés szerint zöldség
A spagettit szokásos módon kifőzzük,picit kevesebb sóval.Miközben a tészta fő,egy kis olajon roppanósra pirítjuk a zöldségeket ,én répát és hagymát használtam,amit szálasra vágtam.Erre ráborítjuk a kifőzött spagettit,meglocsoljuk a szójaszósszal,összekeverjük,és még egy pár pillanatig pirítjuk.
 
..és ilyen lett:

 

 

 

Sütöttem egy jó kis túrós sütit, amit szintén a neten találtam (klikk receptje), annyit változtattam, hogy kihagytam a tejszínt mert az nem volt otthon.

TÚRÓS SÜTI

Tészta:

50dkg liszt
1 Ráma
2 tojás
20dkg kristálycukor
1 sütőpor
csipetnyi só
Gyorsan összegyúrni, pár órára hűtőbe tenni.

Krém:
1/2kg túró
1 van cukor
1 tejszín ízű főzős pudingpor
2dl tej
1 dl tejszín
10dkg Ráma
20dkg kristálycukor
mazsola-jó sok
1-2ek búzadara

A pudingport megfőzni a tejjel elkevert tejszínnel. Tűzről levenni, belekeverni a cukrot, a Rámát. Amikor kihűlt, villával elnyomkodni benne a túrót, belekeverni a mazsolát.
A tészta: Vedd ketté, jó lisztezett deszkán nyújtsd tepsi alakúra, tedd vajazott tepsibe. A darabokat tedd félre, ami leszakad közben, mert jó lesz befoltozni a lyukakat, mely a tészta átemelése közben keletkeztek.
Borítsd be a túrós masszával, majd ismételd meg a toldozási, foltozási hadműveletet. Szurkáld meg villával, közepes lángon süsd, míg meg nem pirul.
Csak hidegen szabad szeletelni, mert törik forrón. Lehet forrón is, de akkor nehezebb megenni.

 

 

 

Újabb őrület, karácsonyra kandallót akarok.

 

Egy nagyon régi álmom látszik valóra válni az év végén. Akkor régen meg is kerestem a megfelelő mestert, aki el is jött hozzánk személyesen, hogy felmérje a lehetőségeket. Akkor még csempézett kandallóban gondolkodtam de, ahova szerettem volna építtetni ott nem volt kémény, így kéményépítéssel együtt nagyon sokba került volna. Az évek alatt átrendeztem a gondolataimat, és mivel van a nappali sarkában egy kémény, amit soha nem használtunk, oda megálmodtam magamnak egy rusztikus kandallót.

Az idén mivel csőtörés miatt egy kis lakásfelújításba fogtunk, újból árajánlatot kértem egy kandallóra. A mester prospektussal érkezett, mi kiválasztottuk, de sajnos az általa adott árajánlat a lehetőségeinkbe nem fért bele. Ez egy kész elemekből összeállított úgy mond „lego” kandalló lett volna. Nem értettem mitől kerül ilyen sokba. Vannak kandallók, amik drágák de egye fene…! Vannak, amiket indokolatlanul drágának találtam. De a legtöbb még ennek az árnak is a háromszorosa. Kezdtem lemondani a megálmodott kandallóról.

A kőműves, aki végezte nálunk a lakásfelújítást, saját maga részére éppen kandalló építésben gondolkodott. Rábeszéltük a mi kandallónk megépítésére, mondtuk, legyen a miénk a prototípus, de nem akarta. Pár nap alatt összedobta a sajátját és utána hozzáfogott a mi kandallónk megépítéséhez.

Minden itt kezdődött. (Ugyan is rossz helyen voltak a vezetékek.)

Meg találtuk a megfelelő tűzteret, ami egy orosz gyártmányú K3 Interier 14 kw-os tűztér. A Baumax áruházban figyeltünk felrá, ott 119.000 ft volt. Később sikerült beszerezni 93000 Ft-ért. Először, ki néztünk egy samottal bélelt lemez tűzteret (nagyon szép kovácsoltvas külsővel) de mindenki lebeszélt a lemez tűztérről.( jelzem, árban drágább lett volna, mint az öntött vas) A tűztér megválasztásánál az alábbi dolgokat tartottuk fontosnak: teljesítmény, szabályozható huzat, másodlagos levegő bevezetése, tűztér anyaga, füstcsonk átmérője.

Na szóval, a kellő elszántság után, pár 10-es ytong tégla és már kezdtük is. A laminált parkettát kivágtuk alóla.

Munkaközben.

A 200 mm-es csövet a párom készítette el acél lemezből, amivel nagyon sokat megspóroltunk, mert kb.15-20 ezer forint lett volna, ha készen vesszük meg.

Alakul

A csövet tűzálló gipszkartonnal burkoltuk, ami alá szintén fémlemezt erőstettünk. A szellőzőnyílás szintén hulladék vasrácsból készült, ebből mi kettőt építettünk be. Ha kész szellőzőt vásároltunk volna, annak darabja 5-10 ezer forint között van.

Tehát, felhasználtunk:

- 8 zsák flexibilis ragasztót

- Ytong 10-es 21 db

            7.5-es 16 db

            5-ös 32 db

- 2 db áthidalót

- 1 tábla lemez

- ½ tábla tűzálló gipszkarton

- burkolóanyag 4 m2 OBI-ban vásárolt Selce Ocra lábazatburkoló

- fugázóanyag

a tűztér előtti márványlap régi saját anyag úgy, mint a padka faborítása is.

Az össz. anyagköltség durván 80000 Ft-volt.

Elmondhatom tehát, hogy így az indokolatlanul magas kandalló árak feléért sikerült 2 hét alatt megépíteni a kandallónkat.

 

Most, hogy már beteleltünk, rázoomolok a karácsony témára egy kicsit jobban.

A november már számomra a várakozásról szól. Gondolkodni kel adventi naptárról és belevalókról, mézeskalács receptről, ajándékokról.

 

Christmas countdown banner

Még nincs hozzászólás.
 
Névnap

 

 
Hóravaló
 
Bácskai Napló
 
Bácskai receptek
 
Wass Albert gondolatai
 
Szendvicsek, előételek

Tojásos melegszendvics

 
Pillanatok a konyhámból

Brokkolis tészta

Canneloni újragondolva

Chilis bab

Cézár saláta

Dermedt saláta

Frutti di Mare spagetti

Gezemice

Gnocchi

Gyros

Illovai rakottas

Karfiolos-gombás tészta

Ketchup házi

Kínai mézes csirke pirított tésztával

Lasagne

Padlizsános tészta

Rakott zöldbab

Rakott padlizsán mennyei raguval

Rántásos gombóc

Rántott töltött kelkáposzta

Muszaka

Őzgerincben sült csirkemell

Tejszínes-gombás ravioli

Tejszínes, sajtos rakotttészta

Temesvári sertéstokány

Tócsni

Töltött cukkini

Töltött karalábé

Töltött zsemlevekni

Zakuszka

Zöldbabos tészta

Vadásznokedli

 

 

 
Levesek
 
Köretek
 
Édességek

Albert kekszes

Amerikai fánk

Ananászos répatorta

Andi túró tortája

Aranygaluska

Asztória szelet

Bajor kifli

Baklava

Banános kuglóf

Bejgli

Bogyós gyümi torta

Bögrés mézeskalács

Churros

Citromos szelet

Cukrozott narancshéj

Csiga torta

Csokis, gesztenyetorta

Csokis golyók

Csokis kókuszcsók

Csokis-vaníliás karika

Diócska

Éclair fánk

Fahéjas-csokis keksz

Farsangi fánk

Ferrarrossi

Fitoura

Focitorta

Francia mákos krémes

Gyors kókuszos

Habkönnyű citromos kuglóf

Húsvéti bárányka és nyuszi

Kakaós csiga

Kapros-túrós

Keksz tekercs

Kinder pingui szelet

Kókuszos

Kókuszos szelet

Kókuszos sütemény

Kürtöskalács

Mákos-citromos szelet

Mákos szelet

Meggyes-túrós pite

Mézeskalács és bonbon

Mini töltött fánk

Néger szelet

Panettone

Penészke

Pogácsa krémsajttal

Pudingos csiga

Pudingos kalács

Puszidli I

Puszedli II

Reszelt, habos, almás sütemény

Ribizlis muffin

Szilvás Bakewell pite

Szilvás lepény másként

Szilvás pite

Szülinapi csokitorta

Szülinapi csokitorta II

Szülinapi csokitorta III

Sajtos puffancs

Sajtos roló

Sajtos tallér

Sós kockák

Tejfölös szelet

Tejszínes citromtorta

Tiramisu

Tökös-csokis Haloween kekszek

Töltött kifli

Túrófánk

Túró krokett

Túrós süti

Túrótorta

Vaníliás gyümölcs kosárka

Vargabéles

 

 

 
Kenyerek, lángosok

 

Az én házi kenyerem

Burgonyás lángos

Csirkés házi wrap

Fehérkenyér

Házi kenyér

Kenyérlángos

Kombe

Lábasban sült cipó

Mozaikkenyér

Pizzagolyók

Sajtos hajtovány

Sonkás-sajtos tekercs

Tökéletes fehérkenyér

Vimpikifli

 
Italok

Karotin bomba

Bodzaszörp

Bailey's

Csoki likőr

 
üzenődoboz

 

 
Valutaváltó

 
 

Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!